Consecintele excesului de Omega-3 asupra organismului

Generalitati

Pentru ca o persoana sa fie sanatoasa trebuie sa aiba un stil de viata echilibrat, sa practice sport, sa se hidrateze corespunzator si sa-si asigure necesarul de Omega-3.

Cele mai bune surse de Omega-3 se gasesc in peste - macrou, somon, ton, cod, hamsie, scrumbie, hering, uleiurile de in si rapita.

Omega-3 mai este numita si grasimea vietii, deoarece aproximativ 50% din creierul unui adult este format din grasimi.

Acizii grasi Omega-3 sunt asociati cu o multitudine de beneficii pentru sanatate, precum reducerea riscului de diabet tip 2, boli cardiace, depresie, acestia mentinand sanatatea pielii si buna functionare a creierului.

Suplimentele cu acizi grasi Omega-3 (uleiul de peste) se gasesc sub forma de lichid, capsule si tablete. Pentru majoritatea persoanelor, cantitatea recomandata este de 3 grame zilnic (3.000 miligrame).

O cantitate mai mare poate creste riscul aparitiei hemoragiilor si poate scadea raspunsul sistemului imunitar.

Excesul de Omega-3 poate aparea atunci cand o persoana fie consuma doze prea mari de suplimente de Omega-3, fie le administreaza pentru o perioada indelungata de timp.

Trebuie sa retinem ca organismul nu are nevoie de mai mult de un gram de Omega-3 pe zi. Copiii cu varsta pana in 6 ani ar trebui sa consume pana la 0,5 g de acizi Omega-3 zilnic, iar dupa varsta de 7 ani, cantitatea poate creste la 1 g pe zi.

Totodata, o cantitate prea mare de acizi grasi Omega-3 poate creste riscul de aparitie al atacurilor cerebrale, prin subtierea excesiva a sangelui. Timpul de sangerare este prelungit de consumul unei cantitati de Omega-3 mai mari de 3 grame pe zi.

Efectele negative ale consumului exagerat de Omega-3

• Riscul aparitiei hemoragiilor, din cauza efectului sau anticoagulant, lucru care se poate intampla doar in cazurile in care este depasita cantitatea necesara zilnic.

De asemenea, consumul indelungat de acizi grasi Omega 3 creeaza probleme, precum cele de coagulare a sangelui;

• Marirea cantitatii de colesterol rau LDL, care se depune pe peretii vaselor de sange;

• Se produce o slabire a sistemului inumitar;

• Persoana in cauza isi pierde treptat pofta de mancare;

• In cazul unei femei insarcinate, consumul excesiv de acizi grasi Omega-3 poate cauza cresterea glicemiei si poate afecta sistemul nervos al copilului;

• Apare constipatia;

• Afecteaza capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor virale sau bacteriene;

• Scade tensiunea arteriala;

• Aparitia, dar si agravarea aritmiilor cardiace;

• Poate provoca deficienta de vitamina E.

Principalele surse de Omega-3

• Uleiurile vegetale de rapita sau soia; de retinut ca uleiul de floarea-soarelui nu este o sursa de Omega-3.

• Nucile, fisticul si semintele.

• Leguminoasele uscate. Fasolea uscata, de toate marimile si culorile, este bogata in acid linolenic, care se gaseste in germenii bobului.

• Anumite legume precum: spanac, broccoli, conopida si dovleac - prepararea termica nu distruge acesti acizi.

• Pestele si fructele de mare.

• O sursa pretioasa de acizi DHA este galbenusul de ou, in special cel provenit de la ouale de tara.