Principalele simptome ale afectiunilor urinare feminine

Afectiuni ale tractului urinar

Potrivit statisticilor, peste jumatate dintre femei sufera la un moment dat, de-a lungul vietii, de o afectiune a tractului urinar, iar rata de recidiva este destul de mare, in special datorita tratarii necorespunzatoare.

Este esential sa te adresezi unui medic daca te confrunti cu unele dintre simptomele prezentate mai jos, dat fiind ca aceste infectii se pot dezvolta si pot duce la complicatii mult mai grave.

Manifestari frecvente ale afectiunilor urinare feminine

Nevoia de a ajunge la toaleta mai des decat de obicei

Drumurile prea dese la toaleta sunt un semn ca ceva este in neregula. Senzatia, aproape permanenta, ca vezica nu a fost golita complet, trebuie sa fie un semnal de alarma si, cat de repede, ar trebui sa iti faci o programare la un medic specialist.

In general, acest simptom apare intr-o faza incipienta a infectiei, dar poate fi usor trecut cu vederea.

Modificarea aspectului si mirosului urinei

Un simptom care trece cu usurinta neobservat pentru majoritatea dintre noi este schimbarea aspectului urinei. Daca ea devine tulbure, prezinta un miros intepator sau, in unele cazuri avansate, observati sange in urina (hematurie), este cazul sa va prezentati de urgenta la un medic. In plus, o urina cu o culoare maronie sau foarte inchisa poate fi cauzata de diferite afectiuni renale sau hepatice.

Incontinenta urinara

Intr-un stadiu mai avansat al infectiei se poate instala incontinenta urinara. Aceasta se manifesta prin nevoia brusca de a urina si imposibilitatea de a te abtine.
Acest simptom nu este exclusiv cauzat de o infectie urinara, fiind prezent si in randul femeilor care au trecut printr-o nastere dificila.

Disconfort in timpul urinarii

Infectia urinara se manifesta si prin aparitia unor senzatii de disconfort precum usturime sau mancarime in timpul urinarii. Aceste senzatii sunt foarte comune si in cazul bolilor cu transmitere sexuala si nu trebuie ignorate. De asemenea, pot sa apara dureri severe la urinare, uneori insotite chiar si de prezenta sangelui in urina, atunci cand pacientul prezinta calculi la nivelul vezicii urinare sau la nivelul rinichilor.

Dureri de spate

De foarte multe ori, asociem durerile in partea inferioara a spatelui cu o pozitie incorecta la birou sau ridicarea unor greutati, dar aceste simptome pot, de asemenea, indica prezenta unor probleme la rinichi.

Durerile constante si surde in partea inferioara a spatelui semnalizeaza aparitia unei infectii de tract urinar si, in consecinta, este indicat sa te adresezi de urgenta unui medic pentru investigatii suplimentare si tratament.

Febra

De obicei, aparitia febrei alaturi de celelalte simptome este o manifestare destul de rara, dar atunci cand apare, semnalizeaza o forma grava a infectiei urinare.
Alte simptome care se pot manifesta pe langa cele precizate mai sunt durerile in timpul actului sexual, dureri intercostale, voma sau stari de confuzie, in special in cazul persoanelor in varsta.

Principalele afectiuni urinare feminine

Exista numeroase cauze ale simptomelor urinare in cazul femeilor. Printre cele mai frecvente cauze ale simptomelor de acest tip se regasesc infectiile de tract urinar. Acestea au drept cauza agentii patologici din vezica, in special bacteriile. Infectiile de acest tip sunt descoperite in urma testelor de urina, asa ca vizita la medic este necesara pentru a vedea care sunt modurile de diagnostic.

In general, infectiile bacteriene vor fi tratate cu antibiotice, dar si printr-un stil de viata sanatos. In plus, trebuie consumate cantitati mari de lichide pentru a ajuta la eliminarea agentilor patologici. Exista pe piata numeroase medicamente fara prescriptie care pot tratata infectiile urinare, insa nu este recomandata utilizarea lor fara sfatul medicului si fara a realiza teste care sa confirme acest diagnostic. Netratata corespunzator, o infectie urinara poate recidiva foarte usor, existand riscul unor complicatii.

O alta cauza a unor simptome urinare la femei o reprezinta menopauza. Dupa menopauza se reduce nivelul de estrogen, hormonul feminin produs de ovare. Din acest motiv, unele femei pot observa modificari la nivelul vaginului sau la nivelul zonei genitale. Aceste modificari pot include senzatia de uscaciune vaginala, disconfort in timpul sexului sau simptome vezicale. Optiunile principale de tratament includ creme sau pastile pe baza de hormoni, dar si geluri lubrifiante.

Incontinenta urinara si nevoia imperioasa de a urina pot avea drept cauze instabilitatea detrusorului (muschiul vezicii urinare) sau hiperactivitatea vezicii urinare. De asemenea, incontinenta urinara poate sa apara in urma unor factori ”stresanti”. Mai exact, unele persoane observa emisii involuntare de urina in urma unor actiuni, precum tusea, rasul, stranutul sau miscarile bruste. Acest lucru se intampla atunci cand muschii pelvisului ce sustin vezica urinara sunt slabiti, iar nasterea este un motiv destul de frecvent ce trebuie luat in calcul.

Exercitiile speciale pentru musculatura pelvina pot fi de ajutor, iar in unele cazuri poate fi asociat si tratament medicamentos. De asemenea, interventiile chirurgicale pot fi necesare in unele cazuri, de exemplu atunci cand este necesara ingustarea sau sustinerea sfincterului vezical.

Diabetul zahar poate sta la baza unor simptome urinare. De exemplu, pacientii ce nu isi gestioneaza corect diabetul pot experimenta niveluri ridicate de glucoza in sange, acestea avand ca efect producerea unor cantitati mai mari de urina.

De asemenea, s-a constatat faptul ca infectiile de tract urinar sunt mult mai frecvente in cazul persoanelor cu diabet.

Cancerul vezicii urinare este o afectiune asimptomatica in multe dintre cazuri, dar care poate produce uneori hematurie. In majoritatea cazurilor, cancerul este limitat la mucoasa interioara a vezicii urinare, iar tratamentul este eficient. Totusi, daca raspandirea sa implica si stratul muscular al peretelui vezicii urinare sau zonele mai profunde, prognosticul nu este unul favorabil.

Este important de stiut ca si unele medicamente pot produce simptome urinare. Spre exemplu, antidepresivele pot duce la dificultati de urinare. In schimb, diureticele vor face ca numarul mictiunilor sa fie mai mare, iar pacientii vor resimti o nevoie urgenta de a merge la toaleta. De asemenea, comprimatele pe baza de litiu pot avea aceleasi efecte.

Concluzii

Femeile resimt frecvent simptome de tract urinar, mai ales atunci cand au varste cuprinse intre 40 si 60 de ani. Aceste simptome dispar adesea dupa o perioada de timp, dar in multe din cazuri revin. In plus, pentru unele femei manifestarile sunt foarte deranjante si chiar interfereaza cu viata normala.

Asadar, vizita la medic este foarte importanta, deoarece cauzele stau la baza acestor manifestari sunt diverse si implica diferite optiuni de tratament. Medicul va putea evalua corect fiecare situatie, va solicita investigatii de specialitate, iar ulterior va recomanda cele mai bune tratamente pentru fiecare pacienta in parte.