Ai suferit un infarct miocardic acut? Ce schimbari trebuie sa faci in stilul tau de viata

Infarctul miocardic acut se produce atunci cand o artera care alimenteaza muschiul inimii (artera coronara) este blocata si reprezinta o urgenta medicala.

Principalul motiv este ateroscleroza, o boala caracterizata de acumularea de placi de aterom (de obicei, continand colesterol, calciu si produsi sanguini) pe peretii vaselor de sange. In timp, aceste depuneri ingusteaza sau chiar blocheaza artera.

Cand acest lucru se intampla, tesutul muscular irrigat de acea artera sufera o moarte celulara numita necroza.

Durata in care artera este blocata determina extinderea zonei de necroza miocardica si gravitatea infarctului.

Infarctul miocardic acut necesita interventie cardiologica.

Medicina cardiovasculara a avansat considerabil datorita tehnologiei, iar angioplastia coronariana cu stent (in special stenturile farmacologic active) este acum solutia principala pentru pacientii cu infarct miocardic acut. Aceasta procedura restabileste rapid fluxul sanguin in arterele blocate. Un cateter este introdus prin artera femurala sau radiala si ghidat pana la nivelul arterelor coronariene afectate, unde este plasat stentul, un mic dispozitiv care mentine artera deschisa.

Procedura este minim invaziva si permite o recuperare rapida. In unele cazuri, pacientii pot fi externati in doar 48 de ore daca infarctul miocardic a fost tratat in primele ore de la debut.

Dupa procedura, este crucial ca pacientii sa adopte un stil de viata sanatos si sa respecte recomandarile:

Tratamentul cu dubla antiagregare plachetara trebuie urmat cel putin un an pentru a preveni formarea cheagurilor de sange in stent si aparitia unui nou infarct.

Este important sa mentinem niveluri normale ale grasimilor din sange, prin alimentatie sanatoasa si administrarea de statine.

Tensiunea arteriala trebuie mentinuta sub control, sub 135/85 mmHg.

Renuntarea la fumat este esentiala, deoarece fumatul creste riscul de formare a cheagurilor de sange.

Greutatea corporala trebuie mentinuta in limitele normale, iar exercitiul fizic moderat trebuie sa faca parte din rutina zilnica.

Consultarile periodice cu cardiologul sunt necesare pentru a monitoriza starea de sanatate, aderenta la tratament si prevenirea recurentei infarctului.