Infectia cu norovirus: simptome, raspandire, preventie, tratament

Generalitati

Norovirusul, care provoaca diaree si varsaturi, este unul dintre cele mai frecvente virusuri colonizate in stomac din Marea Britanie. Este numit si virusul varsaturilor de iarna, pentru ca este cel mai frecvent in timpul iernii, desi il puteti contracta in orice moment al anului.

Norovirusul poate fi foarte neplacut, dar, de obicei, se vindeca de la sine in cateva zile. In mod normal, puteti avea grija de dumneavoastra sau de copilul dumneavoastra acasa. Incercati sa evitati sa mergeti la medicul dumneavoastra de familie, daca aveti simptome usoare, deoarece norovirusul se poate raspandi usor la ceilalti.

Simptome

Este posibil sa aveti norovirus daca:
- va simtiti rau brusc;
- aveti varsaturi spontane;
- aveti diaree apoasa.

Unele persoane prezinta, de asemenea, o usoara febra, dureri de cap, crampe dureroase la nivelul stomacului si dureri la nivelul membrelor.
Simptomele apar la una sau doua zile dupa ce ati fost infectat si de obicei dureaza pana la 2 sau 3 zile.

Ce trebuie sa faceti daca aveti norovirus

Daca intampinati diaree si varsaturi bruste, cel mai bine este sa ramaneti acasa pana cand va simtiti mai bine. Nu exista niciun tratament pentru norovirus, deci trebuie sa-l lasati sa-si urmeze cursul. De obicei nu trebuie sa obtineti sfatul medicului daca nu exista riscul unei probleme mai grave. Pentru a va ajuta sa va usurati propriile simptome sau simptomele copilului:

Cand sa apelati la sfatul medicului

In mod normal, nu trebuie sa mergeti la medicul dumneavoastra daca credeti ca aveti sau copilul dumneavoastra are norovirus, deoarece nu exista tratament special pentru acesta.

Antibioticele nu vor ajuta, pentru ca afectiunea este cauzata de un virus.

Apelati la sfatul medicului daca:
- copilul dumneavoastra a avut sase sau mai multe scaune apoase in ultimele 24 de ore sau au varsat de mai mult de trei ori in ultimele 24 de ore;
- copilul dumneavoastra. este mai putin receptiv, febril, are piele palida sau patata;
- dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti simptome de deshidratare severa, cum ar fi ameteli persistente, cantitati mici de urina sau lipsa completa a acesteia, constiinta redusa. Bebelusii si varstnicii prezinta un risc mai mare de a deveni deshidratati;
- aveti diaree sangeroasa;
- simptomele nu au inceput sa se imbunatateasca dupa cateva zile;
- aveti o afectiune grava, cum ar fi o boala renala, si aveti diaree si varsaturi.

Medicul de familie va poate sugera trimiterea unei probe de scaun la un laborator pentru a confirma daca aveti norovirus sau alta infectie.

Cum se raspandeste norovirusul

Norovirusul se raspandeste foarte usor in locurile publice, cum ar fi spitalele, casele de ingrijire medicala si scolile. Norovirusul poate fi raspandit in urmatoarele situatii:

O persoana cu norovirus este cea mai contagioasa in perioada de cand simptomele sale incep pana la 48 de ore dupa ce toate simptomele au trecut, desi poate fi contagioasa si pentru un timp scurt inainte si dupa aceastea. Puteti contacta norovirusul de mai multe ori, deoarece virusul se schimba constant, astfel incat corpul dumneavoastra nu este in masura sa-si construiasca rezistenta pe termen lung la acesta.

Prevenire

Nu este intotdeauna posibil sa evitati contactul cu norovirusul, dar urmand sfaturile de mai jos puteti ajuta la stoparea raspandirii virusului: