Zaharul - denumirile sub care se ascunde in alimente

Generalitati

Consumul mare de zahar este asociat cu afectiuni precum diabetul zaharat de tip 1 si bolile cardiovasculare. Mare parte din zaharul consumat este "ascuns" in alimentele procesate care se gasesc pe piata, astfel ca multe persoane nu sunt constiente de acest aport suplimentar.

In timpul procesarii, zaharul este adaugat in produsele alimentare pentru a imbunatati aroma, textura, termenul de valabilitate sau alte proprietati.

Zaharul adaugat este, de obicei, un amestec de zaharuri simple, cum ar fi glucoza, fructoza sau zaharoza. Alte tipuri, precum galactoza, lactoza si maltoza, sunt mai putin frecvente.

Producatorii de alimente ascund deseori cantitatea totala de zahar prin inscrierea acestuia in tabelul de ingrediente sub cateva denumiri diferite, astfel ca este greu de identificat de catre necunoscatorii terminologiei.

Glucoza sau fructoza?

Glucoza si fructoza, chiar daca sunt frecvent intalnite si adesea chiar impreuna, au efecte foarte diferite asupra organismului. Glucoza poate fi metabolizata de aproape fiecare celula din organism, in vreme ce fructoza este metabolizata aproape in intregime in ficat.

Printre efectele nocive ale consumului ridicat de fructoza se numara rezistenta la insulina, sindromul metabolic, ficatul gras si diabetul de tip 2.

Desi consumul suplimentar de zahar trebuie evitat, este important sa fie diminuat cat mai mult aportul de zaharuri adaugate, care sunt bogate in fructoza.

Denumiri ale zaharului

Zahar/zaharoza. Este cel mai comun tip de zahar. Este un carbohidrat natural, care se gaseste in multe fructe si legume.

Zaharul de masa este, de obicei, extras din trestie de zahar sau din sfecla de zahar si se compune din 50% glucoza si 50% fructoza.

Se gaseste in multe alimente, printre care inghetata, bomboane, produse de patiserie, biscuiti, sucuri acidulate sau sucuri de fructe, fructe conservate, carne procesata, cereale pentru micul dejun.

Sirop de porumb. Este produs din amidon de porumb printr-un proces industrial. Exista mai multe tipuri diferite de sirop de porumb, dar cele mai intalnite sunt HFCS 55 si HFCS 90, care contin cantitati diferite de fructoza.

Sirop de agave. Este frecvent utilizat ca o alternativa "sanatoasa" la zahar, deoarece nu scade nivelul zaharului din sange la fel de mult ca alte tipuri de zahar. Siropul de agave contine insa pana la 90% fructoza si intre 10 si 30% glucoza.

Alte zaharuri:
- sfecla de zahar;
- melasa;
- zahar brun;
- trestie de zahar;
- caramel;
- sirop de roscove;
- zahar caster;
- zahar de cocos;
- sirop de fructe;
- concentrat de suc de fructe;
- zahar auriu;
- sirop auriu;
- zahar din struguri;
- miere;
- sirop de artar;
- zahar neprocesat;
- zahar din sorg;
- bio sucanat;
- zahar galben;
- malt de orz;
- sos de orez brun;
- sirop de porumb;
- dextrina;
- dextroza;
- malt diastatic;
- etil maltol;
- glucoza;
- lactoza;
- sirop de malt;
- maltodextrina;
- maltoza;
- sirop de orez;
- fructoza;
- D-riboza;
- galactoza.

Afectiuni provocate de consumul zaharului in exces

Consumul de zahar este o cauza majora a obezitatii si a multor boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat. Iata cum iti poate afecta sanatatea consumul excesiv de zahar:

- poate determina cresterea in greutate;

- creste riscul de boli cardiace;

- predispune la aparitia acneei;

- creste riscul de diabet;

- favorizeaza aparitia cancerului;

- creste riscul de depresie;

- accelereaza procesul de imbatranire al pielii;

- determina imbatranirea celulara;

- poate provoca ficatul gras.