Profilaxie - cum se previne aparitia cariilor la copii?

Generalitati

Dintii copiilor, inclusiv cei de lapte, se pot caria din diverse motive. Parintii isi doresc sa evite problemele stomatologice ale copiilor, insa nu stiu cum si cand trebuie sa actioneze.

O buna ingrijire dentara incepe inainte de aparitia primului dinte al unui copil. Desi nu sunt inca vizibili, dintii exista, ei incep sa se formeze inca din cel de-al doilea trimestru de sarcina. La nastere, bebelusul are 20 de dinti, dintre care unii sunt complet dezvoltati in maxilar.

Cand trebuie inceputa ingrijirea dintilor?

- Inca dinainte ca dintii sa apara, curata cu o batista gingiile copilului pentru a indeparta bacteriile daunatoare.
- Imediat ce i-au aparut primii dinti, curata-i cu o periuta de dinti pentru bebelusi. Foloseste apa si putina pasta de dinti speciala pentru varsta copilului.
- Cand dintii au crescut suficient poate fi folosita ata dentara.
- In jurul varstei de 2 ani, copilul ar trebui sa invete sa scuipe in timpul periajului.
- Supravegheaza intotdeauna copiii mai mici de 8 ani in timpul periajului, deoarece sunt mai predispusi sa inghita pasta de dinti.
- Evita sa lasi copilul sa adoarma cu biberonul sau cu suzeta in gura. Zaharurile din lapte raman pe dintii bebelusului pe timpul noptii, atacandu-i smaltul. Se formeaza ceea ce este cunoscuta drept caria de biberon.

Prima vizita la dentist

Primul control stomatologic este recomandat la varsta de 1 an. Medicul ii va explica parintelui tehnicile adecvate de periere si va efectua o examinare a cavitatii bucale a copilului.

Aceste vizite timpurii la cabinet il ajuta pe copil sa se obisnuiasca cu medicul dentist asa incat sa nu se mai teama de el atunci cand creste. De asemenea, stomatologii pediatri pot recomanda un control de specialitate al unui medic ortodont, spre exemplu, daca observa anomalii ale dezvoltarii dintilor.

Cum pot fi prevenite cariile?

Cariile apar atunci cand bacteriile si resturile alimentare ramase pe dinti dupa masa nu sunt eliminate. Se produc acizii, care in timp distrug straturile dentare si astfel ia nastere caria.

- Invata cat mai devreme copilul obiceiurile unei bune igiene orale - acesta trebuie sa se spele pe dinti de cel putin doua ori pe zi.

- Atentie la aportul de fluor - fluorul intareste smaltul dintelui, facand mai dificila penetrarea acidului. Stomatologul va recomanda un tip de pasta de dinti flourata creata special pentru copii sau va recomanda suplimente cu fluor.

Cele mai multe paste de dinti contin fluor, dar numai pasta de dinti nu protejeaza pe deplin dintii copilului. Totusi, prea mult fluor poate provoca decolorarea dintilor.

- Limiteaza sau evita consumul anumitor alimente - alimentele dulci, sucurile, bomboanele (in special cele gumate, precum caramelele) pot eroda smaltul si pot determina aparitia cariilor.

Atunci cand copiii consuma astfel de alimente, este indicat sa se spele pe dinti imediat, pentru a elimina zaharul de pe dinti. Acelasi lucru este valabil si in cazul administrarii de medicamente lichide indulcite, precum siropurile de tuse.

Cariile de lapte afecteaza si dintii permanenti

Sub dintii de lapte, in os, de afla dintii definitivi. Acestia se dezvolta treptat. Orice infectie netratata la timp ajunge la dintii permanenti, le perturba dezvoltarea, ii poate infecta, iar acestia fie nu mai erup, fie erup cu defecte.

Cavitatile create in urma carierii dintilor de lapte modifica locul de eruptie a dintilor definitivi, astfel ca acestia nu se vor mai alinia corect.