Simptomele bolilor pancreasului

Generalitati

Pancreasul este un organ situat in abdomen si face parte din sistemul digestiv, producand insulina si  enzime digestive importante, care ajuta la descompunerea alimentelor.

Pancreasul are functie exocrina deoarece elibereaza enzimele digestive direct in sange, dar si functie endocrina deoarece elibereaza insulina si glucagonul, cu rol in reglarea glicemiei. Problemele de control ale insulinei pot determina aparitia diabetului.

Enzimele sau sucurile digestive sunt secretate de pancreas in intestinul subtire. Acolo, continua sa descompuna hrana care a parasit stomacul.
Alte probleme de sanatate legate de pancreas  pot fi pancreatita si cancerul pancreatic.

Trasaturi

Pancreasul este localizat in cavitatea abdominala si joaca un rol important in digestie. Are o lungime de 15-20 cm si o grosime de 2 cm.

Este alungit in sens transversal, cea mai mare parte aflandu-se in partea dreapta a abdomenului, unde stomacul se ataseaza la prima parte al intestinului subtire, a duodenului.

Partea ingusta a pancreasului se extinde spre partea stanga a abdomenului unde se afla splina.

Aproximativ 95% din pancreas este tesut exocrin. Produce enzime pancreatice ce ajuta in controlul digestiei. Un pancreas sanatos produce aproximativ 1 litru din aceste enzime in fiecare zi.

Restul de 5% cuprinde sute de mii de celule endocrine, cunoscute sub numele de insulele lui Langerhans. Aceste clustere de celule asemanatoare boabelor de struguri produc hormoni importanti, care regleaza secretiile pancreatice si controleaza zaharul din sange.

Functii

Un pancreas sanatos produce produse chimice pentru a digera alimentele pe care le consumam.

Tesuturile exocrine secreta un lichid clar, vascos, alcalin, care contine mai multe enzime. Acestea descompun alimentele in molecule mici, care pot fi absorbite de intestine.

Enzimele includ:
- tripsina si chimotripsina pentru digerarea proteinelor;
- amilaza pentru descompunerea carbohidratiilor;
- lipaza, pentru descompunerea grasimilor in acizi grasi si colesterol.

Portiunea endocrina, sau insulele lui Langerhans, secreta insulina si alti hormoni importanti.
Cand creste nivelul zaharului din sange, celulele beta pancreatice elibereaza insulina.

Insulina are urmatoarele functii:
- transfera glucoza din sange in muschi si alte tesuturi pentru a fi folosita ca energie;
- ajuta ficatul sa absoarba glucoza, stocandu-l ca glicogen in cazul in care organismul are nevoie de energie in timpul perioadelor stresante sau ale exercitiilor fizice;

Cand scade zaharul din sange, celulele alfa pancreatice elibereaza glucagonul hormonal.
Glucagonul determina descompunerea glicogenului in glucoza in structura ficatului. Glucoza intra apoi in fluxul sanguin, restabilind nivelul normal al glicemiei.

Tulburari

Afectiunile pancreasului pot afecta intregul organism.

De exemplu, daca pancreasul nu produce suficiente enzime digestive, alimentele nu vor fi absorbite in mod corespunzator. Acest lucru poate duce la scaderea in greutate si la aparitia diareei.

Insulele lui Langerhans sunt responsabile de reglarea glucozei din sange. Prea putina cantitate de insulina creste riscul de aparitie a diabetului, iar nivelul glucozei din sange poate creste foarte mult.

Pancreatita

O eruptie in pancreatita poate provoca dureri abdominale. Pancreatita este o inflamatie acuta sau cronica a pancreasului.

Aceasta poate duce la diabet zaharat secundar. Inflamatia apare in situatiile in care canalul principal din pancreas este blocat de o piatra biliara sau o tumoare. Sucurile pancreatice se aduna in pancreas, cauzand leziuni ale pancreasului.

Pancreatita poate sa apara ca urmare a oreionului, a calculilor biliari, a unui traumatism si a consumului de alcool, steroizi si medicamente.
Pancreatita acuta este rara, dar are nevoie de asistenta medicala imediata.

Simptomele includ:
- dureri abdominale intense, sensibilitate si umflaturi ale abdomenului;
- greata si varsaturi;
- febra;
- dureri musculare.

Tratamentul imediat este, in mod normal, administrarea de lichide si analgezice. Deseori, pacientii nu au pofta de mancare la inceput, dar daca pancreatita este usoara, ei vor incepe sa manance din nou relativ repede.

Daca apare o infectie secundara, poate fi necesara o interventie chirurgicala.

Pancreatita cronica se poate dezvolta daca pancreatita acuta apare in mod repetat, ducand la deteriorari permanente. Cea mai comuna cauza este abuzul de alcool si afecteaza in special barbatii de varsta mijlocie.

Simptomele includ:
- durere persistenta in abdomenul superior si in spate;
- pierdere in greutate;
- diabet;
- icter bland.

Pancreatita ereditara poate aparea daca exista o afectiune mostenita a pancreasului sau intestinului. Persoanele cu varsta mai mica de 30 de ani pot prezenta pancreatita acuta repetata, ceea ce duce la o afectiune cronica.

Este o afectiune progresiva care determina daune permanente. Persoanele in cauza pot prezenta dureri, diaree, malnutritie sau diabet.
Testele genetice sunt disponibile pentru pacientii care sunt expusi riscului.

Cancerul pancreatic

Cancerul se poate dezvolta in pancreas. Cauza exacta este deseori necunoscuta, dar este adesea legata de fumat sau de consumul de alcool.

Alti factori de risc includ:
- diabet;
- pancreatita cronica;
- tulburari hepatice;
- infectii stomacale.

Simptomele includ:
- durere la nivelul abdomenului superior;
- icter, ingalbenirea pielii si a ochilor deoarece cancerul interfereaza cu ductul biliar si ficatul;
- pierderea apetitului, greata si varsaturi.

Simptomele se pot simti doar cand cancerul este deja intr-un stadiu avansat, iar atunci poate fi prea tarziu pentru un tratament de succes. Prognosticul pentru cancerul pancreatic tinde sa fie slab.

De obicei, tratamentul implica interventii chirurgicale, chimioterapie, radiatii sau o combinatie intre acestea.

Diabetul

Diabetul zaharat de tip 1 este o boala autoimuna. Apare atunci cand sistemul imunitar ataca si distruge celulele beta din pancreas, astfel incat acestea nu mai pot produce insulina. Cauza exacta ramane necunoscuta, dar pot fi incriminati unii factori genetici si de mediu, inclusiv virusuri.

Diabetul de tip 2 apare atunci cand muschiul, grasimea si celulele hepatice ale corpului devin incapabile sa proceseze glucoza. Pancreasul reactioneaza prin producerea de insulina suplimentara, dar pe termen lung, acesta nu poate produce suficienta insulina, iar organismul nu mai poate controla nivelul glucozei din sange.

Alte afectiuni ale pancreasului pot fi:
- Insuficienta pancreatica exocrina;
- Chisturile pancreatice;
- Colectiile de lichid pancreatic;
- Sindromul Zollinger-Ellison: O tumoare cunoscuta sub numele de gastrinom se dezvolta in pancreas sau in duoden.

Mentinerea unui pancreas sanatos

Urmand o dieta echilibrata si evitand fumatul si consumul excesiv de alcool putem contribui la imbunatatirea sanatatii pancreasului.