Factori care pot duce la aparitia cheagurilor de sange

Generalitati

Cheagul de sange (trombul) este rezultatul coagularii sangelui din procesul de hemostaza. Procesul incepe odata ce fluxul de sange intra in contact cu substante specifice din piele sau din peretii vaselor de sange. Cand acestea se ating, inseamna ca pielea sau peretele vasului de sange a fost ranit, taiat.

Cheagul de sange are rolul de a opri sangerarea si de a sigila rana. Acesta se poate forma si atunci cand sangele nu curge corect.

Chegurile care se formeaza fara un motiv anume si care nu se dizolva in mod natural necesita interventie medicala, intrucat pot duce la aparitia unor afectiuni grave care pun in pericol viata, in special atunci cand se localizeaza la plamani sau la creier.

Un cheag de sange imobil nu va face rau, insa exista riscul ca acesta sa se miste din loc si sa devina periculos. Daca un cheag de sange se rupe si se deplaseaza prin venele catre inima si plamani poate ajunge sa impiedice fluxul de sange, vital in sanatatea organismului.

Tromboza venoasa profunda se caracterizeaza prin prezenta unui cheag de sange la nivelul sistemului venos profund. Este cel mai adesea intalnita la nivelul picioarelor si mai rar la nivelul membrelor superioare, gat sau abdomen.

Simptome

- edem - cresterea in dimensiuni a segmentului afectat;
- albastrirea zonei afectate;
- durere;
- tuse cu sange;
- cresterea ritmului cardiac;
- ameteli si stari de lesin;
- respiratie ingreunata, dureri in piept;
- senzatie de amortire;
- afazie - dificultati in vorbire sau in a-i intelege pe ceilalti;
- vedere incetosata.

Localizari

La nivelul piciorului sau al bratului. Cel mai obisnuit loc pentru aparitia unui cheag de sange este zona gambei, insa se poate forma si la nivelul bratelor.

Simptome precum umflarea zonei afectate, durere si sensibilitate si o senzatie de cald pot sa nu apara daca cheagul este foarte mic. Daca cheagul este mare, intregul picior poate deveni umflat.

La inima. Un cheag de sange la nivelul inimii provoaca un atac de cord. Prezenta cheagului de sange poate fi dureroasa sau poate genera senzatia de greutate in piept. Durerea de cap si respiratia dificila sunt alte simptome potentiale.

In abdomen. Durerea abdominala severa si umflarea ar putea fi simptome ale unui cheag de sange localizat undeva in abdomen.

In creier. Cheagul de sange in creier este cunoscut ca accident vascular cerebral. Acesta poate provoca o durere de cap brusca si severa, dar si dificultati de vorbire sau vedere.

In plamani. Poarta numele de embolie pulmonara. Simptomele care anunta cheag la acest nivel sunt respiratie ingreunata, dureri in piept, palpitatii sau ritm cardiac rapid, tuse cu sange.

Factori de risc

- varsta (peste 65 de ani);
- calatoriile lungi;
- sedentarismul;
- obezitatea;
- sarcina;
- istoricul familial;
- fumatul;
- cancerul;
- anumite contraceptive;
- ateroscleroaza;
- hernia hiatala;
- infarctul;
- interventiile chirurgicale.

Prevenire

- evitarea sederii timp indelungat; sunt recomadate pauze cu miscari usoare la fiecare 60 de minute;
- efectuarea de exercitii fizice usoare regulate;
- consumarea unei cantitati suficiente de lichide;
- adoptarea unui stil de viata sanatos;
- mentinerea greutatii in limite normale.