Primul ajutor in caz de inec

Generalitati

Inecul reprezinta asfixia (sufocarea) datorata umplerii cu apa a cailor respiratorii. Poate apare in cazul tentativei de suicid sau accidental, in cazul bailor sau a caderii accidentale in rauri sau ape statatoare (mari, lacuri). Salvarea de la inec necesita eforturi fizice mari si o buna cunoastere a tehnicilor de inot. De aceea inainte de a incerca salvarea de la inec a unei victime, salvatorul trebuie sa se gandeasca in primul rand la propria siguranta, pentru a nu deveni el insusi o victima.

O persoana care nu stie sa inoate sau nu stapaneste foarte bine tehnica inotului nu va intra in apa sa salveze o persoana de la inec; se va limita la a solicita ajutor calificat si la efectuarea resuscitarii cardio-respiratorii dupa aducerea victimei la mal.

Primul ajutor

Primul ajutor in caz de inec consta in solicitarea ajutorului calificat, scoaterea victimei din apa si efectuarea manevrelor de resuscitare cardio-respiratorie pana la recapatarea constientei sau pana la sosirea echipei medicale.

Scoaterea victimei din apa:
- salvatorul trebuie sa se dezbrace si sa se descalte inainte de a intra in apa, pentru ca imbracamintea sa nu-i stanjeneasca miscarile
- salvatorul va inota pana in dreptul victimei si se va apropia de victima din spate, apucand-o de sub brat sau de par, tinand-o cu fata in sus, la suprafata apei
- va duce victima la mal, inotand fie pe spate fie pe burta, cu o singura mana si tinand cu cealalta mana victima, cu fata deasupra apei
- la mal, victima va fi rasturnata cu fata in sus
- se elibereaza caile respiratorii si se evalueaza functiile vitale
- se incep manevrele de resuscitare cardio-respiratorie
- daca victima este constienta se va aseza in pozitia de siguranta, pe o parte, deoarece pot apare varsaturi
- se va transporta victima obligatoriu la spital, unde va fi examinata si supravegheata cel putin cateva ore.

De retinut!

Victimele unui inec pot prezenta si fractura de coloana cervicala; de aceea se vor mobiliza cat mai putin si se va pastra pozitia orizontala.
Cand salvatorul ajunge la victima, aceasta are tendinta de a se agita si agata cu disperare de acesta, mai ales daca nu stie sa inoate, fapt ce-i poate pune in pericol viata acestuia. In aceasta situatie, pentru a impiedica victima sa se mai zbata, fie se va scufunda impreuna cu victima pentru cateva secunde (fapt ce va determina relaxarea victimei) - cea mai buna metoda, fie va aplica victimei o lovitura in abdomen.