Remedii pentru atenuarea disconfortului creat de spondiloza cervicala

Spondiloza cervicala, recunoscuta in termeni medicali si ca osteoartrita cervicala, este o afectiune care se manifesta la nivelul coloanei cervicale prin afectarea corpurilor vertebrale si a discurilor intervertebrale de la nivelul gatului si uzura canalului spinal, mai exact nervii si maduva spinarii.

Pe masura ce continutul de apa din discurile intervertebrale scade, acestea devin casante, presiunea creste si cartilajul care le protejeaza se deterioreaza aparand durerile si diferitele complicatii.

Cine poate fi afectat de spondiloza cervicala?

Spondiloza cervicala este o afectiune care se dezvolta odata cu inaintarea in varsta, persoanele peste 60 de ani fiind cele mai predispuse. Este bine cunoscut faptul ca imbatranirea implica o deshidratare a tesuturilor, fapt ce afecteaza in mod direct cartilagiile, insa exista si o serie de factori de risc exteriori.

In aceasta categorie intra leziunile gatului si traumatisme de la nivelul coloanei cervicale, artritele evoluate, suprasolicitarile fizice sau, din contra, sedentarismul. De asemenea, obezitatea si osteoporoza sunt boli care pot afecta in mod direct zona cervicala.

Pe de alta parte, s-a demonstrat ca persoanele care adopta constant o pozitie gresita a corpului sunt mult mai predispuse aparitiei spondilozei cervicale. Studiile au evidentiat si o componenta genetica, astfel incat daca un membru al familiei s-a confruntat cu aceasta afectiune, urmasii sai sunt mult mai predispusi dezvoltarii ulterioare.

Care sunt simptomele spondilozei cervicale?

Exista cazuri in care, cel putin in primele etape, spondiloza cervicala nu provoaca niciun simptom si nu poate fi depistata decat cu examene medicale speciale, de exemplu raze X. Insa, atunci cand apar manifestarile aceste pot fi foarte obositoare si dureroase.

Semnele spondilozei cervicale sunt durerile constante de cap si de gat care iradiaza catre umeri, situatie in care gatul are tendinta de a deveni rigit si de a cauza durere la miscare, durere care poate fi resimtita pana la nivelul bratelor si degetelor.

Acest simptom este cauzat de presiunea cazuta pe un nerv care pleaca din coloana vertebrala catre restul corpului.

Daca apare radiculopatia cervicala, adica amorteala sau slabiciunea bratelor, trebuie consultat un medic de specialitate, deoarece poate fi un prim simptom care atesta instalarea spondilozei cervicale.

Pe de alta parte, daca este afectata maduva spinarii sau radacinile nervoase, pot aparea furnicaturi si amorteli in tot corpul, dificultati de mers si, in situatiile grave, lipsa controlului asupra vezicii urinare si a tractului intestinal.

Exercitii fizice pentru spondiloza

Spondiloza cervicala poate fi remediata prin exercitii terapeutice specifice cu rolul de a intinde si intari muschii gatului si umerilor si, astfel, de a mari spatiile dintre discurile intervertebrale si a reduce presiunea.

De asemenea, relaxarea constanta a muschilor gatului prin exercitii specifice, pot nu doar preveni aparitia spondilozei cervicale, ci si combate durerile deja instalate.

Exercitiile sunt usoare si presupun rotirea gatului in laterale, aplecarea capului in fata si lasarea pe spate, ridicarea si lasarea umerilor, rotirea umerilor cu mainile in solduri, ridicarea genunchiului la piept si apropierea fruntii de acesta.

Un alt aspect important in prevenirea si ameliorarea spondilozei cervicale este postura corpului. Este recomandat sa se mentina coloana vertebrala dreapta, in pozitie cat mai fireasca, indiferent daca stam pe scaun sau ne plimbam.

Sunt contraindicate miscarile bruste si, cel putin o perioada, persoanele care se confrunta cu dureri de spate sau de gat ar trebui sa doarma pe un pat tare, in pozitia culcat pe spate si fara perna.

Solutii naturale pentru spondiloza

Tratamentul spondilozei cervicale depinde de la pacient la pacient si poate implica, in functie de severitatea simptomelor, analgezice, antiinflamatoare sau suplimente pentru detensionarea musculaturii. De asemenea, unguentele cu rol calmant sunt extrem de importante in atenuarea durerilor locale si redarea mobilitatii.

Suplimentele alimentare pe baza de valeriana, passiflora, arnica sau lavanda pot contribui eficient la relaxarea intregului organism.

Totodata, un tratament naturist eficient pentru spondiloza cervicala este cel pe baza de plante cu rol antiinflamator, categorie in care intra salcia alba, turmericul, extractul de piper negru, extractul de Boswellia, o planta denumita „tamaia indiana”, si vitamina C, recunoscuta atat gratie efectului antiimbatranire, cat si datorita contributiei remarcabile la producerea de colagen, substanta extrem de importanta pentru mentinerea sanatatii cartilagiilor.

Pe de alta parte, de un real ajutor in ameliorarea durerilor create de spondiloza cervicala este aplicarea alternativa a compreselor calde si reci pe zona afectata.