Disfunctiile erectile - mit sau adevar?

Generalitati

Disfunctia erectila este o afectiune care se caracterizeaza prin inabilitatea persistenta de a obtine si/sau a mentine o erectie suficienta pentru o activitate sexuala satisfacatoare.

Aceasta patologie afecteaza mai mult de 100 de milioane de barbati la nivel global. De cele mai multe ori, prevalenta acestei tulburari de dinamica sexuala este asociata cu varsta, dar aceasta nu inseamna ca afectiunea este clar o consecinta fireasca a varstei inaintate.

Trebuie specificat ca impotenta poate fi una primara, de exemplu in cazul celor care nu au avut niciodata un raport sexual vaginal, dar poate fi si secundara, valabila in cazul barbatilor care anterior au avut o activitate sexuala normala.

De asemenea, sunt numeroase cazuri in care impotenta erectila se asociaza cu scaderea sau lipsa libidoului.

Principalii factori de risc

• Afectiuni care apar odata cu inaintarea in varsta precum: ateroscleroza, diabetul zaharat, afectiunile cardiace, hepatice, renale, scleroza multipla, boala Parkinson, boala Alzheimer, depresia majora, tulburarile de anxietate, stresul post-traumatic, hipertiroidia, hipotiroidia.

• Anumite medicamente precum diureticele, unele antihipertensive, tratamentele hormonale, dar si antidepresivele pot avea ca efect secundar instalarea unei disfunctii erectile, care se poate mentine pe toata perioada utilizarii lor.

Diagnostic

Diagnosticul de disfunctie erectila se stabileste dupa anamneza generala si cea sexuala, dupa examenul clinic general si local, masurarea valorilor tensiunii arteriale si a alurii ventriculare.

Mituri despre disfunctia erectila

• Mit: medicamentele orale sunt singurele tratamente.

Adevarul este ca schimbarea stilului de viata, precum scaderea in greutate sau renuntarea la fumat sunt recomandate inca de la inceput unui pacient, chiar inainte de a i se prescrie tratamentul medicamentos.

Sunt si cazuri care isi gasesc rezolvare in medicatie orala, dar nu toti pacientii reactioneaza pozitiv la acestea.

• Mit: barbatii cu aceasta afectiune nu au nicio dorinta sexuala.

Dorinta sexuala este la baza hormonala, de aceea nu toti barbatii afectati de disfunctie erectila nu au dorinta. Este insa adevarat ca marea majoritate a barbatilor cu astfel de probleme se pot teme de actul sexual si cauta sa-l evite tocmai pentru ca nu au erectie, insa afectiunea in sine nu afecteaza in mod direct dorinta sexuala.

• Mit: daca ai probleme uneori cu obtinerea unei erectii inseamna ca ai disfunctie erectila.

Oboseala, problemele personale, anxietatea sau ingrijorarea pot afecta capacitatea unui barbat de a face sex, insa acest aspect poate fi doar ocazional si nu are nicio legatura cu disfunctia erectila.

• Mit: suplimentele pe baza de plante pot trata disfunctia erectila.

In prezent, nu exista suficiente studii care sa demonstreze ca utilizarea suplimentelor pe baza de plante poate trata disfunctia erectila.

De aceea, un barbat care considera ca are aceasta problema trebuie sa mearga la medic si, in urma diagnosticarii certe, sa primeasca un tratament adecvat, care poate fi insotit si de consiliere psihologica.