Intoxicatia cu cafeina: cand trebuie sa ne oprim?

Supradoza de cafeina

Cafeina este un stimulent ce se gaseste in multe mancaruri, bauturi si alte produse. De obicei, consumam alimente sau bauturi care contin cafeina pentru a ne putea incepe ziua asa cum se cuvinte si uneori mai luam cate un “supliment” de energie pe parcursul zilei pentru a mentine acel nivel de energie constant.

Practic, cafeina este un drog si se gaseste in cantitati consistente in cele mai populare bauturi din lume: cafea, ceai, sucuri.

Adolescentii nu ar trebui sa consume mai mult de 100 miligrame de cafeina pe zi iar femeile insarcinate ar trebui sa limiteze consumul la 200 miligrame pe zi deoarece nu se cunosc cu exactitate efectele asupra bebelusului.

Doza zilnica recomandata variaza in functie de varsta, greutate si starea de sanatate. Cafeina poate ramane in sistem de la 1,5 pana la 9,5 ore.

Asta inseamna ca nivelul de cafeina din sange se reduce la jumatate din doza totala pe parcursul a 1,5-9,5 ore.

Surse de cafeina

Acest tabel indica dozele de cafeina per portie pentru cele mai consumate bauturi si alimente pe baza de cafeina.

Portie (ml)
Cafeina (mg)
Cafea neagra 355 260
Ceai Negru 235 30–80
Bautura acidulata 355 30–70
Bautura energizanta 245 80
Baton de ciocolata neagra 43

Alte surse de cafeina
• bomboane
• medicamente si suplimente
• orice aliment destinat energizarii
• anumite gume de mestecat

In cazuri severe, supradoza de cafeina poate fi fatala, dar majoritatea oamenilor sesizeaza anumite simptome neplacute ce dispar odata cu eliminarea cafeinei din sange.

Cauze si factori de risc in supradoza de cofeina

Supradoza de cafeina apare atunci cand consumati prea multe alimente, bauturi si medicamente ce contin cafeina. La unele persoane, desi consuma doze mari de cafeina, aceasta nu are efecte negative.

Insa consumul ridicat de cafeina nu este recomandat deoarece poate contribui la aparitia problemelor grave de sanatate cum ar fi aritmiile cardiace (batai neregulate ale inimii) sau convulsiile (crize tonico-clonice cauzate de un “scurt-circuit” cerebral). Consumul zilnic crescut de cafeina mai poate provoca si dereglari hormonale.

Consumul ocazional de cafeina presupune precautii, corpul nefiind obisnuit cu cantitati mari de cafeina. Asadar, daca nu consumati des cafeina, evitati consumul unei doze mari la o servire. Chiar daca sunteti obisnuit sa consumati cantitati mari de cafeina, opriti-va atunci cand apar simptome neplacute.

Simptomele ingerarii unei cantitati mari de cafeina (intoxicatia)

Intoxicatia cu cafeina prezinta o serie de simptome. Unele simptome pot parea ca nu au legatura cu excesul de cafeina deoarece nu sunt destul de intense.

Iata simptomele care ar trebui sa va ingrijoreze in caz de consum ridicat de cafeina:
• ameteala, vertij;
• diareea;
• senzatie accentuata de sete;
• insomnie;
• cefalee (dureri de cap);
• febra;
• irascibilitate, iritabilitate sau toleranta scazuta la frustrari minore.

Alte simptome sunt mai grave si necesita tratament medical imediat.

Simptomele grave ale supradozei de cafeina includ:
• dificultati de respiratie;
• greata si varsaturi;
• halucinatii auditive sau vizuale;
• confuzie, obnubilare;
• dureri precordiale;
• puls crescut sau neregulat;
• contracturi musculare;
• convulsii.

Supradoza de cafeina se poate manifesta si la bebelusi, atunci cand laptele matern contine doze excesive de cafeina. Unele din simptomele usoare includ greata si muschii care se contracta si se relaxeaza alternativ. O intoxicatie mai grava este semnalata de aceste simptome la care se adauga voma, tahipneea (respiratia rapida) si socul.

In cazul in care copilul dumneavoastra prezinta astfel de simptome mergeti imediat la doctor pentru diagnostic si tratament.

Diagnosticarea supradozei de cafeina

Daca banuiti o supradoza de cafeina, informati medicul despre orice produs pe care l-ati consumat si care ar putea contine cafeina.

Va vor fi monitorizate bataile inimii, respiratia si tensiunea arteriala. Vi se va lua temperatura si este posibil sa fie nevoie de teste de sange si urina pentru a monitoriza functiile organismului.

Tratament in caz de supradoza de cafeina

Tratamentul are ca scop eliminarea cafeinei din corp si tratarea simptomelor. Este posibil sa vi se administreze carbune activ, un remediu uzual in cazurile de supradoza ce previne cafeina sa treaca in tractul gastrointestinal.

In cazul in care cafeina a trecut deja in tractul gastrointestinal, este posibil sa vi se administreze laxative sau se va recurge la spalaturi gastrice.

In acest timp, functia cardiaca va fi monitorizata si vi se va face o electrocardiograma. Daca va fi necesar veti primi ingrijiri la nivelul aparatului respirator.

Daca simptomele sunt usoare, puteti astepta pana ce cafeina este eliminata din corp sau puteti trata intoxicatia chiar dumneavoastra. Iata ce puteti face in caz de intoxicatie cu cafeina: consumati multa apa, faceti cateva exercitii, consumati alimente bogate in potasiu sau magneziu, cum ar fi bananele sau verdeturile.

Uneori, tratamentul de acasa poate sa nu functioneze. Daca nu sunteti siguri, sunati la 112 sau la medicul de familie. Daca simptomele sunt severe este important sa ajungeti urgent la spital.

Preventie

Pentru a preveni intoxicatia cu cafeina, primul lucru care trebuie facut (si cel mai evident) este sa evitati consumul excesiv de cafea, energizante sau alte bauturi/alimente care ar putea contine cantitati mari de cafeina (vezi lista de mai sus). In cele mai multe cazuri doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 400 miligrame, mai ales daca aveti o sensibilitate particulara la cafeina.

Concluzie

De obicei, supradoza de cafeina poate fi tratata fara a crea probleme de sanatate pe termen lung, dar uneori, supradoza de cafeina poate fi mortala, mai ales la pacientii tineri, bebelusi si copii.

Daca tratamentul este administrat prea tarziu, pot aparea probleme de sanatate ireversibile si chiar moartea. Daca aveti suspiciuni de supradoza cu cafeina sunati la 112.