Semnele timpurii ale lupusului

Lupusul este o boala autoimuna care determina inflamatie si o mare varietate de simptome. Lupusul afecteaza pacientii in mod diferit. Unii oameni au doar cateva simptome usoare, in timp ce altii pot prezenta simptome multiple si severe.

Simptomele incep, de obicei, la varsta adulta, de cele mai multe ori pana la 30 de ani. Persoanele cu lupus se confrunta in general cu episoade simptomatice, urmate de episoade de remisiune, de aceea simptomele timpurii sunt usor de trecut cu vederea.

Simptomele precoce sunt similare cu cele ale altor afectiuni. Avand in vedere acest lucru, nu inseamna ca o persoana care are anumite simptome are si lupus.

Totusi, simptomele precoce pot include:
• Oboseala;
• Febra;
• Caderea parului;
• Eruptii cutanate sau leziuni cutanate;
• Probleme pulmonare;
• Probleme renale;
• Inflamarea articulatiilor;
• Probleme gastro-intestinale;
• Probleme tiroidiene;
• Senzatie de uscaciune la nivelul ochilor si gurii.

1. Oboseala

Aproximativ 90% dintre persoanele cu lupus prezinta un anumit nivel de oboseala. O perioada de somn dupa-amiaza poate reprezenta un ajutor pentru unele persoane, dar somnul prea mult in timpul zilei poate determina insomnie noaptea.

Ar putea fi dificil, dar este indicata mentinerea starii de veghe pe tot parcursul zilei si pastrarea unei rutine zilnice, astfel putandu-se conserva nivelul energiei. Daca exista oboseala debilitanta, trebuie anuntat medicul, deoarece unele cauze de oboseala pot fi tratate.

2. Febra inexplicabila

Unul dintre primele simptome ale lupusului este reprezentat de subfebrilitate, fara niciun motiv aparent. Chiar daca temperatura se poate situa undeva intre 36,9 grade Celsius si 39 grade Celsius, este posibil ca medicul sa nu fie anuntat.

Persoanele cu lupus pot experimenta acest tip de febra. Starea de subfebrilitate ar putea fi un simptom al inflamatiei, infectiei sau inflamarii iminente. Daca exista febra recurenta, de grad scazut, trebuie consultat medicul specialist.

3. Caderea parului

Subtierea firului de par este adesea unul din primele simptome ale lupusului. Caderea parului este rezultatul inflamatiei scalpului. Unii oameni care sufera de lupus isi pierd parul in manunchiuri, dar cel mai des, parul este indepartat lent.

Unele persoane, de asemenea, acuza subtierea firului de par din barba, din sprancene, a genelor si a altor zone cu pilozitate ale corpului. Lupusul poate determina ca parul sa devina fragil si sa se rupa usor, acest tip de par fiind specific lupusului.

Tratamentul pentru lupus are ca rezultat, de obicei, o crestere a pilozitatii, insa, daca la nivelul scalpului s-au dezvoltat leziuni, pierderea parului in zonele respective poate fi permanenta.

4. Eruptii si leziuni cutanate

Unul dintre cele mai vizibile simptome ale lupusului este o eruptie cutanata in forma de fluture, care apare deasupra podului nasului si cuprinde ambii obraji. Aproximativ 50% din persoanele cu lupus dezvolta aceasta eruptie cutanata. Poate sa apara brusc sau dupa expunerea la lumina soarelui.

Lupusul poate provoca, de asemenea, leziuni nepruriginoase in alte zone ale corpului. Rar, lupusul poate provoca urticarie. Multe persoane cu lupus sunt sensibile la soare sau chiar la iluminarea artificiala. Unele persoane ce sufera de aceasta afectiune pot experimenta decolorarea degetelor de la maini si picioare.

5. Probleme pulmonare

Inflamatia sistemului pulmonar este un alt simptom posibil al lupusului. Plamanii devin inflamati, iar inflamatia se poate extinde la vasele de sange. Chiar si diafragma poate fi afectata. Aceste conditii pot duce la dureri in piept la respiratie. Acest aspect este adesea mentionat ca durere toracica pleurala.

6. Probleme renale

Persoanele cu lupus pot dezvolta inflamatia rinichilor, numita nefrita. Inflamatia face dificila functia rinichilor de filtrare a toxinelor din sange. Potrivit studiilor, nefrita apare, de obicei, in termen de cinci ani de la debutul lupusului.

Simptomele pot include:

- Edem al membrelor inferioare;
- Tensiune arteriala crescuta;
- Hematurie (prezenta sangelui in urina);
- Nicturie (necesitatea de a urina frecvent noaptea);
- Dureri lombare.

Simptomele precoce pot trece deseori neobservate. Dupa diagnostic, se recomanda monitorizarea functiei renale. Lasata netratata, nefrita provocata de lupus, poate duce la pierderea functiei renale.

7. Inflamarea articulatiilor

Inflamatia poate provoca dureri, rigiditate si edem vizibil al articulatiilor, mai ales dimineata. Ea poate fi usoara la inceput si treptat, devine din ce in ce mai evidenta.

Este indicat sa informati medicul despre existenta acestor semne si simptome, pentru a putea sa ofere optiuni de tratament si sa stabileasca daca problemele articulare sunt cauzate de lupus sau de alta afectiune, cum ar fi artrita.

8. Probleme gastro-intestinale

Unii oameni cu lupus acuza ocazional senzatie de arsura (pirozis), reflux gastro-esofagian sau alte probleme gastro-intestinale. Simptomele usoare pot fi tratate cu antiacide fara prescriptie medicala, insa, daca reactiile de tip reflux acid sau pirozis sunt frecvente, trebuie incercata reducerea cantitatii de alimente din timpul mesei si evitarea bauturilor ce contin cofeina.

Somnul imediat dupa masa trebuie, de asemenea, evitat. Daca simptomele persista, medicul trebuie consultat imediat, pentru a exclude alte afectiuni si a oferi solutii optime.

9. Probleme tiroidiene

Nu este neobisnuit pentru persoanele cu lupus sa dezvolte boala tiroidiana autoimuna. Tiroida ajuta la controlul functiei metabolice a corpului. O tiroida care are functia alterata, poate afecta organele vitale cum ar fi creierul, inima, rinichii si ficatul.

De asemenea, problemele tiroidiene pot duce la crestere sau scadere in greutate, uscarea pielii si a parului.

10. Gura si ochi uscati

Pacientii cu lupus pot avea, deseori, gura uscata. De asemenea, poate aparea si uscarea ochilor, asociata cu senzatia de iritare a acestora. Aceste fenomene sunt consecinta dezvoltarii bolii Sjogren, o alta tulburare autoimuna.

Aceasta afectiune duce la functionarea defectuoasa a glandelor responsabile de producerea lacrimilor si a salivei. In unele cazuri, femeile cu lupus pot suferi si de uscarea mucoasei vaginale si a pielii.

Alte simptome ale lupusului

Lista semnelor si simptomelor potentiale ale lupusului este lunga. Alte simptome pot fi reprezentate de ulceratii la nivelul cavitatii bucale, ganglioni limfatici mariti de volum, mialgii (dureri musculare), dureri toracice, osteoporoza si depresie. Simptomele rare pot include anemie, ameteli si convulsii.

Din fericire, nu toti bolnavii de lupus sunt afectati de toate aceste simptome ale bolii. Chiar daca apar noi simptome, de cele mai multe ori, simptomele vechi dispar de la sine.