Ce trebuie sa faci in situatii de stres

Generalitati

Stresul este un raspuns fizic al organismului la anumiti factori de mediu, este o stare de tensiune care poate imbunatati gradul de reactie in anumite situatii, insa poate determina imbolnaviri grave.

Prevenirea si gestionarea stresului nu inseamna eliminarea completa a acestuia, ci doar a stresului inutil.

Simptome

Exista o serie de situatii pozitive sau negative care pot declansa stresul. Iar raspunsul organismului la aceste evenimente poate genera urmatoarele simptome:

- cresterea frecventei cardiace;
- respiratie mai rapida;
- muschi tensionati.

Cum te afecteaza stresul

Organismul are capacitatea de autoreglare si poate face fata stresului atunci cand acesta vine in cantitati mici. Stresul cronic, in schimb, poate conduce la probleme grave precum slabirea sistemului imunitar, fapt care predispune la raceli si infectii.

Stresul acumulat constant in timp poate duce la:

- boli de inima;
- tensiune arteriala crescuta;
- diabet;
- depresie;
- anxietate.

Cum identifici factorii de stres

Fiecare persoana raspunde diferit la factorii de stres. Stresul poate fi generat de o relatie nefericita, de un mediu de lucru instabil, de probleme financiare sau de probleme de sanatate.

Identificarea sursei stresului poate fi uneori dificila, insa recunoasterea elementelor care declanseaza stresul ajuta la depasirea acestuia.

E important ca in momentele tensionate sa se gaseasca raspuns la cateva intrebari:

- Cine imi provoaca stresul?

- Cand ma simt cel mai rau pe parcursul zilei?

- Risc sa iau decizii nepotrivite ca urmare a starii coplesitoare cauzate de stres?

Cum depasesti mai usor situatiile stresante

Elimina factorii de stres. Unele situatii stresante sunt inevitabile. Altele, insa, pot fi controlate. Spre exemplu, in cazul in care cumparaturile facute sambata iti creeaza disconfort din cauza aglomeratiei din magazine sau a cozilor mari de la casele de marcat, alege sa faci cumparaturile in alta zi.

Seteaza-ti limite. E important sa iei asupra ta doar responsabilitatile carora le poti face fata, ca sa nu te simti coplesit. E posibil sa iti fie dificil sa jonglezi cu multe activitati sau persoane deodata, indiferent daca e vorba de munca, de scoala, de familie sau de prieteni.

Invata sa spui "nu" si in felul acesta vei economisi energie si vei avea timp si putere sa te bucuri de persoane si activitati care iti fac cu adevarat placere.

Organizeaza-ti activitatile. Daca ai multe sarcini de dus la indeplinire intr-un timp limitat, prioritizeaza-le. Fa-ti un plan. Noteaza-ti pe o hartie cu ce incepi, cu ce continui, in functie de urgente. Du la indeplinire sarcinile in ordinea importantei, nu pe toate deodata!

Cere ajutor. Sotul / sotia, copiii, parintii, prietenii si colegii, fiecare in parte iti poate oferi o mana de ajutor. In felul acesta, nivelul de stres se poate diminua. De asemenea, ei te pot ajuta sa identifici situatiile stresante inainte ca ele sa te copleseasca. E posibil ca ei sa se fi confruntat deja cu situatii similare si sa iti furnizeze informatii utile.

Fii optimist. Cand simti ca nivelul de stres creste, incearca sa gandesti cat mai pozitiv. Asculta muzica, vizioneaza un videoclip amuzant sau suna un prieten care te face sa razi. O atitudine pozitiva te va impiedica sa te lasi coplesit de stres.