Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire

Generalitati

Toxiinfectiile alimentare sunt cauzate de consumul de alimente sau bauturi care contin toxine, bacterii, virusuri sau paraziti daunatori.

In timp ce multe alimente contin organisme potential daunatoare, acestea sunt de obicei distruse in timpul prepararii termice. Cu toate acestea, depozitarea inadecvata a alimentelor, dar si igiena necorespunzatoare a mainilor pot determina contaminarea.

Femeile gravide, copiii, persoanele in varsta si cele care sufera de boli cronice prezinta un risc crescut de a dezvolta intoxicatii alimentare.

Simptome ale toxiinfectiei alimentare

- dureri abdominale si crampe;
- diaree;
- dureri de cap;
- varsaturi;
- febra;
- frisoane;
- slabiciune si oboseala;
- greata;
- dureri musculare.

Alimente susceptibile de a provoca toxiinfectii alimentare

Carne. Carnea cruda de pui, rata si curcan prezinta un risc crescut de a provoca intoxicatii din cauza celor doua tipuri de bacterii, Campylobacter si Salmonella, care se gasesc frecvent in intestinele acestor pasari.

Bacteriile contamineaza adesea carnea proaspata de pasare in timpul procesului de sacrificare si pot supravietui pana cand sunt distruse in urma prelucrarii termice.

Legume. Salata verde, spanacul, varza, telina si rosiile sunt o sursa comuna de intoxicatii alimentare, mai ales atunci cand sunt consumate crude. Acestea pot fi contaminate cu bacterii daunatoare precum E. coli, Salmonella si Listeria.

Contaminarea poate aparea din cauza apei care patrunde in sol, dar si a ustensilelor murdare utilizate in timpul prelucrarii. Frunzele verzi sunt deosebit de riscante, deoarece sunt adesea consumate crude.

Peste si fructe de mare. Pestele care a fost depozitat la temperaturi necorespunzatoare prezinta un risc ridicat de a fi contaminat cu histamina, o toxina care nu este distrusa de temperaturile normale de gatit si care poate cauza scromboidoza, o reactie toxica alimentara.

Fructele de mare prezinta, de asemenea, un risc alimentar, intrucat algele consumate de crustacee produc o serie de toxine periculoase.

Mezeluri. In timpul procesarii, sunca, parizerul, salamul sau crenvurstii pot fi contaminate cu bacterii daunatoare, inclusiv Listeria si stafilococul auriu. Contaminarea poate aparea prin contactul direct cu carnea cruda contaminata sau prin igiena precara a personalului sau a echipamentelor din fabrica de procesare.

Lapte crud. Pasteurizarea este procesul de incalzire la temperaturi inalte al unui lichid sau a unor alimente pentru a ucide microorganismele daunatoare. Producatorii pasteurizeaza produsele lactate, inclusiv laptele si branza, pentru a fi consumate in siguranta.

Pasteurizarea ucide bacteriile daunatoare si parazitii, cum ar fi Brucella, Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria si Salmonella.

Oua. Pot fi daunatoare atunci cand sunt consumate crude sau slab preparate.

Cum poate fi redus riscul imbolnavirii?

- Persoana care prepara alimentele trebuie sa practice o buna igiena, sa se spele temeinic pe maini inainte si dupa ce a atins carnea si legumele crude.

- Sa se evite spalarea carnii crude, intrucat aceasta nu ucide bacteriile, ci determina extinderea lor la alte alimente, ustensile de gatit si suprafete de bucatarie.

- Sa nu se consume alimente dupa expirarea termenului de valabilitate.

- Carnea trebuie sa fie bine preparata termic.

- Alimentele trebuie pastrate in frigider, la +4 grade Celsius.

- Achizitionarea alimentelor trebuie sa se faca doar din magazine verificate.