11 lucruri pe care orice femeie trebuie sa le cunoasca despre menopauza

1. Ce intelegem prin menopauza

Menopauza este definita, din punct de vedere medical, ca fiind un fenomen fiziologic caracterizat printr-o productie deficitara de estrogen si progesteron, fapt ce duce la consumul ireversibil al depozitului ovarian.

Acest declin al functiilor genitale reprezinta momentul trecerii de la etapa reproductiva, la suprimarea functiei ovariene. Diagnosticul de menopauza este stabilit doar dupa cel putin 12 luni de absenta a ciclului menstrual.

2. Cand apare menopauza

Aceasta se instaleaza dupa varsta de 40 de ani, pana la 55 (dupa acesta varsta este considerata menopauza tardiva) in mod natural, desi putem vorbi si de menopauza artificiala, declansata de anumiti factori: interventii chirurgicale, chimioterapie, radioterapie.

Exista situatii in care menopauza poate da semne si inainte de acesta varsta, insa in Romania, varsta medie este de 48-49 de ani.

Menopauza precoce poate fi determinata genetic, dar si cauzata de anumiti factori:

• Ovarectomia (ablatia ovarelor);
• Radioterapia;
• Chimioterapia;
• Boli autoimune;
• Fumatul.

3. Care sunt perioadele acestei etape biologice

Menopauza are trei etape:

• Premenopauza este perioada in care fertilitatea si productia de estrogen incepe sa scada, ciclurile menstruale devenind neregulate.

• Menopauza reprezinta stoparea definitiva a ciclului menstrual.

• Postmenopauza, reprezentata de nivelul scazut de estrogen, nu este o perioada cu durata fixa. Simptomatologia poate persista o perioada indelungata, principala cauza fiind existenta unui tesut adipos scazut, fapt ce provoaca o scadere mai mare a nivelului de estrogen.

4. Care sunt simptomele reducerii nivelului de estrogen

- Bufeurile, incadrate in tabloul tulburarilor neurovegetative, sunt considerate a fi cele mai frecvente. Acestea se manifesta asemenea unei senzatii de caldura in partea superioara a corpului: cap, gat; transpiratii, inrosirea pielii, presiune la nivelul toracelui, senzatia de sufocare. Apar in special in timpul noptii, provocand insomnii si senzatia de panica;

- Osteoporoza declansata prin demineralizarea osoasa, cele mai intalnite fiind fracturile de sold;

- Modificari la nivelul pielii;

- Ameteli, cefalee;

- Atrofia vaginala caracterizata prin subtierea peretelui vaginal, cat si prin inflamarea acestuia, lucru care favorizeaza aparitia infectiilor vaginale. Uscaciunea vaginala provoaca dureri in timpul actului sexual, uneori sangerare usoara;

- Artralgii (durere articulara);

- Afectiuni dentare si gingivale;

- Tensiune arteriala, tahicardii;

- Agravari ale bolilor cardio-vasculare deja prezente;

- Cresterea in greutate;

- Stari depresive si de anxietate sporita, declansate de lipsa odihnei.

5. Cum putem ameliora acesta simptomatologie

Exercitiile de respiratie s-au demonstrat a fi eficiente in cazul bufeurilor. De asemenea, se poate reduce frecventa acestora, prin evitarea:

- Consumului de cofeina si alcool;
- Alimentelor picante;
- Stresului;
- Fumatului;
- Temperaturilor ridicate.

Ca tratament medicamentos sunt des folosite terapiile hormonale pe termen scurt, antidepresivele, insa sub atenta supraveghere specializata.

Pentru incetinirea procesului de demineralizare osoasa sunt recomandate suplimente de calciu, vitamina D, fosfor.

Sfaturi pentru mentinerea sanatatii osoase:

- Consumati alimente bogate in calciu zilnic.
- Suplimente alimentare (complex vitamina D).
- Exercitii fizice.
- Reducerea consumului de alcool.
- Evitarea fumatului.

