Cele mai apreciate uleuri esentiale si beneficiile acestora

Uleiurile esentiale au fost folosite de mii de ani in diverse culturi pentru scopuri medicinale si de sanatate.

Particulele din uleiurile esentiale provin din distilarea sau extragerea diferitelor parti ale plantelor, inclusiv florile, frunzele, coaja, radacinile, rasina si coaja. In antichitate, evreii si egiptenii au facut uleiuri esentiale prin inmuierea plantelor in ulei si apoi prin filtrarea uleiului printr-o punga de in.

Uleiurile esentiale au proprietati nebanuite asupa corpului si mintii!

E bine de stiut ca in comert, actual, in Romania avem de a face cu o multitudine de producatori, distribuitori si importatori de uleiuri esentiale.

Pentru ca efectul unui ulei esential sa fie cel scontat este important ca acesta sa fie de calitate.

Se recomanda alegerea de uleiuri esentiale bio comercializate de producatori si distribuitori cunoscuti.

In studiul realizat au fost alese cele mai importante uleiuri esentiale din oferta Bioboom.ro. Se regasesc pe site in categoria uleiuri esentiale bio.

Uleiurile esentiale comercializate de Bioboom sunt produse in Belgia de o firma cu istoric si renume international, Pranarom International.

Un mare atu al acestor uleiuri esentiale este faptul ca sunt uleiuri esentiale certificate BIO.

Uleiuri esentiale bio

Uleiul esential de Ravintsara

Uleiul esential de Ravintsara (cinnamomum camphora), sau camforul de Madagascar este recunoscut pentru proprietatile sale
- antivirale si antibacteriene.

- ajuta la combaterea infectiilor - proprietatile antiinflamatorii ale uleiului functioneaza bine pe piele

- reduce inflamatiile - problemele cu soldurile duc la umflaturi dureroase. Pur si simplu amestecarea uleiuri esentiale: Ravintsara, Lavanda si Musetel si raspandirea lor peste zonele afectate va asigura scutirea de durere si inflamatie. Acest lucru se datoreaza din nou prezentei cineolului in uleiul de la Ravintsara.

- amelioreaza durerile de cap - pentru a reduce efectele unei dureri de cap, se toarna cateva picaturi de ulei esential Ravintsara pe un prosop sau intr-un vaporizator si se inhaleaza mirosul de ulei.

- diminueaza insomnia – puneti cateva picaturi pe perna inainte de somn. Uleiul esential reduce si combate bolile somnului

- ajuta la eliminarea congestiei respiratorii - problemele respiratorii cum ar fi sinusurile congestionate sau astmul va impiedica sa respirati normal, insa inhalarea parfumului uleiului esentiale de Ravintsara va rezolva aceasta problema;

- creste imunitatea – masajele, baile sau inhalatiile de vapori care includ uleiul esential Ravintsara ajuta la dezvoltarea sistemului imunitar al organismului pentru combaterea racelilor si a infectiilor;

- reduce depresia - mirosul placut al uleiului esential Ravintsara in aromoterapia ajuta la ridicarea starii de spirit a unei persoane si ii energizeaza mintea si spiritul.

Uleiul esential de Immortelle

Compus din unele dintre cele mai rare si bogate uleiuri, uleiul esential Immortell este un ulei puternic care va ajuta la infrumusetarea si hranirea pielii. Uleiul de immortelle este un must-have care poate ajuta la reducerea factorilor care contribuie la aparitia imbatranirii pielii.

- are rol anti imbatranire – daca sunteti in cautarea unui mod natural de a elimina ridurile, amestecul de uleiuri esentiale Imortelle este alegerea perfecta. Componentele puternice ale produsului Immortelle vor ajuta la reducerea factorilor care contribuie la aparitia imbatranirii pielii si vor ajuta la mentinerea pielii netede;

- imbunatateste aspectul pielii afectate de acnee rozacee, cuperoza;

- imbunatateste aspectul si conditiile pielii imbatranite;

- sporeste fermitatea tesutului;

- atenueaza edemele, flebitele, traumatismele corporale;

- stimuleaza procesul de cicatrizare;

- imbunatateste circulatia sangvina;

- atenueaza vergeturile, varicoza;

- reduce senzatia de picioare grele;

- activ anti-inflamator, antispasmodic, antireumatismal;

- pe plan olfactiv ajuta la detensionare si reduce socul emotional;

- se foloseste ca adjuvant in atenuarea simptomelor de menopauza, in special a bufeurilor.

Uleiul esential de Lemn de Santal

Uleiul esential de Lemn de Santal se extrage prin metoda de distilare a lemnului de santal cu varsta innaintata. Cu cat copacul este mai in varsta cu atat prezinta rezerve de ulei mai mari si aroma mai puternica.

Uleiul esential de santal este folosit in medicina, in compozitia mai multor medicamente, in tratamentele pentru piele si in compozitia mai multor produse precum odorizante, deodorante, sapunuri, parfumuri si creme.

