Monturile la picioare - de ce apar si cum se pot trata?

Generalitati

Monturile reprezinta proeminenta osului de la baza degetului mare, prin deplasarea sa catre interiorul piciorului. Este o problema extrem de neplacuta, care impiedica purtarea incaltamintei dorite si desfasurarea activitatilor obisnuite. Mai mult, prezenta monturilor este insotita de durere.

Monturile, proeminentele laterale ale degetelor mari de la picioare, sunt foarte dureroase si creeaza persoanei in cauza inclusiv probleme de ordin psihologic si estetic. De asemenea, aparitia montului va duce la deformarea piciorului si la ingreunarea mersului, iar pacientul va fi nevoit sa-si cumpere tot mai des incaltaminte noua.

De regula, cele mai afectate sunt femeile, insa si pacientii care sunt diagnosticati cu poliartrita reumatoida sunt predispusi la aparitia monturilor. De asemenea, purtarea de incaltaminte incomoda este un factor de risc care favorizeaza aparitia monturilor.

Concret, femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa faca monturi, fie la ambele picioare, fie doar la unul. Barbatii se confrunta mult mai rar cu monturile, insa acestea pot fi consecinta unei boli interne precum: artrita, guta sau diabet zaharat. In cazul femeilor, de cele mai multe ori vinovata pentru aparitia monturilor este incaltamintea necorespunzatoare.

Principalii factori de risc

- Factorii genetici, care apar in familiile unde deformarea degetelor mari de la picioare se manifesta de la o generatie la alta.

- Factori dobanditi, care se intalnesc in cazul femeilor care poarta incaltaminte stramta si incomoda.

- Cauze genetice, precum anumite anomalii ale piciorului care reprezinta factori de risc pentru deformarea piciorului.

Diagnostic

Diagnosticul de specialitate este bazat pe istoricul aparitiei simptomelor in familie, tipul de incaltaminte utilizat, factorii care agraveaza durerile, activitatea zilnica, tratamente anterioare, dar si pe examenul fizic amanuntit. Sunt cazuri in care pacientului i se va efectua si o radiografie la solicitarea medicului ortoped.

Tratament

Tratamentul include schimbarea stilului de viata in vederea reducerii suferintei locale. Astfel, se evita statul prelungit in picioare si sporturile care necesita alergare, se schimba tipul de incaltaminte utilizat, se incepe purtarea de orteze pentru corectia staticii piciorului si se pot folosi pansamente speciale de protectie si separatoare digitale.

Concret, astazi exista doua tratamente principale ale monturilor: tratamentul conservator, (incaltamintea larga, adecvata) si tratamentul chirurgical. Interventia chirurgicala are ca scop functional ameliorarea durerilor si imbunatatirea mersului. Prin operatie, va fi inlaturata deformatia si va elimina durerea.

Rezultatul post-operator este in stransa relatie cu gravitatea si cu marimea deformatiei. Astfel, cu cat piciorul este mai sever deformat si, implicit, sunt prezente complicatiile mai importante, cu atat rezultatele sunt mai modeste din punct de vedere functional, vinovate fiind modificarile aparute la nivel articular.