Sfaturi pentru mentinerea glicemiei in limite normale

Generalitati

Glucoza joaca un rol important in mentinerea functiilor organismului. Dezechilibrele zaharului din sange sunt asociate cu o serie de simptome si probleme de sanatate, incluzand diabetul de tip 2, oboseala inexplicabila, cresterea in greutate si schimbarile de dispozitie.

Cum se mentine glicemia in limite normale?

Exercitiile fizice regulate

Sportul, miscarea ajuta nu doar la slabit, ci si la cresterea sensibilitatii la insulina. Astfel, organismul este capabil sa utilizeze zaharul din sange. Miscarea ajuta, de asemenea, muschii sa foloseasca glucoza din sange pentru a efectua contractia musculara si pentru a obtine energia necesara.

Exercitiile cele mai potrivite in acest caz includ mersul pe jos, jogging-ul, ciclismul, dansul, drumetiile, inotul, ridicarea greutatilor etc.

Controlul consumului de carbohidrati

Carbohidratii sunt alimente pe care organismul le foloseste pentru a fabrica glucoza. Aceasta poate fi utilizata imediat de catre organism sau poate fi stocata in corp pentru o utilizare ulterioara. Totusi, un consum prea mare de carbohidrati determina un raspuns negativ la insulina, iar nivelul glucozei creste.

O dieta cu continut scazut de carbohidrati contribuie la reducerea nivelului zaharului din sange si la prevenirea nivelurilor crescute ale glicemiei.

Cresterea consumului de fibre

Fibrele incetinesc digestia carbohidratilor si absorbtia zaharului. Astfel, aceasta determina o crestere graduala a nivelului zaharului din sange. Exista doua tipuri de fibre: insolubile si solubile. In timp ce ambele sunt importante, fibrele solubile s-au dovedit a scadea nivelul zaharului din sange.

In plus, o dieta bogata in fibre poate ajuta la monitorizarea diabetului zaharat tip 1, prin imbunatatirea controlului zaharului din sange si reducerea scaderii nivelului de glucoza.

Alimentele bogate in fibre includ legume, fructe si cereale integrale. Aportul zilnic recomandat de fibre este de 25 de grame pentru femei si 38 de grame pentru barbati.

Consumul de apa

Consumul de apa in cantitati suficiente poate ajuta la mentinerea nivelului de glucoza in limite normale. In plus, pe langa prevenirea deshidratarii, apa ajuta rinichii sa elimine excesul de zahar din sange prin urina.

Cele mai bune lichide pentru consum sunt apa si bauturile non-calorice. Bauturile indulcite cu zahar cresc nivelul glucozei din sange, determina cresterea in greutate.

Controlul portiilor de mancare

Controlul portiilor ajuta la reglarea aportului de calorii si poate duce la pierderea in greutate. Drept urmare, controlul greutatii determina un nivel sanatos al glucozei in sange si reduce riscul aparitiei diabetului zaharat de tip 2.

In acest sens, e important ca portiile de mancare sa fie masurate, cantarite si sa se pastreze un jurnal al consumului de produse alimentare.

Consumul de alimente cu indice glicemic scazut

Atat cantitatea, cat si tipul de carbohidrati determina modul in care un aliment afecteaza nivelurile de zahar din sange. Consumul de alimente cu indice glicemic mic contribuie la reducerea nivelului glucozei pe termen lung la pacientii cu diabet de tip 1 si 2.

Alimentele cu un indice glicemic scazut includ fructele de mare, carnea, ouale, ovazul, orzul, fasolea, leguminoasele, cartofii dulci, porumbul.

Consumul moderat de alcool

Consumul de alcool determina cresterea nivelului de zahar din sange. Pacientii cu diabet zaharat pot consuma doar ocazional alcool sau atunci cand nivelul de zahar din sange este bine controlat.