Lucruri neasteptate care au mai multi microbi decat ati crede

Generalitati

Multe obiecte pe care avem obiceiul de a le utiliza zilnic, fie din necesitate, fie din placere, contin foarte multi microbi si bacterii care ne pot imbolnavi.

Principalele lucruri contaminate

• Unele studii au demonstrat ca tastatura unui computer sau a unui laptop poate fi adeseori mult mai murdara si mai plina de microbi decat vasul de toaleta.

Este indicat ca aceste obiecte sa fie sterse o data pe zi cu un servetel umezit in solutie antibacteriana, dezinfectant sau alcool sanitar.

Telefonul mobil este si el o sursa de infectie. Se pare ca acesta are de peste zece ori mai multi microbi decat scaunul de toaleta, sustin anumiti cercetatori.

De aceea, zilnic ar trebui curatat si sters cu solutii dezinfectante, deoarece riscul de imbolnavire este mare. Telefoanele mobile contin peste o mie de bacterii, printre care salmonella, stafilococul auriu, cat si E. coli. Totodata, dupa ce ati folosit telefonul mobil este indicat sa va spalati pe maini.

Telecomanda. Toata lumea sta astazi in fata unui televizor, insa putini sunt aceia care se spala pe maini dupa ce au pus mana pe telecomanda. Este indicat ca acest obiect sa fie curatat cu solutii antibacteriene cel putin o data pe saptamana.

Clantele usilor. Printre obiectele cele mai pline de bacterii se numara si clantele usilor, de aceea trebuie sa va spalati pe maini cat mai des posibil, iar clantele din casa sa fie si ele sterse cu solutii antibacteriene atunci cand faceti curatenie.

Bancnote, monede. Cele mai frecvente microorganisme care se gasesc pe bancnote sunt stafilococi, enterobacterul si bacilul piocianic. Pe bancnotele din plastic s-a constatat o incarcatura microbiana mai mare decat pe monede, deoarece aliajele din cupru sau argintul au un efect antiseptic.

De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit ca majoritatea bancnotelor sunt acoperite de aproximativ 3.000 de tipuri de bacterii. Este extrem de important sa va spalati pe maini dupa ce ati pus mana pe bani.

Prosoapele de baie. Acestea nu trebuie lasate ude pentru a nu se dezvolta bacterii si nu trebuie sa fie utilizat acelasi prosop si pentru fata, si pentru corp, deoarece exista riscul de transmitere a unor infectii ale pielii.

Periuta de dinti este o alta sursa de microbi. Aceasta trebuie sa fie inlocuita cu una noua o data la trei luni. Totodata, pe suportul pentru periute se pot gasi peste doua milioane de bacterii, de aceea este indicat sa fie spalat o data pe saptamana.

Poseta si portofelul sunt doua obiecte des utilizate, motiv pentru care in interiorul acestora se dezvolta foarte multe bacterii. Manerele, interiorul sau chiar toata geanta trebuie spalate sau dezinfectate cu ajutorul spray-urilor speciale sau a servetelelor umede antibacteriene.

Buretele de spalat vasele este extrem de murdar, intrucat este des folosit, este umed, fapt care favorizeaza inmultirea bacteriilor. Acesta trebuie schimbat cel putin o data pe saptamana.

Frigiderul este plin de bacterii, iar cele mai expuse zone sunt tavita in care se scurge apa si cutia pentru zarzavaturi. Este recomandat ca frigiderul sa fie curatat saptamanal.