Peelingul chimic (Chemexfolierea sau dermapeelingul)

Ce este peeling-ul chimic

Peeling-ul chimic este recomandat pentru imbunatatirea pielii, reducand ridurile si liniile fine, imbunatatind aspectul cicatricilor usoare si al petelor datorate varstei, astfel avand ca scop final redarea unui aspect fara imperfectiuni.

Persoanele cu piele deschisa si par blond beneficiaza cel mai mult de pe urma peelingului chimic, in termeni de finete si imbunatatire a aspectului.

Procedura

Procedura implica aplicarea unei substante chimice la nivelul pielii, substanta ce determina exfolierea acesteia. Pielea care ramane este mai neteda si mai putin ridata decat inainte.

In functie de concentratia substantelor folosite in acest scop, exista peeling-uri chimice ce se pot aplica acasa, fara supravegherea unui medic, ce presupun concentratii mai mici de exfolianti, precum si peeling-uri chimice ce sunt necesare a fi aplicate de catre un specialist, pentru a controla gradul de exfoliere. In cazul in care cantitatea este prea mare sau timpul scurs prea lung, pot aparea arsuri la nivelul pielii.

Categorii

Peeling-urile chimice se impart astfel in trei categorii:

Peeling superficial: se folosesc alfa-hidroxi acizi sau alti acizi slabi pentru a penetra stratul superficial al pielii; scopul acestuia este de a imbunatati aspectul petelor pigmentare, precum si pentru a oferi o senzatie de reimprospatare a tenului

Peeling de intensitate medie: se foloseste acid glicolic sau acid tricloracetic pentru a penetra atat stratul superficial, cat si cel intermediar; cu ajutorul acestuia se imbunatateste aspectul ridurilor datorate varstei, liniilor fine si altor pete pigmentare; de asemenea, poate fi tratat pentru tratamentul keratozei actinice

Peeling profund: acidul tricloracetic sau fenolii sunt aplicati pentru a penetra straturile profunde ale pielii; scopul sau este de a trata aceleasi imperfectiuni ca si peeling-urile enumerate anterior, insa daca la primele, diferenta post-tratament nu este mereu sesizabila, in cazul acestuia, pacientii declara intotdeauna ca observa o imbunatatire semnificativa

Tratament

In functie de afectiune si scopul tratamentului, se va stabili impreuna cu medicul specialist cat de profund va fi efectuat peelingul. Procedura implica aplicarea unei substante chimice - care va determina aparitia de vezicule cu lichid si va stimula dezvoltarea unui nou strat cutanat.

Multi pacienti au senzatie de arsura in timpul tratamentului. Un peeling mai profund necesita medicatie antialgica si folosirea unei crème cu efect anestezic. Anumite tipuri de peeling necesita efectuarea unor pansamente timp de cateva zile.

Efecte adverse

Efecte adverse comune: deoarece in urma procedurii va fi creeat un nou strat de piele, aceasta este mai vulnerabila complicatiilor. Se recomanda evitarea expunerii la soare.

Complicatii: persoanele cu un anumit tip de piele prezinta risc de a dezvolta tulburari de pigmentare temporara sau permanenta. Exista anumiti factori care cresc acest risc: folosirea anticonceptionalelor, sarcina sau istoricul familial de tulburari ale pigmentarii pielii. De asemenea, exista un risc minor de cicatrice, insa, de obicei, poate fi tratat cu succes.

Recuperare

In functie de tipul de peeling, poate aparea o reactie similara expunerii la soare. Peelingul implica roseata locala, urmata de exfolierea pielii timp de trei pana la sapte zile. Peelingul mediu sau profund poate determina tumefierea pielii, aparitia de vezicule cu lichid care se pot sparge, cruste si exfolierea timp de sapte pana la paisprezece zile.

Rezultate

Peelingul chimic necesita proceduri multiple pentru obtinerea rezultatelor dorite. In functie de afectiunea existenta, pot fi necesare mai multe peelinguri usoare sau medii. Peelingurile usoare pot fi repetate la un interval de una pana la patru saptamani.

Peelingul mediu sau profund poate fi repetat in 6 pana la 12 luni, daca este necesar. Efectele unei serii de peelinguri chimice dureaza de la 6 la 24 de luni in cazul peelingului usor sau profund-mediu. Efectele peelingului profund pot fi permanente.