Cat de sanatoase sunt cocktailurile?

Generalitati

Exista studii care sustin ca un consum moderat de alcool ofera beneficii asupra organismului, inclusiv ca ar contribui la cresterea sperantei de viata.

Cu toate acestea, in anul 2014, Organizatia Mondiala a Sanatatii a etichetat alcoolul drept o bautura cancerigena si a sustinut ca nicio cantitate nu este sigura pentru mentinerea starii optime de sanatate, insa datele statistice arata o crestere alarmanta a celor care consuma alcool, cu precadere a femeilor si a persoanelor in varsta, practic cele mai vulnerabile categorii.

Alcoolul prezinta atat beneficii, cat si riscuri pentru sanatate, iar toata lumea ar trebui sa consume bauturi alcoolice cu simt de raspundere pentru a nu-si pune in pericol sanatatea.

Riscurile consumului de alcool

Organizatia Mondiala a Sanatatii declara ca nu se poate vorbi despre o anumita cantitate sigura de alcool. Obiceiul de a consuma bauturi alcoolice creste riscul de a dezvolta boli cardiovasculare si cancer.

De exemplu, unele studii sustin ca cei care consuma droguri si beau alcool frecvent au un risc cu peste 20% mai crescut de a muri prematur fata de cei care au o alimentatie sanatoasa, echilibrata si care nu consuma alcool. In acelasi timp, consumatorii de alcool isi cresc semnificativ riscul de deces prin boli cardiovasculare.

Pe de alta parte, cei care consuma bauturi spirtoase in mod regulat prezinta un risc cu 27% mai mare de a muri de cancer, iar riscul de a deceda de tineri a crescut cu 11% fata de persoanele care nu consuma alcool, arata anumite studii.

Este clar ca bauturile spirtoase, alcoolul puternic, sunt daunatoare sanatatii, mai ales daca devine un obicei consumul acestora.

Astfel, exista dovezi ca, mai ales in cazul femeilor, fiecare bautura consumata duce la cresterea riscului de aparitie a cancerului mamar, intr-adevar un risc mic, dar totusi unul real.

Concret, nu exista o cantitate recomandata de alcool, insa femeile nu ar trebui sa bea mai mult de o singura bautura pe zi, iar barbatii, cel mult doua. Organismul femeilor, spre deosebire de cel al barbatilor, absoarbe mai mult alcool si il metabolizeaza mai lent.

De asemenea, atat barbatul, cat si femeia este indicat sa fie atenti la cantitatea si la concentratia alcoolului consumat.

De asemenea, trebuie sa se acorde o atentie sporita interactiunii dintre medicamente si alcool, mai ales ca pe masura ce o persoana inainteaza in varsta prezinta anumite afectiuni care necesita si o medicatie corespunzatoare.

Alcoolul poate duce si la cresterea tensiunii arteriale.

Beneficiile consumului moderat de alcool

Sunt studii care arata ca un consum moderat, ocazional de alcool poate contribui la prevenirea diabetului zaharat si a accidentului vascular cerebral.

Un geriatrician de la Universitatea California din San Diego sustine ca alcoolul are efecte pozitive asupra sanatatii inimii, protejand de asemenea impotriva dementei.

Totodata, sunt studii care sustin ca, spre exemplu, cocktailurile realizate din fructe prezinta efecte pozitive asupra sanatatii, reducand riscul bolilor de inima si accidentelor vasculare cerebrale.

Se pare ca anumiti compusi gasiti in fructe, mai exact polifenolii, ajuta si protejeaza inima de posibilele cheaguri vasculare.

De preferat este sa se consume cocktailuri cu putin alcool si mult suc de fructe. De exemplu, fructele de padure sunt bogate in antioxidanti, vitamina C, iar sucul de afine are efecte benefice asupra sistemului digestiv si a aparatului urinar.