Prim ajutor in cazul unei muscaturi de capusa

Generalitati

In sezonul cald, esti tentat uneori sa mergi descult in picioarele goale, lucru care poate sa creasca riscul de a fi muscat de o capusa. Aceste insecte sunt active in lunile mai-iulie si mai rar in luna august.

In cazul in care ai avut nesansa sa fii muscat o capusa, nu este recomandat sa incerci sa o desprinzi.

Sfaturi in cazul muscaturilor de capusa

Problema mai grava este ca de cele mai multe ori nu observi cand ai fost muscat de capusa, deoarece aceste muscaturi nu sunt dureroase.

Dupa muscatura pot aparea urmatoarele simptome: febra, simptome asemanatoare gripei, amorteala, eruptii cutanate, slabiciune, durere si inflamatie a articulatiilor, palpitatii, scurtarea respiratiei, greata si varsaturi.

Un alt semn al infectiei este eritemul migrator. In cazul prezentei ertiemului exista un risc crescut de aparitie a bolii Lyme.

De asemenea, orice agresiune asupra capusei o poate determina sa-si deverseze continutul stomacal in organism, iar in acest fel ajung si potentialele virusuri si bacterii. Bacteria Borrelia, care cauzeaza boala Lyme, traieste in intestinele capusei.

Cum se extrage corect capusa

Cu ajutorul unei pensete. Totul este sa prindem capul capusei cu ajutorul pensetei si sa extragem inclusiv clestii cu care s-a atasat, nu doar corpul sau.

Se va desprinde capusa cu mare atentie, printr-o singura miscare. Atentie! Sub nicio forma nu trebuie sa strivim corpul capusei. Dupa ce am reusit sa o scoatem, ne spalam bine pe maini cu apa si sapun, apoi dezinfectam zona, cu ajutorul unei solutii antiseptice.

Este indicata si achizitionarea unui unguent cu antibiotic, pe care sa-l aplici pe zona afectata. Uneori, exista riscul aparitiei unei infectii locale. In cazul in care observi aparitia unor probleme de sanatate inexplicabile in termen de o luna de la momentul muscaturii, este indicat sa consulti un medic.

Prevenirea muscaturii capuselor

Atunci cand iesi la plimbare in zonele cu verdeata, este indicat sa porti haine deschise la culoare, pentru a observa capusele. De asemenea, poarta pantaloni lungi, bluza cu maneca luna si pantofi sport.

Foarte important este ca seara, cand te intorci de la plimbare, sa faci un dus, examinandu-ti atent corpul. Poti achizitiona de la farmacii spray-uri impotriva muscaturilor de capusa.

Cum se trateaza

Capusele sunt purtatoare ale unor boli care pot fi transmise prin muscatura si pot cauza o varietate de simptome ce debuteaza de obicei in primele saptamani de la incident.

Este foarte importanta consultarea unui medic cat mai repede, pentru indepartarea capusei. Acesta poate prescrie antibiotice daca este necesar, in scop profilactic, pentru a preveni aparitia simptomelor ulterioare.