- are rol antiseptic - Uleiul esential de Lemn de Santal este foarte bun ca agent antiseptic. Este sigur atat pentru aplicatii interne cat si externe. Cand este ingerat, ajuta la protejarea ranilor interne si a ulcerelor infectioase. Aplicat pe piele sau in zona ranii protejeaza de microbe, avand un rol dezinfectant.

- este un bun anti-inflamator – acest ulei confera o stare de racoare, daca este aplicat pe zona inflamata. Acest miraculos ulei este folosit cu succes in tratarea infamatiilor produse de tantari si in tratarea cosurilor.

- cicatrizeaza ranile – uleiul esential de Lemn de Santal este recunoscut pentru proprietatile sale cicatrizante.

- stimuleaza procesul de formare a urinei - datorita proprietatilor sale relaxante si antiinflamatoare, calmeaza inflamatia in sistemul urinar si induce relaxarea, favorizand astfel trecerea usoara a urinei.

De asemenea, creste frecventa urinarii si a volumului de urina. Acest lucru ajuta la tratarea infectiilor si a inflamatiei in sistemul urinar, deoarece elimina toxine periculoase prin urina.

- reduce tensiunea arteriala – administrat in lapte sau in apa , uleiul esential de lemn de santal reduce tensiunea arteriala la pacientii care sufera de hipertensiune arteriala.

- imbunatateste memoria – uleiul esential de lemn de santal imbunatateste memoria si stimuleaza puterea de concentrare.

- un tonic adevarat – acest ulei este un tonic foarte bun pentru oricine, in special pentru copii in crestere. Deoarece este linistitor pentru stomac si pentru sistemul digestiv, circulator si nervos, ajuta aceste sisteme sa functioneze in armonie si fara anomalii.

Moduri de utilizare ale uleiurilor esentiale

Uleiurile esentiale se pot utiliza in mai multe moduri dupa cum urmeaza:

1.Utilizarea interna a uleiurilor esentiale bio (pe cale bucala)

- se picura un numar exact de picaturi de ulei esential (numar recomandat de producator ce difera de la fiecare ulei in parte) intr-o lingurita si se serveste ca atare sau se poate bea cu apa sau ceai;

Bine de stiut: Uleiurile esentiale se administreaza in mod intern o singura data pe zi, la recomandareea si sub supravegherea stricta a medicului.

2. Utilizarea externa a uleiurilor esentiale

Inhalarea

Inhalarea se poate face doar prin adaugarea unei picaturi de ulei esential in palme, frecam palmele si apoi inhalam. Nu adaugam niciodata aceste uleiuri in apa fierbinte, deoarece isi pierd proprietatile.

Aplicat direct pe piele

Uleiurile esentiale se pot aplica direct pe piele in zona afectata sau pe talpi (aceasta metoda se foloseste cel mai des in cazul copiilor).

Atunci cand folosim direct pe piele, uleiurile esentiale trebuiesc diluate, aceasta metoda se numeste dilutie. Dilutia se face doar in uleiuri purtatoare ( presate la rece), precum: ulei de migdale dulci bio, ulei de cocos bio, ulei de jojoba bio, ulei de argan bio. Daca folositi din greseala uleiul esential direct pe piele si aceasta se irita, adaugati cateva picaturi de ulei de cocos bio pe zona afectata.

Utilizarea unui difuzor pentru uleiuri esentiale

Fie ca iti doresti sa creezi o atmosfera placuta in casa, sau sa le folosesti in scop terapeutic, difuzoarele de arome reprezinta cea mai buna optiune, caci cu ajutorul lor te vei putea bucura in cele mai bune conditii de beneficiile esentelor pure din plante.

In comert, exista diverse variante cunoscute sub numele de difuzoare de uleiuri esentiale, insa trebuie sa ai grija pentru ca nu toate sunt eficiente sau sanatoase. Pentru ca uleiul esential sa fie eficient el trebuie difuzat in particule de o anumita dimensiune care se pot obtine cu acest aparat special numit difuzor.

Se recomanda utilizarea unui difuzor de uleiuri esentiale cu ultrasunete precum Difuzorul de uleiuri esentiale Nobile

Baile terapeutice

Se recomanda pentru relaxarea mintii si a corpului baile ce au in compozitie uleiuri esentiale. Se picura in jur de 20 de picaturi, in functie de recomandarile fiecarui ulei esential, in apa calda.

Se recomanda utilizarea uleiurilor esentiale bio ca mijloc de relaxare si tratarea anumitor simptome, pentru a preveni complicatii severe care necesita ingrijiri medicale de specialitate. Totusi trebuie sa aveti grija atunci cand le folosim. Fiecare ulei are specificat beneficiile si recomandarea producatorului privind dilutia lui.

Uleiurile esentiale sunt naturale, au efecte benefice pentru corp si ajuta intreaga familie.
Uleiurile esentiale fac minuni, atunci cand sunt folosite corect!