Cum te ajuta psihoterapia. Psiholog sau psihiatru?

Generalitati

Sunt persoane care trec adesea prin momente dificile, de panica, anxietate, teama, frustrare si nu in ultimul rand de depresie, aceasta fiind considerata o boala in adevaratul sens al cuvantului.

In astfel de momente, de real ajutor este psihologul sau psihoterapeutul, iar in cazurile grave, in care persoana in cauza nu este functionala iar viata personala si cea profesionala este afectata grav, este nevoie de interventia unui psihiatru.

Cand trebuie sa te adresezi unui specialist

Atunci cand toate actiunile pe care le faceai cu placere nu mai pot fi duse la bun sfarsit, cand iti par prea grele, sau atunci cand vezi totul intr-o maniera pesimista, cand ai emotii negative, cand ai stari de anxietate sau de depresie, atunci cand nu gasesti singur solutii ca sa iesi din impas.

De asemenea, atunci cand esti deprimat, speriat, ai atacuri de panica, simti nevoia sa te izolezi de cei dragi sau de prieteni, sunt semne clare care iti arata ca este momentul sa ceri ajutor specializat.

Cum te poate ajuta un psihoterapeut

Psihoterapeutul te poate ajuta in lupta ta zilnica cu situatiile dificile, atunci cand ai probleme de relationare cu cei din jurul tau. Totodata, psihoterapia te poate ajuta in stabilirea, in clarificarea obiectivelor principale care chiar conteaza in viata ta.

Tot psihoterapeutul este cel care iti ofera instrumente necesare de a ajunge la tinta ta. Concret, psihoterapeutul te va face sa intelegi ce factori ti-au declansat starile de disconfort psihic, de depresie, de anxietate si astfel iti va fi mai usor sa faci fata situatiilor grele.

Psihoterapia te va ajuta sa tii sub control starile de anxietate, atacurile de panica, inclusiv te poate ajuta sa elimini anumite comportamente nedorite care iti fac rau, de exemplu te poate ajuta sa renunti la fumat, la alcool, la droguri. Nu in ultimul rand, psihoterapia te poate ajuta sa-ti recastigi increderea in tine prin diferite tehnici.

Ce trateaza psihoterapia si psihoterapeutul

• Depresia,
• Anxietatea,
• Tulburarea de stres post-traumatic,
• Stima de sine scazuta,
• Tulburarile de anxietate,
• Problemele de cuplu,
• Tulburarea obsesiv-compulsiva,
• Alcoolismul, dar si alte tipuri de dependenta,
• Probleme de comportament,
• Fobiile.

Principalele beneficii ale psihoterapiei

Unul din marile beneficii este faptul ca pacientul poate sa inteleaga propriile valori si obiective, cat si pe sine. Isi va dezvolta corect relatiile interumane, capacitatea de a depasi problemele, precum anxietatea, fobiile sau depresia.

Diferenta dintre psiholog si psihiatru

Principala diferenta majora dintre cei doi specialisti este aceea ca psihiatrul actioneaza asupra simptomelor si recomanda tratament medicamentos.

In plus, psihiatrul a terminat facultatea de medicina, practic el este medicul care stabileste cu certitudine diagnosticul de boala mentala si numai acesta poate prescrie medicatie.

In cazul in care un pacient prezinta simptome severe si acestea nu se amelioreaza cu medicatie, psihiatrul poate recomanda internarea lui intr-un centru de specialitate. De asemenea, sunt cazuri in care psihiatrul poate indica pe langa administrarea tratamentului medicamentos si consilierea psihologica sau psihoterapie.

Psihologia ca stiinta are ca obiect de studiu psihicul uman si comportamentul uman. Psihologul te va ajuta sa-ti cresti calitatea vietii, fiind specialistul in sanatatea mentala.

Psihologul trateaza cauzele care au dus la nasterea problemei cu care se confrunta pacientul, il face pe acesta sa constientizeze problema si il invata cum sa faca astfel incat aceasta sa nu mai apara. Psihologul nu poate prescrie medicatie.