Care sunt primele semne ale bolii Parkinson

Generalitati

Parkinsonismul se refera la un ansamblu de miscari – rigiditatea, lentoarea si adesea tremorul – care sunt caracteristici clasice ale bolii Parkinson, dar care pot fi provocate de medicamente si alte tulburari cu simptome care se suprapun.

Asta e parerea expirmata de dr. Michael S Okun, un neurolog si directorul medical national al Fundatiei Parkinson si co-director al Centrului pentru Tulburari de Miscare si Neuro-restaurare la Universitatea din Florida, Colegiul de Medicina din Gainesville.

El a spus ca nu face ipoteze cu privire la cauza parkinsonismului “pana cand nu vad pacientul si nu pun diagnosticul”. Determinarea cauzei parkinsonismului implica solicitarea unor serii de intrebari, incepand cu “Credem ca este o boala Parkinson normala?”.

Desi un diagnostic al bolii Parkinson afecteaza frica pacientilor, dr. Okun a spus ca boala, o tulburare neurodegenerativa a creierului cauzata de pierderea neuronilor si a altor celule care ajuta la formarea si reglarea dopaminei, progreseaza lent la multi oameni si, in general, raspunde bine la medicamente care regleaza dopamina din creier.

Unii pacienti al caror parkinsonism este cauzat de boala Parkinson raspund, de asemenea, la aceste medicamente, dar medicamentele sunt cele mai eficiente pentru persoanele cu boala Parkinson.

Este important sa excludem alte cauze potentiale ale parkinsonismului, a mai spus el. Starea poate fi declansata de antipsihotice care afecteaza nivelurile de dopamina din creier, precum si alte medicamente, inclusiv stimulente precum amfetaminele si cocaina.

Intreruperea medicamentelor poate inlatura simptomele in timp, desi nu intotdeauna. Parkinsonismul poate fi, de asemenea, cauzat de traumatisme cranio-cerebrale, expunerea la diverse toxine sau leziuni cerebrale.

Odata ce doctorii elimina boala Parkinson, trebuie sa ia in considerare si alte tulburari neurologice grave.

Trei dintre cele mai frecvente sunt atrofia sistemica multipla, o tulburare degenerativa denumita si sindromul Shy-Drager, care poate sau nu poate raspunde bine la medicamentele Parkinson, paralizie supranucleara progresiva sau PSP, care, la fel, poate raspunde la doze mari de medicamente care inlocuiesc dopamina in creier, si degenerarea corticobazala.

Pacientii cu o forma de dementa numita Dementa cu Corpi Lewy pot prezenta de asemenea simptome de parkinsonism, care pot sau nu sa raspunda la dopamina. Alte tulburari de miscare, numite ataxii sau distonii, se pot asemana cu unele trasaturi ale parkinsonismului.

Cauze pentru Parkinson

Nu se cunosc exact cauzele care determina modificarile substantei nervoase specifice bolii Parkinson. Au fost, insa, elucidate o parte din mecanismele responsabile pentru aparitia simptomelor caracteristice.

Boala Parkinson apare atunci cand are loc pierderea a numerosi neuroni, in special dintr-o portiune situata la baza creierului numita substanta neagra.

Neuronii de la acest nivel folosesc dopamina pentru a transmite la urmatorul releu (corpii striati) informatii legate de miscarea corpului.

A doua tulburare structurala a creierului care este descoperita frecvent la boala Parkinson este prezenta corpilor Lewy. Acestia sunt depozite de proteine in interiorul celulelor nervoase, rolul lor in patogenia bolii fiind inca necunoscut.

O alta modificare neurofiziologica care poate aparea la persoanele cu boala Parkinson este pierderea din terminatiile nervoase care au norepinefrina (noradrenalina) drept neurotransmitator.

Aceasta substanta este un mediator al sistemului nervos vegetativ, responsabil cu functiile autonome ale corpului (cum ar fi tensiunea arteriala).

Factori de risc asociati cu boala Parkinson

Factorii de risc din mediu asociati cu boala Parkinson sunt:

- Expunerea la pesticide si erbicide – pot creste riscul de boala si cu 80%

- Vecinatatea locuintei cu fabrici industriale sau cariere

- Consumul de apa de fantana

- Expunerea al metale – mangan si plumb

Exista si factori care par a fi protectivi fata de boala Parkinson:

- Consumul regulat de cafea si/sau ceai

- Nivelul crescut de acid uric si urati din sange

- Vitamina D din organism la un nivel optim

- Exercitiile fizice

Semne si simptome

Parkinsonul este o boala care se instaleaza gradat, iar primele sale manifestari pot fi discrete si usor de trecut cu vederea. Pe parcursul bolii, pot aparea simptome din 3 mari categorii:
- Motorii
- Neuropsihiatrice
- Autonome

In mod obisnuit, simptomele motorii afecteaza initial o singura jumatate a corpului iar pe masura ce boala progreseaza, este afectat tot corpul. Ca si principale modificari motorii:

- Tremorul – este prezent in repaus si dispare in timpul somnului; aparitia tremorului este cea mai frecventa modalitate de debut a bolii;

- Rigiditatea musculara – apare la nivelul membrelor superioare si inferioare si se manifesta printr-o intepenire a segmentului respectiv si poate uneori determina o pozitie anormala a acestuia;

- Bradikinezia – lentoarea in miscari, prezenta in special la inceputul miscarii si afecteaza la inceputul bolii bratele, care se misca mai putin in cursul mersului; pe masura evolutiei bolii, pot fi afectate si membrele inferioare, cu mers dificil, muschii fetei, care determina expresivitatea redusa a acestor pacienti;

- Instabilitatea posturala – pierderea echilibrului si modificarea axei corpului

- Distonia – aparitia de contractii musculare involuntare, sub forma de spasme sau crampe, are loc mai ales in regiunea piciorului sau gambei.

Tulburarile neuropsihiatrice:

- Depresia – poate aparea chiar inaintea semnelor motorii marcate
- Anxietatea – apare mai ales in perioadele tardive ale tratamentului cu levodopa
- Insomnia – afecteaza cam jumatate dintre pacienti
- Dementa – circa 40% din pacientii cu Parkinson dezvolta dementa

Modificarile sistemului nervos vegetativ:

- Disfagie (dificultati la inghitire)
- Salivatie excesiva
- Constipatie
- Tulburari de urinare
- Diminuarea simtului olfactiv
- Hipotensiune ortostatica
- Disfunctii sexuale – disfunctie erectila la barbati si libidou scazut si anorgasmie la femei

Cel mai frecvent, primele semne ale bolii Parkinson sunt o asociere a urmatoarei tulburari:

- Tremor de repaus al unui brat
- Reducerea dexteritatii la acea mana
- Reducerea intensitatii vocii si a mimicii faciale
- Scaderea simtului mirosului, constipatie, hipersalivatie, hipersudoratie, disfunctii sexuale
- Modificari ale dispozitiei, lentoare in gandire

Diagnostic

Istoricul pacientului poate releva asimetria in miscare a bratelor in timpul mersului, pierderea dexteritatii la acest nivel sau ca „taraie” pe podea piciorul de aceeasi parte. Daca pacientul se prezinta intr-un stadiu mai avansat al bolii, poate relata probleme cu echilibrul, aparitia crampelor si rigiditatii musculare.

Simptomele non-motorii apar frecvent de la debutul bolii.

Examinarea clinica va evalua semnele motorii, neuropsihiatrice sau autonome care pot aparea pe parcursul bolii Parkinson.