Tratamentul cu calciu pentru osteoporoza

Generalitati

Osteoporoza este o afectiune scheletica caracterizata prin scaderea densitatii minerale osoase, degradarea microarhitecturii osului si cresterea fragilitatii, ceea ce se traduce prin scaderea rezistentei osoase si cresterea riscului de fractura. Fracturile osteoporotice de fragilitate apar tipic la nivelul vertebrelor, soldului, antebratului sau bratului, de obicei se produc in urma unui traumatism minor (de exemplu caderea de la propria inaltime) si reprezinta principala manifestare clinica a osteoporozei.

Dupa varsta de 30 de ani, femeile si barbatii incep sa piarda masa osoasa in mod natural. Prevenirea pierderii lente de masa osoasa si prevenirea osteoporozei se pot face printr-o dieta bogata in calciu si vitamina D. Un aport satisfacator de calciu si vitamina D este foarte important mai ales pentru femeile aflate in primii ani dupamenopauza, cand pierderea masei osoase se face intr-un ritm mai accelerat.


Majoritatea americanilor iau numai jumatate din necesarul zilnic de calciu din alimentatie. Daca aportul de calciu din alimente nu este suficient, ar trebui apelat la suplimentele de calciu si vitamina D. Daca se pune diagnosticul de osteoporoza, suplimentele de calciu si vitamina D ar trebui folosite in plus fata de celelalte medicamente prescrise de specialist.


Calciul se gaseste in multe alimente, cum ar fi:

- produse lactate ca iaurtul sau laptele

- sucul de portocale imbogatit cu calciu (fortificat) si in unele vegetale.

Tipurile de suplimente de calciu includ:

- carbionat de calciu, care contine 40% calciu elemental si se administreaza dupa o masa principala
- citratul de calciu, care contine 21% calciu elemental si poate fi administrat si intre mese
- gluconat de calciu sau lactat de calciu, care contin o cantitate mica de calciu elemental.

Care e doza zilnica recomandata de calciu?

Calciul ar trebui sa fie administrat impreuna cu vitamina D, deoarecevitamina D e necesara absorbtiei calciului. Aportul recomandat zilnic de calciu este:


Varsta sau perioada vietii

Aportul zilnic recomandat de calciu (in mg/zi)

1 - 3 ani

500

4 - 8 ani

800

9 - 18 ani

1300

19 - 50 ani

1000

Peste 50 ani

1200

Femei insarcinate sau care alapteaza

1000-1200

Majoritatea oamenilor nu au un aport suficient de calciu doar din alimente. Ar fi nevoie de 3 - 4 mese pe zi care sa contina alimente bogate in calciu pentru a obtine doza zilnica recomandata. Totusi, nu ar trebui sa depasim 2000mg de calciu pe zi (din dieta plus suplimente) din cauza potentialelor reactii adverse si de asemenea suplimentele care depasesc 500mg de calciu elemental pe zi ar trebui administrate in mai multe prize (de exemplu dimineata si la pranz).


De ce este calciul folosit pentru tratamentul sau prevenirea osteoporozei?

Impreuna cu vitamina D si fosforul, calciul ajuta la reducerea ratei de pierdere a masei osoase. Vitamina D este vitala pentru absorbtia calciului si pentru mentinerea masei osoase si a fortei musculare. De asemenea, poate reduce riscul fractura in special la persoanele varstnice.

Doza zilnica recomandata de vitamina D este 800U (20 micrograme) pe zi pentru femeile aflate la menopauza si barbatii cu varsta de peste 70 de ani si 600U (15 micrograme) pe zi in cazul tinerilor. Surse de vitamina D din dieta sunt urmatoarele:

Aliment Marimea portiei Vitamina D (UI) per portie
Ulei din ficat de cod 15ml 1360
Somon (procesat termic) 85g 380-570
Macrou (procesat termic) 85g 388
Ton (conserva in suc propriu) 85g 40-68
Lapte fortifiat 240ml 100
Suc de portocale fortifiat 240ml 100
Iaurt fortifiat 180ml 80
Sardine (conserva in ulei) 2 bucati 46
Ficat de vita (procesat termic) 100g 46
Ou de gaina 1 bucata 25


Cum se poate obtine un aport suficient de calciu din dieta ?

Multe alimente contin cantitati importante de calciu. Este important sa se administreze si vitamina D si fosfor in cantitati suficiente concomitent cu calciul pentru a ajuta la absorbtia acestuia. Urmatorul tabel indica alimentele care sunt bogate in calciu :

Aliment

Marimea portiei

Calciu (mg) per portie

Fasole

113g 60-80

Lapte de vaca

240ml

300

Branza

28g

195-335

Iaurt

168g

250

Lapte de soia

240ml

300

Migdale

24 buc

70

Suc de portocale (fortifiat cu calciu)

240ml

300

Portocala

1 bucata 60

Inghetata

113g

100

Branza Cottage

113g

130

Tofu (fortifiat cu calciu)

113g

435

Bibliografie: Uptodate.com