Liftingul fruntii

Informatii medicale

Indicatiile acestuia sunt multiple, printre care amintim corectarea ptozei palpebrale si tratamentul ridurilor de expresie de la nivel glabelar, produse prin actiunea muschilor corrugator si procerus. Aceasta este o procedura populara ce combina liftingul fruntii cu cel al sprancenelor pentru a corecta semnele de imbatranire. Persoanele mai tinere pot, de asemenea, beneficia in urma acestei proceduri, daca au mostenit o frunte lasata sau daca au riduri de expresie profunde, de obicei si acestea mostenite.  

Ptoza palpebrala se poate datora unor factori variati, precum imbatranirea, leziunile de nerv facial, trauma la nivel facial, precum si factori congenitali sau ereditari. De asemenea, liftingul fruntii poate fi combinat cu blefaroplastia, in cazul in care apar ingustari ale campului vizual.

Inainte de procedura, este necesara efectuarea unui set complet de analize, precum si o anamneza minutioasa a pacientului pentru a detecta uzul de antiagregante sau anticoagulante, acestea amplificand sangerarea.

Procedura

Procedura implica manevrarea si indepartarea tesuturilor in exces care determina lasarea pielii de la nivelul fruntii, pleoapelor superioare si sprancenelor. Aceasta este uneori efectuata in paralel cu un lifting facial sau o remodelare a nasului pentru a crea un aspect imbunatatit global.

Exista doua metode pentru liftingul fruntii si al sprancenelor. Liftingul clasic implica o incizie continua care porneste de la nivelul urechilor si urmareste linia scalpului. Liftingul endoscopic implica o incizie mai scurta la nivelul scalpului; aceasta procedura are avantajul unei perioade de recuperare mult mai scurta si cicatrice mai mica.

Complicatii

Efecte adverse frecvente: poate aparea tumefiere si echimoza locala in prima saptamana dupa operatie. Majoritatea pacientilor necesita antialgice dupa operatie. 

Complicatii: desi efectele adverse sunt minime, complicatiile posibile includ infectia, aparitia de cicatrici, dificultati la miscarea sprancenelor sau pierderea sensibilitatii in jurul locului inciziei. Foarte rar poate aparea caderea parului. De asemenea, prin raporturile anatomice cu nervul facial, poate aparea injuria acestuia. Aceasta poate fi o pareza temporara, ca rezultat al edemului si tensiunii, insa, uneori, prin folosirea cauterului bipolar, pot aparea leziuni termice ale acestuia, manifestate prin hipoestezie, parestezie si nevralgie.

Recuperare

Recuperarea variaza in functie de procedura folosita. In anumite cazuri, pacientii prezinta fire de sutura la nivelul inciziei, care vor fi indepartate dupa o saptamana de la operatie. Pacientilor care prezinta clipsuri de fixare, utilizate temporar pentru mentinerea fruntii la locul dorit, le vor fi indepartate in doua saptamani.

Poate aparea si senzatie de intepatura, care poate persista timp de cateva luni, de asemenea poate exista senzatie de amorteala, care dispare in timp.
Majoritatea pacientilor isi pot relua activitatea dupa zece zile, unii mai devreme, in functie de procedura efectuata si in functie de capacitatea proprie de recuperare.

Rezultate: efectele cosmetice ale acestei proceduri dureaza de la cinci pana la zece ani.