Hipertensiunea pulmonara - cauze, simptome, tratament

Generalitati

Hipertensiunea pulmonara (HTP) este o afectiune grava de sanatate, care apare atunci cand arterele care transporta sange din ventriculul drept al inimii catre plamani sunt ingustate, perturband fluxul sanguin.

Sangele trebuie sa circule prin plamani pentru a primi oxigen, dupa care se intoarce in ventriculul stang al inimii, de unde este pompat spre organele corpului, muschi si tesuturi.

Circulatia pulmonara este numita si mica circulatie a sangelui, iar circulatia sistemica este numita si marea circulatie.

Spre deosebire de tensiunea arteriala sistemica, ce reprezinta forta cu care sangele se deplaseaza prin vasele sangvine din corp, tensiunea arteriala pulmonara reflecta presiunea cu care inima pompeaza sangele din inima prin arterele plamanilor.

Cu alte cuvinte, este presiunea exercitata de fluxul sanguin in plamani. Atunci cand arterele dintre inima si plamani se ingusteaza si fluxul sangvin este diminuat, inima trebuie sa lucreze mai puternic pentru a pompa sangele spre plamani.

Tensiunea arteriala pulmonara este, in mod normal, mult mai scazuta decat tensiunea arteriala sistemica. Presiunea arteriala pulmonara normala este de 8-20 mmHg in repaus.

Daca presiunea din artera pulmonara este mai mare de 25 mmHg in repaus sau de 30 mmHg in timpul activitatii fizice, este anormal de ridicata si se numeste hipertensiune pulmonara.

Tipuri de hipertensiune pulmonara

Exista cinci tipuri sau grupuri de HTP:

Grupa 1. HTP arteriala;
Grupa 2. HTP cauzata de insuficienta cardiaca stanga;
Grupa 3. HTP cauzata de prezenta unei patologii pulmonare sau lipsei de oxigen;
Grupa 4. HTP cauzata de prezenta emboliilor cronice ale arterelor pulmonare;
Grupa 5. HTP determinata de boli rare.

Toate tipurile de HTP necesita asistenta medicala. Tratarea cauzei HTP poate ajuta la incetinirea progresiei bolii.

Simptome

- Dispnee;
- Oboseala;
- Scaderea capacitatii de efort;
- Senzatia de apasare in piept;
- Batai accelerate ale inimii;
- Ameteala;
- Lesin;
- Cianoza;
- Edeme la nivelul picioarelor.

Tratament

In prezent nu exista niciun tratament disponibil pentru hipertensiunea pulmonara. Aceasta este o boala progresiva, ceea ce inseamna ca poate evolua in timp, uneori mult mai rapid pentru unii pacienti decat altii. Daca este lasata netratata, in cativa ani boala poate pune viata in pericol.

Cu toate acestea, boala poate fi gestionata. Pentru unii pacienti sunt suficiente schimbari ale stilului de viata si monitorizarea sanatatii. Pentru altii, in schimb, HTP poate determina aparitia insuficientei cardiace severe.

Singurele tratamente existente sunt cele care pot intarzia progresia hipertensiunii pulmonare. Acestea variaza in functie de cauza afectiunii. In cazul insuficientei mitrale severe, interventia chirurgicala pentru a repara sau a inlocui valva mitrala poate ajuta la imbunatatirea nivelului HTP.

De asemenea, pot fi prescrise vasodilatatoare, care ajuta la imbunatatirea fluxului sanguin. Diureticele sunt prescrise pentru a ajuta la diminuarea acumularilor de lichid in organism.

Transplantul pulmonar este realizat in cele mai grave cazuri de hipertensiune pulmonara si se efectueaza doar la persoanele la care functia inimii este considerata adecvata.