Reumatismul articular acut si poliartrita reumatoida

Reumatismul articular acut

Acest tip de reumatism constituie o sechela a infectiei cu streptococ beta-hemolitic de grup A si apare in special la femei, intre sapte si treizeci de ani (varsta medie: cincisprezece ani).

Manifestari clinice

Manifestarile clinice implica un stadiu prodromal, o perioada de latenta si o perioada de stare.

• Stadiul prodromal – apare angina streptococica, cu disfagie (dificultatea de a inghiti), adenopatie (ganglioni mariti de volum), subfebrilitate, aspect eritematos (rosu).

• Perioada de latenta – dupa una-trei saptamani pot aparea manifestari de reumatism articular acut. Bolnavul pierde in greutate, are epistaxis (sangerare nazala), tahicardie si prezinta alungirea intervalului PR pe EKG.

• Perioada de stare

A. Manifestari generale

Cea mai importanta manifestare este febra mare (39 - 40 grade Celsius), ce poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni. Febra are ascensiuni odata cu prinderea articulatiilor. Febra fara ascensiuni indica visceralizare, adica prinderea cordului (inimii).

Pulsul este concordant cu febra. Daca febra creste, creste si pulsul. Temperatura normala insotita de puls marit indica visceralizare. Bolnavul transpira abundent, in special noaptea, ceea ce il epuizeaza. Transpiratiile au un miros foarte acru si intepator.

Alte doua simptome importante sunt: cefaleea (durerea de cap) si ametelile.

B. Manifestari articulare

Sunt reprezentate de modificarile de inflamatie acuta ale articulatiilor mari (genunchi, glezne, coate, umeri). Articulatiile se inrosesc, devin dureroase si calde si se umfla. Inflamatia are un caracter fugace, adica trece de la o articulatie la alta. Puseul articular dureaza aproximativ trei saptamani.

C. Manifestari cardiovasculare

Reumatismul articular acut afecteaza toate cele trei straturi ale cordului (endocard, miocard, pericard), determinand endocardita, miocardita si pericardita. Acest ansamblu de manifestari poarta numele de pancardita reumatismala;

D. Manifestari pulmonare – constau in pleurezii si pneumonii
E. Manifestari nervoase

Este specifica pentru reumatismul articular acut aparitia coreei Sydenham, adica miscari ale corpului involuntare, neregulate, spontane, insotite de grimase exarcerbate de efort, care se reduc in somn.

F. Manifestari cutanate

Apar pe piele asa-numitii noduli Meynet, localizati in regiunea cervicala si in jurul articulatiilor afectate, rosii si durerosi, care dureaza trei-patru zile si sunt semn de prindere cardiaca si prognostic prost.

Pot aparea leziuni de eritem marginat, care sunt pete roz pe pielea toracelui. Au centrul palid si sunt nepruriginoase (nu mananca). Pe fata anterioara a gambei pot exista zone de eritem nodos (leziuni roz, cu aspect de noduli).

Manifestari paraclinice

In orice afectiune, pe langa manifestarile clinice, trebuie cunoscute si manifestarile paraclinice (de laborator), pentru stabilirea unui diagnostic si a unui tratament corect. In cazul reumatismului articular acut se vor intalni urmatoarele modificari:

• Probele de inflamatie nespecifica (VSH, fibrinogen, proteina C reactiva) pozitive - ceea ce indica prezenta inflamatiei;

• Exsudatul faringian – indica prezenta streptococului beta-hemolitic de grup A;

• Titrul ASLO mai mare de 600 unitati Todd (valori normale: 200 unitati Todd) – indica si el infectia cu streptococ beta-hemolitic de grup A.

Diagnostic

In reumatismul articular acut, diagnosticul pozitiv se pune intr-un fel aparte, folosindu-se criteriile Jones-Ducke:

Criterii majore

• Poliartrita;

• Cardita;

• Coree;

• Nodulii cutanati;

• Eritem marginat.

Criterii minore

• Artralgii (dureri articulare);

• Febra;

• Probele de inflamatie nespecifica pozitive;

• Cresterea intervalului PR pe EKG;

• Infectii streptococice in antecedente;

• Istoric de reumatism articular acut sau cardiopatie reumatismala.

Diagnosticul pozitiv se stabileste in cazul in care coexista fie doua criterii majore, fie un criteriu major cu doua criterii minore.

Poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoida este o boala imuna localizata in special la articulatiile mici, cu caracter simetric, ce duce la deformari si anchiloze. Apare in special la femei, intre 25 si 50 de ani.

Manifestari clinice

In tabloul simptomatic al poliartritei reumatoide se disting trei stadii: stadiul prodromal, stadiul de latenta si stadiul clinic manifest.

1. Stadiul prodromal

Se manifesta prin astenie, adinamie, lipsa de pofta de mancare, dureri articulare localizate la articulatiile mici, insotite de crampe si dureri musculare. Durerile musculare apar in special dimineata si cedeaza la aproximativ o ora de la mobilizare.

2. Stadiul de debut

Boala ataca articulatiile dintre falange si articulatia pumnului. Apare tumefierea acestor articulatii cu caracter meteorosensibil.

3. Stadiul clinic manifest

In acest stadiu se poate vorbi despre simptome articulare si extraarticulare.

Simptome articulare – sunt reprezentate de dureri continue, predominant matinale, cu limitarea ulterioara a miscarilor articulare, cu impotenta functionala si apoi cu anchiloza. Degetele capata forma literei „ M” sau forma de „gat de lebada”. Dupa articulatiile degetelor si ale pumnilor, sunt prinse articulatiile genunchilor, coatelor si gleznelor.

Simptome extraarticulare constau in:

– atrofii si contracturi musculare;

– tegumente subtiri, fine, catifelate;

– unghii vinete, cu aspect de cadavru;

– par uscat, depigmentat;

– noduli subcutanati fermi, nedurerosi.

Investigatii paraclinice

Pentru stabilirea diagnosticului de poliartrita reumatoida, medicul uzeaza in special de trei tipuri de analize de laborator:

• Probele de inflamatie nespecifica (VSH, fibrinogen, proteina C reactiva) – devin pozitive in poliartrita reumatoida;

• Testul Waaler-Rose;

• Testul latex.

Testul Waaler-Rose si testul latex investigheaza conflictul imun care sta la baza producerii bolii.

• In lichidul sinovial (ce imbraca articulatia) se poate pune in evidenta un ragocit, care este o leucocita ce a inglobat un complex antigen-anticorp. Este un alt element ce pune in evidenta caracterul imun al bolii.