Sfaturi pentru articulatii sanatoase

Generalitati

Articulatiile sunt esentiale, acestea fiind direct responsabile cu mobilitatea si flexibilitatea corpului, ajutandu-ne sa ne miscam in voie si sa avem o viata activa. Cu cat inaintam in varsta, cu atat apar probleme legate de degradarea articulatiilor, insa si persoanele tinere acuza dureri de articulatii din cauza unui stil de viata nesanatos.

Multi factori contribuie la degradarea in timp a articulatiilor. De exemplu, anumite miscari efectuate gresit, caratul unor greutati, procesele inflamatorii, accidentarile sau obezitatea pot determina afectarea articulatiilor.

De aceea, este esential sa avem grija de articulatii, sa evitam deteriorarea cartilajelor, deoarece odata produsa deterioarea lor, procesul este ireversibil.

Cum ne putem mentine articulatiile sanatoase

Alimentatia este foarte importanta. De exemplu, este indicat ca alimentele precum lactatele care sunt bogate in vitamina D, calciu, fosfor si magneziu sa fie consumate zilnic, deoarece mentin articulatiile sanatoase.

Totodata, acizii grasi Omega-3, care se gasesc in pestele gras favorizeaza absorbtia calciului si au un puternic rol antiinflamator. De aceea, este indicat sa consumi de cateva ori pe saptamana macrou, somon si hering.

Evita sedentarismul. Fa cat mai mult sport! Un stil de viata activ are rolul de a imbunatati si prelungi sanatatea articulatiilor, fiind recunoscut faptul ca miscarea ajuta la mentinerea lubrifierii si la metabolizarea nutrientilor in articulatii.

Mai mult, sportul practicat cu regularitate si efectuat corect, evitandu-se miscarile bruste sau cele exagerate, are rolul de a intretine muschii din jurul articulatiilor si, astfel, impiedica presiunea sa cada direct pe acestea.

Persoanele sedentare au parte de o degradare a articulatiilor mult mai rapida comparativ cu cele care fac sport. Si 30 de minute de activitate fizica pe zi face minuni pentru sanatatea articulatiilor, conditia fiind aceea ca activitatea fizica sa fie regulata, nu ocazionala.

In acelasi timp, trebuie sa nu uitam ca unele exercitiile fizice intense realizate gresit pot dauna, cauzand uzura prematura a articulatiilor. Este esential ca, inainte de a face sport, sa acorzi timp suficient incalzirii. Muschii neincalziti cresc riscul accidentarilor.

Adopta o pozitie corecta a spatelui. Trebuie evitat statul mult timp la birou in pozitii incomode si gresite, precum si statul picior peste picior. Acestea pot ingreuna circulatia la nivelul membrelor inferioare, iar coloana vertebrala nu va sta dreapta.

Mare grija la ridicatul greutatilor. Coloana vertebrala poate sa fie grav afectata de ridicatul obiectelor grele, voluminoase. Este indicata utilizatea muschiilor picioarelor si nu cei ai spatelui.

Ai grija la kilogramele tale! Obezitatea este unul din factorii principali de risc pentru degradarea articulatiilor. Aceasta poate cauza artrita genunchiului atat la barbati, cat si la femei.

Nu sta mult timp incaltata cu pantofii sau sandale cu toc. Acestea pot duce, in timp, la modificarea posturii corpului. Mai mult, poate duce la aparitia timpurie a osteoartritei.

Este indicat sa eviti fumatul, iar consumul de alcool sa fie doar ocazional. Aceste obiceiul dauneaza sanatatii articulatiilor.