Care sunt manifestarile amigdalitei?

Generalitati

Amigdalele sunt cei doi ganglioni limfatici localizati de o parte si de alta a gatului. Acestea functioneaza ca un mecanism de aparare. Infectarea amigdalelor poarta numele de amigdalita si se manifesta prin umflarea acestora, dureri in gat, dificultati la inghitire si febra.

Amigdalita poate aparea la orice varsta, insa este mai degraba o infectie comuna a copilariei. Este diagnosticata de regula la copiii de varsta prescolara.

Afectiunea este contagioasa si poate fi cauzata de o varietate de virusuri si bacterii. Amigdalita cauzata de stroptococ poate duce la complicatii grave daca este lasata netratata.

Cauze

Amigdalele reprezinta prima linie de aparare impotriva bolii. La nivelul lor se formeaza limfocitele B, care produc anticorpi, ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor.

Amigdalele combat bacteriile si virusurile care intra in organism prin gura. Cu toate acestea, amigdalele sunt si ele vulnerabile la infectii.

Amigdalita poate fi cauzata de un virus, cum e cazul racelilor, sau de o infectie bacteriana, precum cea cu streptococul auriu.

In colectivitate, copiii intra in contact cu alti copii, fiind astfel expusi unei varietati de virusuri si bacterii. Acest lucru ii face deosebit de vulnerabili la germenii care provoaca amigdalita.

Simptome

- durere puternica in gat;
- dificultati la inghitire;
- voce ragusita;
- respiratie urat mirositoare;
- febra;
- frisoane;
- dureri la nivelul urechilor;
- dureri de stomac;
- dureri de cap;
- gat intepenit;
- senzatia de gat umflat;
- amigdale rosii si marite;
- pete albe sau galbene pe amigdale.

La copiii foarte mici, se poate observa si iritabilitate crescuta, apetit scazut sau slabire excesiva.

Tipuri de amigdalita

Recidiva - episoade multiple de amigdalita acuta pe an.

Cronica - episoadele dureaza mai mult decat in cazul amigdalitei acute, iar pe langa simptomele obisnuite se mai adauga si:
- durere permanenta in gat;
- halitoza;
- ganglioni limfatici in zona gatului.

Atunci cand simptomele se inrautatesc trebuie consultat de urgenta un medic:
- febra peste 39,5 grade C;
- slabiciune musculara;
- rigiditate a gatului;
- durere in gat care nu dispare dupa doua zile.

Tratament

In timp ce unele episoade de amigdalita dispar de la sine, altele pot necesita tratamente medicamentoase, inclusiv cu antibiotice. Acestea vor fi prescrise pentru a combate infectia bacteriana.

In cazul amigdalitei cronice, medicul poate recomanda tratamentul chirurgical care consta in extirparea amigdalelor, procedura numita amigdalectomie. Operatia este recomandata doar in cazuri grave si recidivante, atunci cand amigdalita nu raspunde la alt tratament sau cand cauzeaza complicatii.

Complicatii

Pacientii cu amigdalita pot suferi apnee obstructiva, atuci cand amigdalele se umfla si impiedica respiratia corespunzatoare.

De asemenea, este posibil ca infectia sa se inrautateasca si sa se raspandeasca si in alte zone ale corpului.

Un tratament incomplet sau necorespunzator poate duce la dezvoltarea glomerulonefritei acute poststreptococice - o inflamatie acuta a glomerulilor renali - si a febrei reumatice.

Prevenire

Amigdalita este extrem de contagioasa. Pentru a scadea riscul de aparitie al amigdalitei trebuie sa se evite contactul cu persoanele care prezinta infectii active.

Se recomanda spalarea frecventa a mainilor, in special dupa ce s-a intrat in contact direct cu o persoana infectata.

Inlocuiti periuta de dinti dupa ce ati fost diagnosticat cu amigdalita.