Ce este si cum se manifesta autismul virtual?

Generalitati

Multe studii atrag atentia parintilor in legatura cu efectele negative pe care le are tehnologia asupra dezvoltarii normale a copilului mic. Specialistii sustin ca exista in ultimii ani un fenomen ingrijorator, caruia i-a fost atribuit numele de “autism virtual”.

In urma cercetarilor efectuate, se pare ca fetele sunt mai putin afectate decat baietii. In plus, la peste 80% dintre cazurile de copii cu varste cuprinse intre 2 si 3 ani care au primit un diagnostic de tulburare din spectrul autist, statul la televizor, pe tableta sau alt tip de display este principalul factor agravant al afectiunii.

Studiile de specialitate sugereaza ca cei mai predispusi sunt micutii pana in 2-3 ani, care sunt lasati in fata televizorului cel putin 5 ore pe zi.

Este stiut faptul ca tehnologia are repercursiuni asupra unui copil mic, iar daca parintele nu sesizeaza sau nu-l dezvata pe copil de astfel de obiceiuri este foarte posibil ca cel mic sa intampine dificultati de dezvoltare a limbajului, sa aiba tulburari de opozitie si de comportament, ADHD.

Vestea buna este insa ca “autismul virtual”, desi seamana cu autismul clasic in unele manifestari, se trateaza in cateva luni, mai ales daca copilul nu mai are acces la tehnologie si primeste consiliere psihologica.

Concret, este foarte important sa se faca distinctia intre autismul clasic, cauzat de factori biologici si acest nou fenomen, care prezinta simptome similare, dar care poate fi tratabil daca se impiedica factorii care duc la aparitia lui, mai exact a televizorului, jocurilor pe tableta sau a celor pe telefon.

Pricipalele cauze ale autismului virtual

Tehnologia, mai ales privitul la televizor timp indelungat sau joaca pe telefon sau pe tableta sunt principalele cauze care duc la aparitia autismului virtual. Aceasta problema are la baza o nedezvoltare corespunzatoare a sistemului neurologic, din cauza lipsei de stimulare psiho-motrica si senzoriala.

Atentie, nu este vorba de o distrugere a legaturilor neurologice, ci de inexistenta lor, deoarece in cazul copilului care se uita foarte mult timp la televizor nu are loc o stimulare corespunzatoare a acestuia.

De aceea, este extrem de important ca parintele sau cei apropiati copilului sa inteleaga ca atunci cand copilul se uita la televizor au loc schimbari deosebite in functionarea creierului: undele cerebrale se modifica, devenind preponderente cele specifice starilor de pasivitate, relaxare si somn usor.

Comunicarea dintre cele doua emisfere este aproape intrerupta, functionarea emisferei stangi este inhibata, crescand activitatea emisferei drepte.

Este important ca un copil sa petreaca mult timp afara, in aer liber si sa ia parte activ la jocurile destinate grupei de varsta din care face parte. De asemenea, un copil are nevoie de multa comunicare cu cei din jurul si in special cu parintii sai.

Academia Americana de Pediatrie recomanda ca pana la doi ani copiii sa nu aiba contact cu mediul virtual. Dupa aceasta varsta, parintii ii pot lasa pe micuti in fata ecranelor, dar nu mai mult de doua, trei ore pe zi.