Cu stresul nu este de glumit

Lipsa energiei, oboseala cronica, lipsa vitalitatii, boli “la care nu ne asteptam”, greutate in a relationa cu cei din jur, dificultate in a ne duce la capat sarcinile, etc. – pot fi toate cauza stresului.

Denumirea de stres a fost preluata din fizica si introdusa in medicina de catre biochimistul Hans Hugo Bruno Selye. (O bucata de metal indoita, cedeaza, datorita tensiunii, stresului la care este supusa.)

In cursul stagiului medical realizat in Canada, in anii ’20 ai secolului trecut, Selye a costatat ca, indiferent de afectiunea de care sufereau pacientii sai, toti aratau...”rau” – erau supusi unui stres fizic. A presupus atunci ca stresul reprezinta o tensiune nespecifica in corp, cauzata de perturbari in functionarea normala a organismului.

Aceasta stare determina eliberarea unui hormon specific in organism – hormonul stresului (cortizol), in exces.

Cum se instaleaza stresul

Stresul apare ca urmare a incapacitatii organismului de a face fata stimulilor care ne asalteaza in permanenta, dezechilibrandu-ne fizic si psihic. Este cunoscut faptul ca stresul psihic cauzeaza modificari chimice si morfologice la nivel somatic.

Astfel, constatam ca ne doare spatele, ne dor articulatiile, nu reusim sa ne odihnim desi suntem obositi, nu avem randament in ciuda stradaniilor zilnice, racim frecvent, ne doare capul, suntem nervosi si iritati tot mai frecvent, luam in greutate, etc.

Stresul actioneaza in trei etape: alarma - rezistenta - extenuare

Alarma: ca reactie la factorii de stres, avem 2 optiuni: luptam sau “fugim”. Este momentul in care avem nevoie de energie, pe care o luam, de pilda, din sistemul imunitar, slabindu-l.

Rezistenta: daca factorul de stres persista, organismul se obisnuieste cu aceasta stare, dar nu fara consecinte, deoarece continua si consumul energetic.
Extenuarea: rezistenta organismlui la stres incepe sa scada treptat, pana la disparitie – este momentul in care sistemul imunitar cedeaza.

Nu va jucati cu…stresul!

Statisticile spun ca 60% dintre afectiunile noastre sunt cauzate de stres.
Este timpul sa ne…relaxam! Sa ne redobandim echilibrul dintre minte si corp, care sa ne permita sa facem fata provocarilor zilnice.

Pentru acesta, este necesar sa combatem stresul in mod activ, sa ne concentram asupra obiectivelor si sa inlaturam facorii negativi perturbatori. In acelasi timp, este nevoie sa ne echilibram emotional, sa petrecem timp cu cei dragi, sa ne implicam in activitati care ne bucura si ne aduc satisfactii. Toate acestea necesita timp, dar beneficiile sunt nepretuite.

In plus, pentru sustinerea functiilor normale ale organismului, mai ales in perioadele de suprasolicitare, putem sa ne completam dieta cu suplimente naturale de calitate, precum, SEDIRELAX, creat de Star International Med.

Suplimetul alimentar natural SEDIRELAX are in compozitie 5 plante, recunoscute de sute de ani pentru eficienta lor in tratarea afectiunilor neurologice.

Ginkgo biloba (Arborele-pagodelor) este considerat cel mai batran arbore de pe planeta. Poate ajunge la 40 de metri inaltime si poate trai 1000 de ani. Impresionante sunt si calitatile lui terapeutice.

Are un continut bogat in bioflavonoide, flavone (rol antioxidant), luteol, proantociani sau ginkgolide (rol de sustinere a circulatiei).

Daca in Asia antica Ginkgo biloba era folosit ca expectorant, in tratamentul bolilor respiratorii (bronsita, tuberculoza, etc.) sau ca tratament in cele digestive si impotriva viermilor intestinali, mai tarziu, s-a descoperit ca fitonutrientii prezenti in frunze au si proprietati neurotopice – imbunatatesc memoria si puterea de concentrare, stimuleaza randamentul intelectual, imbunatatesc circulatia cerebrala si periferica.

In plus, Gingko biloba se recomanda cu succes in amelioararea simptomelor in vertij, migrene, cefalee, tulburari de somn, depresie, surmenaj intelectual.

Apreciata inca de pe vremea vechilor greci datorita compozitiei sale capabile sa alunge stresul si sa calmeze, in caz de iritabilitate si agitatie, frunzele de roinita (Melissa officinalis) au dovedit, in multiple studii efectuate de-a lungul timpului, ca pot contribui substantial la imbunatatirea starii psiho-emotionale, la relaxarea fizica si psihica.

Roinita stimuleaza functia cognitiva – imbunatateste memoria si capacitatea de analiza si rezolvare a sarcinilor.

Substantele bioactive din sunatoare (Hypericum perforatum) restabilesc echilibrul psiho-emotional, inducand relaxarea si somnul. Eficienta in lupta cu depresia usoara, datorita prezentei hiperforinei, colinei si uleiului volatil prezente in compozitia sa, sunatoarea are proprietati calmante.

Se dovedeste utila in starile de tensiune, agitatie, stres, mentinand concentratia de serotonina din creier. Stimuleaza productia endogena de melatonina si regleaza astfel ciclurile zi/noapte si somn/veghe, sustinand totodata metabolismul general.

Principalele fitochimicale din radacina de valeriana (Valeriana wallichii) sunt: alcaloizii, acidul isovaleric, sesquiterpenele (cu rol antiinflamator), flavonele si acidul gamma-aminobutiric (GABA).

GABA este cel mai important neuro-mediator cu rol in inhibarea hiperexcitabilitatii neuronale. In caz de stres, GABA actioneaza in sensul reducerii tensiunii neuronale.

Datorita acestora, valeriana are proprietatea de a reduce stresul, sindromul de oboseala cronica, astenia, starile de nervozitate, depresia moderata. Deosebit de eficienta in caz de insomnie, valeriana induce starea de relaxare fizica si psihica in organism.

Ca urmare, beneficiem de un somn eficient, in timpul caruia se reechilibrareza procesele fiziologice si se refac rezervele de energie.

Complexul de fitonutrienti din valeriana actioneaza eficient si in cazul persoanelor care sufera de hiperactivitate si/sau deficit de atentie si amelioreaza stresul in caz de ipohondrie.

Valeriana este de ajutor in reglarea ritmului cardiac (aritmii), in reducerea ischemiei cardiace, in reducerea hipertensiunii arteriale si diminuarea spasmelor intestinale.
Atenueaza crampele in cazul dismenoreei, reduce starile de anxietate asociate menopauzei.

Busuiocul (Ocimum basilicum) contine taninuri, un glicozid si saponine. Componentul cel mai important este uleiul esential. Uleiul esential (contine 70-80% metil cavicol) are proprietati calmante si antistres.

Componentele biochimice din frunzele de busuioc au proprietati adaptogene - actioneaza asupra glandelor suprarenale pentru a reechilibra organismul, ajutand la combaterea si totodata cresterea rezistentei fata de diferitele tipuri de stres.

Brandul Ayurmed, produsul campaniei S.C. Star International Med, S.R.L., prezenta pe piata inca din 1999, a obtinut rapid recunoastere nationala si internationala.