Ce este amenoreea primara si cea secundara?

Generalitati

Amenoreea reprezinta lipsa menstruatiei. Aceasta poate aparea chiar si in timpul sarcinii, alaptarii sau in jurul varstei de 50 de ani (menopauza). Totusi, amenoreea poate indica si o problema de sanatate.

Amenoreea se imparte in doua tipuri: amenoree primara si secundara.

Amenoreea primara

In amenoreea primara, menstruatia nu apare in timpul pubertatii. Daca o tanara se dezvolta in mod normal, dar nu are menstra pana la varsta de 15 ani, trebuie sa consulte un medic.

De asemenea, daca o tanara in varsta de 13 ani nu are inca semne de inceput de pubertate, atunci este recomandat sa solicite sfatul medicului.

Cauzele amenoreei primare:

- Tulburari ale secretiei hormonale hipotalamice: tulburari ale glandei endocrine, ce are un rol in reglarea sistemului endocrin, cu posibile implicatii si in reglarea ciclului menstrual;
- Efort fizic intens;
- Anorexia;
- Anomalii cromozomiale;
- Stresul;
- Tumorile hipotalamice;
- Anomalii structurale ale vaginului;
- Incompleta dezvoltare a unor organe genitale sau lipsa acestora.

Amenoreea secundara

In amenoreea secundara menstra femeii inceteaza dupa ce ciclurile menstruale s-au instalat deja. Acest lucru este normal in cazul sarcinii sau alaptarii. Amenoreea secundara este uneori definita ca absenta menstruatiei timp de cel putin 6 luni la femeile ale caror menstre au fost prezente anterior.

Cauzele amenoreei secundare

Menstruatia se poate opri din cauza tulburarilor ginecologice, a unei boli grave, a stresului psihic sau a faptului ca femeia este grav subponderala. Daca indicele de masa corporala (IMC) al femeii scade sub 19, riscul de a dezvolta amenoree secundara creste semnificativ. Pierderea in greutate poate fi rezultatul unei boli fizice sau al unei tulburari alimentare.

- Efortul fizic excesiv poate provoca amenoree secundara. Este frecventa la sportivele care practica alergatul pe distante lungi si la balerinele profesioniste;

- Stresul extrem poate determina de asemenea oprirea ciclurilor menstruale;

- Unele medicamente, cum ar fi contraceptivele (progesteron), anumite medicamente psihotice, pot duce la intreruperea menstrelor. Alte medicamente care afecteaza menstruatia sunt: antipsihotice, chimioterapia, antidepresivele, medicamentele pentru tensiunea arteriala, medicamente pentru alergii;

- Amenoreea poate fi, de asemenea, o consecinta a unei boli pe termen lung, cum ar fi sindromul ovarului polichistic sau insuficienta ovariana prematura.

- Hipotiroidismul, in care glanda tiroida este subactiva, poate de asemenea cauza intreruperea ciclurilor menstruale;

- Leziuni uterine din cauza fibroamelor uterine, chiuretajelor, operatiilor de cezariana;

- Menopauza prematura poate fi o cauza a amenoreei. Aceasta este definita ca menopauza care se instaleaza inainte de 40 de ani;

- Sindromul Turner, afectiune genetica ce impiedica functionarea normala a ovarelor;

- O alta tulburare genetica care poate intarzia sau interfera cu menstruatia este sindromul de insensibilitate la androgeni, in care femeia are un nivel crescut de testosteron;

- Probleme hipotalamice ale hipofizei sau o tiroida subactiva pot duce la un dezechilibru hormonal. Acestea se pot fi cauza unei tumori, benigne sau maligne in glanda pituitara;

- Malformatiile organelor de reproducere pot afecta, de asemenea, ciclurile menstruale.

Simptome

- Caderea parului;
- Cefalee;
- Tulburari de vedere;
- Par facial excesiv;
- Durere pelvina;
- Acnee.

Femeile care prezinta aceste simptome trebuie sa solicite sfatul medicului.

Diagnostic

Diagnosticul pentru amenoreea secundara se va concentra pe cauza principala a problemei. O lipsa a ciclului menstrual nu va fi, in general, o problema de ingrijorare. Primul test recomandat de medic va fi testul de sarcina.

In urmatoarele situatii, investigarea este adecvata:
- In cazul unei femei care are mai putin de 9 cicluri menstruale intr-un an;
- In cazul unei femei care are in mod normal cicluri menstruale regulate, acestea fiind intrerupte pe o perioada de 3 luni;
- In cazul unei femei care are in mod normal cicluri menstruale regulate, acestea fiind intrerupte pe o perioada de 6 luni.

Inaintea efectuarii testelor specifice, medicul poate pune intrebari cu privire la:
- Varsta la care a aparut prima menstruatie (menarha);
- Activitatea sexuala;
- Posibilitatea prezentei unei sarcini;
- Modificari ale greutatii;
- Exercitiu fizic;
- Durata ciclului menstrual si cantitatea acestuia.

Pot fi efectuate mai multe teste in functie de cauza principala. Primul test va fi probabil un test de sarcina. Alte teste pot fi: testul functiei ovariene, alte teste hormonale, teste sanguine, test de provocare la progesteron.

Testele imagistice pot include RMN, CT, ecografie, radiografie, endoscopie, histeroscopie (examinarea uterului).

Tratament

Tratamentul amenoreei depinde de factorul cauzal al acesteia. Daca lipsa ciclurilor menstruale sunt cauzate de exercitii fizice excesive se recomanda schimarea planului de exercitii fizice si ajustarea dietei alimentare.

Daca stresul reprezinta cauza, terapia psihologica poate ajuta. Unei femei care a suferit o pierdere in greutate excesiva i se va recomanda un regim sanatos de crestere in greutate supravegheat profesional.

Cei care dau semne de anorexie au nevoie de indrumarea unui psihiatru si a unui nutritionist sau dietetician.

Femeile a caror menstruatie se opreste din cauza unei tiroide subacute pot primi tratament cu tiroxina, un hormon tiroidian. Daca o femeie este supraponderala din cauza sindromului ovarului polichistic, ea poate fi sfatuita sa piarda in greutate.

Ciclurile menstruale pot reveni daca o pacienta cu insuficienta ovariana prematura primeste terapie cu hormoni.

Daca o femeie se naste cu organe genitale incomplete sau malformate, poate fi necesara interventia chirurgicala, desi acest lucru nu poate garanta revenirea menstrelor normale.

Daca menstruatia nu reapare, este posibil ca femeia sa se confrunte cu menopauza precoce.

La majoritatea femeilor, menopauza apare in jurul varstei de 50 de ani, dar la unele femei poate aparea inca de la 40 de ani. Femeile cu un istoric familial de menopauza precoce prezinta un risc mai crescut.