Carnea procesata. De ce reprezinta un pericol

Generalitati

Majoritatea oamenilor consuma fie la micul dejun, fie la masa de pranz, conserve de carne, mezeluri, carnati, hot dog, mancare tip fast-food sau carne procesata. Insa nu toti cunosc pericolele care se ascund in astfel de alimente pe care de multe ori le include si in alimentatia celor mici.

In repetate randuri, Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului (IARC) din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a atras atentia prin diferite raportate date publicitatii, faptul ca produsele alimentare procesate sunt cancerigene asa cum este tutunul, alcoolul sau azbestul.

Specialistii de la IARC sustin chiar ca un consum regulat de doar 50 de grame de carne procesata duce la cresterea riscului de a dezvolta cancer colorectal cu 18%. Acest risc creste in functie de cantitatea de carne procesata consumata.

Mai mult, acest obicei alimentar de a consuma carne procesata este asociat cu o multime de probleme de sanatate, de la obezitate, boli cardiovasculare, diabet zaharat, boli de stomac pana la diferite tipuri de cancer.

Principalele probleme de sanatate posibile

Risc crescut de obezitate. Un regim de viata haotic, o dieta bazata pe alimente procesate si cu mese dezechilibrate conduce la cresterea riscului de a dezvolta obezitate. Nu trebuie sa uitam ca produsele procesate si in egala masura carnea sunt pline de sare, grasimi si contin un numar mare de calorii.

Boli cardiovasculare. In carnea procesata gasim de 4 ori mai multa sare decat in alte alimente pe care le consumam, iar sarea este un inamic al bolilor de inima.

Nu ar trebui sa consumam mai mult de 2 grame de sare pe zi, daca dorim sa ne pastram sanatatea inimii, cunoscut fiind faptul ca un aport mare de sare slabeste vasele de sange.

Diabet zaharat. Carnea procesata este extrem de bogata in nitrati care au rolul de a reduce secretia de insulina in felul acesta afectand semnificativ glucoza din sange. De aceea, este indicat sa nu consumam la micul dejun mezeluri care pot fi nocive mai ales daca ne facem un obicei de a consuma regulat astfel de produse.

In plus, alimentele procesate, in special cele de tip fast-food, daca sunt consumate regulat pot favoriza aparitia diabetului zaharat.

Diferite tipuri de cancer. Sunt studii care arata o incidenta crescuta a cancerului pancreatic sau a celui colorectal in randul populatiei care a consumat frecvent carne procesata.

Afecteaza tranzitul intestinal. Aportul zilnic recomandat de fibre este de 30 de grame, rolul acestora este de a permite deplasarea usoara a alimentelor digerate prin colon, in lipsa lor din organism, digestia va avea de suferit. Mai exact, pot sa apara probleme legate de constipatie, balonare, sau chiar sindromul de colon iritabil.

De aceea, este recomandat sa nu se faca abuz de alimente procesate si sa se pastreze un echilibru alimentar.

Ce sunt alimentele procesate

Alimentele procesate, de la biscuiti, faina pana la carnea procesata sunt alimente care in urma procesului de prelucrare isi pierd principalele substante nutritive, vitamine si minerale, iar aditivii care sunt adaugati in ele sunt nocivi pentru sanatatea omului.