Calitatea lichidului sinovial si reducerea durerilor articulare

Lichidul sinovial este produs de membrana sinoviala, fiind o componenta importanta a articulatiilor si, alaturi de cartilaje, are rolul de a atenua socurile si de a impiedica uzura oaselor la imbinare. Lichidul sinovial este vascos si transparent si contribuie la umectarea suprafetelor articulatiilor mobile.

Cum se reface lichidul sinovial?

Din pacate, din cauza inaintarii in varsta si a alimentatiei gresite, lichidul sinovial isi pierde in timp calitatile si proprietatile, degradandu-se nu doar compozitia, ci si vascozitatea acestuia.

Refacerea lichidului sinovial este primul pas catre o buna mobilitate, astfel sanatatea articulatiilor fiind mentinuta si bolile asociate fiind prevenite din timp. In acest caz este nevoie de suplimente alimentare care sa asigure nutritia membranei sinoviale si sa stimuleze productia naturala de lichid sinovial.

Totodata, alimentele cu rol antioxidant si antiinflamator, alaturi de masajele si compresele cu gelatina au un efect pozitiv in acest caz. Refacerea lichidului sinovial depinde foarte mult de tratamentul urmat si poate sa fie diferita ca timp, de la persoana la persoana, in functie de gradul de degradare, insa s-a stabilit ca este nevoie de aproximativ 1 pana la 6 luni pentru refacerea acestuia.

Lichidul sinovial si durerile articulare

In conditii normale, la nivelul articulatiilor se gaseste o cantitate mica de lichid sinovial, indeajuns pentru a asigura buna functionare a articulatiilor. Atunci cand, insa, nivelul de lichid sinovial scade, apar umflaturile, amorteala si durerile articulare.

Scaderea lichidului sinovial sau schimbarea vascozitatii acestuia conduce la aparitia artritei sub toate formele sale, si aici amintim artrita reumatoida, artrita psoriazica, osteoartrita si guta.

Artrita este definita in termeni medicali ca o inflamatie a articulatiilor si poate fi cauzata de inaintarea in varsta, de o lovitura sau de folosirea excesiva a articulatiilor, de exemplu, in cazul sportivilor.

Cele mai bune remedii pentru durerile articulare raman suplimentele alimentare pe baza de colagen, acid hialuronic si antioxidanti, categorie in care se incadreaza pe primul loc vitamina C.

Alte cauze ale durerilor articulare

Dupa artrita, printre cele mai comune cauze ale durerilor de articulatii se numara osteoporoza, osteomielita, lupusul eritematos sistemic, bursita si tendinita, insa exista si o serie de alti factori de risc precum traumatismele, entorsele sau afectiunile ligamentelor si tendoanelor.

O serie de infectii precum gripa, pojarul, oreionul, varicela sau hepatita pot avea repercusiuni negative asupra articulatiilor, alaturi de obezitate, o boala a secolului in care traim si care afecteaza din ce in ce mai multe persoane, inclusiv tineri. Pe de alta parte, durerile articulare pot fi simptom al cancerului si reumatismului.