Tot ce trebuie sa stiti despre gripa

Generalitati

Gripa este o boala respiratorie cauzata de un virus. Gripa este extrem de contagioasa si se raspandeste in mod normal prin tusea si stranutul unei persoane infectate.
De asemenea, transmiterea gripei se poate face prin atingerea unei persoane infectate, de exemplu, prin strangerea mainilor.

Adultii sunt contagiosi cu 1-2 zile inainte de a manifesta simptome si pana la 7 zile dupa ce se imbolnavesc, de unde rezulta ca acestia pot raspandi virusul gripal inainte de a afla ca sufera de gripa.

Simptome

Gripa poate fi inconfortabila, dar pune rareori viata in pericol. De obicei, gripa se confunda cu o simpla raceala. Desi, initial, raceala si gripa au manifestari asemanatoare, fiecare are particularitati ce le diferentiaza una de cealalta.

Simptomele virusului gripal si ale racelii pot include mucozitati nazale, nas infundat, durere in gat si tuse.

Simptomele gripei ce difera de cele ale racelii:
• temperatura ridicata;
• transpiratie si frisoane;
• durere de cap;
• dureri articulare;
• oboseala si senzatia de epuizare.

Pot exista si simptome gastrointestinale, precum greata, varsaturi si diaree. Acestea sunt mult mai frecvente la copii decat in cazul adultilor.

In mod normal, simptomele persista timp de aproximativ o saptamana. Cu toate acestea, senzatia de oboseala si ameteala pot continua timp de cateva saptamani.

Simptomele timpurii ale gripei

Deseori, oboseala este unul dintre primele semne de gripa si raceala. In cazul virusului gripal, oboseala este adesea mai extrema.

Alte simptome precoce pot include tuse, durere in gat, febra, dureri corporale, frisoane si modificari gastrointestinale.

Tratament

Gripa, fiind cauzata de un virus, nu poate fi tratata cu antibiotice.

Administrarea de antibiotice se face doar in caz de suprainfectie bacteriana. Medicamentele antivirale pot fi prescrise doar in anumite circumstante.

Analgezicele pot ameliora unele dintre simptome, precum durerile de cap si durerile de corp. Este important sa se compare diverse produse si sa fie luate doar sub indrumarea unui medic specializat.

Anumite analgezice, cum ar fi aspirina, nu trebuie administrate copiilor sub 12 ani.

Persoanelor cu gripa le sunt recomandate urmatoarele:
• Repaus la pat;
• Evitarea contactului cu alte persoane;
• Odihna in camera aerisita;
• Consumul crescut de lichide;
• Evitarea alcoolului;
• Renuntarea la fumat.

Cand este necesar consultul la medic?

Un medic trebuie sa fie informat de aparitia gripei doar daca:
• Persoana este fragila sau in varsta;
• Temperatura corpului ramane ridicata timp de 4-5 zile;
• Simptomele se inrautatesc;
• Persoana se simte grav bolnava;
• Apare senzatia de blocaj respirator sau apar dureri in piept.

Daca sunteti ingrijorati de aceste simptome, un apel telefonic catre medic poate fi o solutie mai rapida si eficienta decat sa programati un consult.

Riscuri

In majoritatea cazurilor, gripa nu este grava, dar este neplacuta. Totusi, pentru unele persoane, pot aparea complicatii severe. Acest lucru este mai probabil la copiii foarte mici, la persoanele in varsta si la persoanele cu alte afectiuni de lunga durata care pot afecta sistemul imunitar.

Riscul de a avea complicatii severe ale gripei este mai mare pentru anumite persoane:
- adultii peste 65 de ani;
- bebelusii sau copiii mici;
- femeile insarcinate;
- persoanele cu afectiuni cardiace;
- persoanele cu afectiuni respiratorii, precum astmul sau bronsita;
- persoanele cu afectiuni renale;
- persoanele cu diabet zaharat;
- persoanele care iau steroizi;
- persoanele care urmeaza tratament pentru cancer;
- persoanele cu boli de lunga durata care reduc functia sistemului imunitar.

Unele dintre complicatiile cauzate de gripa pot include pneumonia bacteriana, deshidratarea si agravarea afectiunilor cronice, precum insuficienta cardiaca congestiva, astmul sau diabetul. Copiii pot dezvolta dureri sinusale si infectii ale urechii.

Profilaxie

Vaccinarea impotriva gripei este cea mai buna modalitate de protectie impotriva virusului gripal.
In Statele Unite, peste 200 000 de persoane sunt spitalizate din cauza complicatiilor gripei in fiecare an, iar aproximativ 36 000 de persoane nu spravietuiesc afectiunii.

Se estimeaza ca, la nivel global, 250 000-500 000 de oameni mor in fiecare an ca urmare a gripei. In tarile industrializate, majoritatea deceselor apar la persoanele de peste 65 de ani.

O epidemie de gripa, in care un numar crescut de persoane dintr-o tara sunt infectate, poate dura cateva saptamani. Expertii in domeniul sanatatii si agentiile guvernamentale din intreaga lume au constatat ca cea mai buna modalitate de protectie impotriva virusului gripal este administrarea vaccinului in fiecare an.

Exista doua tipuri de vaccin antigripal: unul care contine componente virale inactive si care se administreaza sub forma injectabila, iar celalalt care contine componente virale atenuate si care se administreaza sub forma de spray nazal.

Vaccinul injectabil impotriva gripei este administrat cu un ac, de obicei in brat. Este aprobat pentru toate persoanele mai mari de 6 luni, inclusiv pentru persoanele sanatoase si pentru cele cu afectiuni medicale cronice.

Lupta impotriva gripei sezoniere

Un vaccin impotriva gripei contine trei tipuri de tulpini virale inactivate:
• Tulpina A (H3N2);
• Tulpina A (H1N2);
• Tulpina B.

Pe masura ce virusurile se adapteaza si se schimba, si compozitia vaccinului antigripal se schimba anual, in functie de virusurile gripale aflate in circulatie in sezonul respectiv.

Protectia incepe la aproximativ 2 saptamani dupa administrarea vaccinului.

Vaccinarile impotriva gripei sezoniere ar trebui sa fie facute la inceputul lunii septembrie sau imediat dupa ce vaccinul este la indemana si continua pe tot parcursul sezonului de gripa. De obicei, episoadele de gripa ajung sa fie mai accentuate in jurul lunii ianuarie, dar isi pot face aparitia inca din luna octombrie.

De retinut este ca vaccinul injectabil impotriva gripei de sezon nu e potrivit in cazul anumitor persoane, inclusiv:
• Persoanele cu o alergie severa la oua;
• Persoanele care au avut o reactie severa la vaccinarea impotriva gripei in trecut;
• Persoanele care au dezvoltat sindromul Guillain-Barre in termen de 6 saptamani de la primirea vaccinului impotriva gripei;
• Copiii cu varsta de sub 6 luni.

Tipurile de gripa

Exista trei tipuri principale de gripa:
- gripa de tip A;
- gripa de tip B;
- gripa de tip C.

Tipurile A si B cauzeaza epidemii sezonale care apar in SUA si Europa in fiecare iarna. Tipul C cauzeaza afectiuni respiratorii usoare, nefiind responsabil pentru aparitia focarelor.