6. Exista posibilitatea unei cresteri in greutate necontrolate

Fructuatiile hormonale, odihna precara, pierderea masei musculare sunt doar cativa dintre factorii importanti ai cresterii in greutate. Concentrandu-ne asupra unui stil de viata sanatos, o dieta echilibrata si sport putem tine sub control greutatea si putem evita complicatiile cardiace.

7. Pot fi simptomele considerate un prototip al menopauzei

Corpul uman poate fi descris ca o ”harta personalizata”, de aceea este diferita reactia acestuia la schimbari sau factori. Este foarte important sa ne cunoastem organismul pentru o mai buna gestionare a simptomelor.

O parere specializata va poate ajuta sa intelegeti mai bine fiecare simptom, astfel reusind sa pastrati un curs firesc al vietii cotidiene.

8. Menopauza dupa histerectomie

Histerectomia este o procedura chirurgicala de inlaturare a uterului. Instalarea menopauzei poate avea loc in mod natural, in cazul in care nu sunt indepartate si ovarele.

Functionalitatea acestora poate fi verificata in urma unui test sanguin. Acest test poate oferi informatii asupra nivelului de estrogen, care poate fi principalul factor in declansarea osteoporozei.

9. Este tratamentul hormonal o optiune eficienta in rezolvarea problemelor cauzate de menopauza

Menopauza nu este o boala, ci doar o modificare fiziologica - de aceea nu trebuie tratata. In conditiile in care simptomatologia devine greu de suportat, tratamentul poate ajuta la ameliorarea acestora, dar nu inainte de a exclude celelalte variante:

• un stil de viata sanatos;
• o dieta echilibrata, bazata pe fructe, legume, cereale integrale, peste, nuci;
• reducerea stresului;
• sport: 150 min/saptamana pentru prevenirea bolilor cardiace si 1h/zi pentru pierderea in greutate;
• evitarea fumatului, a alcoolului, a cofeinei;
• terapia hormonala folosita pe termen scurt;
• exercitii de respiratie.

Pana de curand, terapia hormonala sau medicamentele cu continut de estrogen-progesteron au fost considerate protectori impotriva bolilor cardiace, insa ulterior s-a constatat ca pot provoca infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Folosit pe termen lung, terapia hormonala poate cauza cancer ovarian si mamar.

Bufeurile: se folosesc terapii hormonale de scurta durata cu inhibitori de serotonina, antidepresive, clonidina.

Atrofia vaginala: se poate folosi un lubrifiant vaginal, creme cu continut de estrogeni

In cazul inceperii unui tratament hormonal, se recomanda controlul la sase luni.

10. Ce este metoda bioidentica

O alta metoda de terapie este cea de substitutie hormonala bioidentica, pentru care hormonii sunt un produs de laborator, obtinut din radacinile plantelor salbatice sau soia. Aceasta metoda de terapie are insa aceleasi riscuri.

11. La ce alte metode nehormonale putem apela

Din cauza efectelor adverse existente in substitutul hormonal, majoritatea femeilor au ales metode alternative precum:

• Acupunctura;
• Yoga;
• Exercitii meditative de respiratie;
• Biofeedbackul;
• Consumul de soia;
• Pastrarea unui mediu racoros;
• O imbracaminte cu mai multe straturi.

De retinut:

Menopauza este un proces firesc din viata unei femei si reprezinta momentul in care se incheie perioda reproductiva, nivelul estrogenului si al progesteronului fiind unul scazut.

Acest nivel scazut al estrogenului poate cauza osteoporoza, complicatii la nivel cardiologic, ginecologic, motiv pentru care trebuie respectate cateva reguli.

Pentru a avea un control asupra simptomelor, care deseori pot fi greu de suportat, trebuie sa adoptam un stil de viata sanatos, o dieta echilibrata bogata in calciu si vitamina D, la care e necesara miscarea zilnica.

Astfel, putem diminua efectele secundare ale menopauzei si sa intelegem procesul, in toata complexitatea lui.
Apelati la specialist ori de cate ori este nevoie pentru a va explica intregul proces si pentru a va ajuta sa depasiti momentele critice.