De ce copiii nu trebuie sa doarma cu fata in jos?

Generalitati

Sindromul mortii subite la sugari (pe scurt fiind cunoscut ca SMSS) este un eveniment neasteptat in care un copil sanatos moare in primul an de viata, in timpul somnului, fara o cauza medicala aparenta sau o eventuala patologie care ar duce la o astfel de afectiune.

Inca nu poate fi indicata cauza exacta a decesului in urma sindromului, dar studiile neuropatologice multiple au furnizat destule dovezi ce duc catre varianta unei afectiuni in cazul unui grup de bebelusi, in special copiii nascuti prematur si baieti.

Acestia dispun de o anumita forma de vulnerabilitate neuronala sau sistemica a controlului corpului ce le pune in pericol viata.

Ce este sindromul mortii subite la sugari

Sindromul mortii subite la sugari este un diagnostic stabilit in urma unui deces inexplicabil al sugarului, si nicidecum o afectiune in sine pe care medicii o iau in considerare in urma investigatiilor, din care nu rezulta nicio forma de boala care ar putea provoca un deces.

Sunt predispusi la un astfel de deces bebelusii cu varsta de sub un an. In urma cercetarilor s-a dovedit ca unii dintre factorii ce duc la sindromul mortii subite la sugari sunt in stransa legatura cu controlul creierului asupra miscarii capului si a gatului, a respiratiei si a batailor inimii.

Aceasta anormalitate este data de neuropeptida (proteina care ajuta neuronii sa comunice), cunoscuta drept “substanta P”, si legarea acesteia cu un neuroreceptor denumit “neurokinin-1”(NK1R).

Cei doi factori joaca un rol esential in controlul creierului asupra sistemului respirator si al sistemului cardiovascular ce duc la un raspuns negativ din partea organismului in urma privarii de oxigen, in special la copiii ce dorm pe burta.

Cum prevenim sindromul mortii subite la sugari

Un copil cu o astfel de anomalie la nivelul creierului este posibil sa aiba deficiente de reactii respiratorii si motorii la provocarile ce ii pun viata in pericol in timpul somnului.

Desi unii medici sunt de parere ca in cazul sindromului mortii subite nu exista un sistem de preintampinare, cercetarile recente au dovedit existenta unor serii de masuri de prevenire pe care parintii o pot adopta pentru a proteja copilul.

• Dormitul pe spate: este esential ca bebelusul cu varsta de pana la un an sa doarma pe spate pentru ca astfel scade riscul de moarte subita. Dormitul pe spate scade riscul de sufocare, in comparatie cu dormitul pe burta.

In cazul unui bebelus cu vulnerabilitate motrica si respiratorie, dormitul pe burta reprezinta un risc major de deces, deoarece corpul nu poate raspunde in mod normal la deprivarea de oxigen.

Dormitul pe spate scade in acelasi timp riscul de sufocare cu alte obiecte aflate in patut, de aceea este indicat ca bebelusul sa aiba un spatiu de dormit liber de orice alta jucarie sau materiale care ii pot pune viata in pericol.

De asemenea, este indicata o saltea cu o duritate crescuta pentru a sustine cat mai drept corpul bebelusului si pentru a nu ii bloca sistemul respirator.

• Renuntarea la fumat: copiii nascuti ai caror mame fumeaza sunt de trei ori mai predispusi la aparitia sindromului de moarte subita la sugar in comparatie cu cei ai caror mame nu fumeaza.

Fumatul in timpul sarcinii reprezinta un risc major de aparitie al sindromului de moarte subita la sugar, precum si fumatul in preajma sugarului. De aceea este recomandat ca sugarul sa nu intre in contact cu fumul de tigara.

• Alaptatul la san: desi specialistii nu au putut oferi o explicatie satifacatoare, s-a observat ca alaptatul la san pe o perioada cat mai lunga de timp scade riscul sindromului de moarte subita la sugar cu pana la 50%.

Una dintre explicatii ar putea surveni din transferul anticorpilor de la mama la sugar ce diminueaza riscul de aparitie al infectiilor si astfel de aparitie a sindromului de moarte subita la sugar. In acelasi timp este interzis consumul de alcool pe toata perioada alaptatului.

• Dormitul intr-un pat separat: studiile au aratat ca riscul sindromului de moarte subita la sugar scade daca sugarul doarme in aceeasi camera cu mama, dar este periculos sa imparta acelasi pat cu ea sau cu un alt copil.

Dupa ce este hranit, sugarul trebuie pus inapoi in propriul pat si trebuie sa se evite adormirea accidentala in acelasi pat cu sugarul pentru a nu facilita un accident nefericit.

• Imunizarea copilului: schemele de vaccinare ale bebelusului reduc riscul de aparitie a sindromului mortii infantile la sugar daca acestea sunt efectuate la timp si discutate impreuna cu un specialist.

Vaccinurile specifice copilariei ajuta la reducerea riscului, conform expertilor, desi nu exista un vaccin special impotriva sindromului de moarte subita la sugar.

• Imbracamintea adecvata: sugarul trebuie protejat de intemperii, dar excesul poate duce la supraincalzirea corpului bebelusului si astfel la cresterea riscului sindromului de moarte subita la sugar.

Acesta trebuie imbracat adecvat, in haine usoare si confortabile pentru dormit. Un alt factor il reprezinta temperatura camerei. Aceasta trebuie sa fie confortabila pentru adult si astfel va fi confortabila si pentru copil.

Suzeta: adormirea bebelusului cu suzeta poate preveni aparitia sindromului mortii subite la sugari. Specialistii, desi nu cunosc cauza, sunt de acord ca folosirea unei suzete poate ajuta bebelusul sa treaca peste perioada critica.

Este de preferat ca bebelusul, care este alaptat, sa aiba o suzeta, dar nu trebuie fortat sa o foloseasca sau sa doarma cu ea.

Concluzii

Pana in prezent, sindromul mortii subite la sugari este cea mai frecventa cauza a decesului la bebelusi. Sindromul de moarte subita la sugar nu este inca pe deplin inteles de catre specialisti, dar se fac pasi repezi pentru explicarea factorilor de risc de mediu, precum factorii materni si prenatali, fumatul in timpul sarcinii sau pozitia dormitului si a saltelei.

Cercetarile efectuate pana in prezent confirma, de asemenea, existenta unor factori de risc genetici.

Interactiunea dintre aceste doua categorii de factori de risc au un rol real in aparitia sindromului de moarte subita la sugar si, din pacate, nu exista un mod practic de determinare a riscului de aparitie sau o strategie de prevenire sigura si dovedita, reducerea factorilor de risc reprezinta pana in prezent cea mai buna alternativa de scadere a riscului sindromului de moarte subita la sugar .

Cu toate acestea, sindromul de moarte subita la sugari apare foarte rar si nu trebuie sa afecteze relatiile dintre parinti si bebelusi.