Primele semne si simptome in aparitia cancerului

Generalitati

Cancerul este un grup de boli care implica dezvoltarea anormala a celulelor cu potential de a invada sau a se raspandi in alte parti ale corpului. In vreme ce tumorile benigne nu sunt periculoase, tumorile maligne sunt cele canceroase si care se raspandesc la alte organe.

Posibile semne si simptome includ: un nodul nou aparut, febra, oboseala si pierdere inexplicabila in greutate.

Semnele si simptomele sunt alarme care semnaleaza ca ceva nu este in regula in organism.

Un semn este un semnal care poate fi observat si din exterior, de o persoana apropiata sau de un cadru medical. Un lipom sau febra sunt semne usor vizibile de catre alte persoane.

Un simptom este un semnal care este simtit sau observat de persoana care il are, dar nu poate fi usor vazut de nimeni altcineva. Spre exemplu, slabiciunea, durerea si respiratia ingreunata sunt simptome pe care le resimte direct pacientul.

Un semn sau un simptom e posibil sa nu fie suficient pentru a afla cauza acestora, intrucat multe dintre semne si simptome sunt comune unui numar mare de afectiuni. Corelate, inclusiv cu teste medicale, pot da medicului indicii cu privire la boala pacientului.

Semnele si simptomele cancerului

Cancerul poate provoca aproape orice semn sau simptom, de aceea e foarte usor sa fie confundat cu alte afectiuni. Semnele si simptomele depind de locul unde este instalat cancerul, cat de extins este si cat de mult afecteaza organele sau tesuturile alaturate.

Daca un cancer s-a raspandit (metastazat), pot aparea semne sau simptome in diferite parti ale corpului.

Pe masura ce un cancer se dezvolta, poate incepe sa preseze organele din apropiere, vasele de sange si nervii. Aceasta presiune determina unele semne si simptome de cancer.

Daca acesta se afla intr-o zona critica, cum ar fi anumite parti ale creierului, chiar si cea mai mica tumora poate provoca simptome, insa uneori, cancerul incepe in locuri unde nu va produce semne sau simptome pana ce nu s-a dezvoltat destul de mult.

Cancerul pancreatic, spre exemplu, nu produce, de regula, simptome, pana cand tumorile cresc suficient pentru a presa nervii sau organele din apropiere (acest lucru cauzeaza dureri de spate sau abdominale).

Totusi, primele simptome ale cancerului pot fi:

Pierdere inexplicabila in greutate. Majoritatea persoanelor cu cancer vor slabi mult la un moment dat. Astfel, pierderea in greutate a peste 10 kilograme fara un motiv cunoscut poate fi primul semn al cancerului. Acest lucru se intampla cel mai adesea cu cancere ale pancreasului, stomacului, esofagului sau plamanilor.

Febra. Este foarte comuna in cancer, dar se intampla mai des dupa ce cancerul s-a raspandit. Aproape toti pacientii cu cancer vor avea febra la un moment dat, mai ales daca cancerul sau tratamentul acestuia afecteaza sistemul imunitar.

Oboseala. Este vorba despre senzatia de epuizare, despre oboseala extrema care nu este inlaturata odata cu odihna. Acesta poate fi un simptom important atunci cand cancerul se extinde, dar se poate manifesta mai devreme in unele tipuri de cancer, cum ar fi leucemia.

Durere. Poate fi un simptom precoce in cancerul osos sau cancerul testicular. O durere de cap persistenta, care nu cedeaza la analgezicele obisnuite, poate fi un simptom al unei tumori cerebrale.

Durerea de spate poate fi un simptom al cancerului de colon, rectal sau ovarian. Cel mai adesea, durerea din cauza cancerului inseamna ca acesta s-a metastazat.