Bei cafeaua pe stomacul gol? Iata la ce riscuri te expui

Generalitati

Cafeaua prezinta o multitudine de beneficii, in primul rand pentru ca este bogata in antioxidanti care au rolul de a indeparta radicalii liberi din organism.

In plus, cafeaua are efectul benefic de a diminua oboseala si starea de somnolenta cu care majoritatea oamenilor se trezesc dimineata, insa consumata in exces poate avea efecte negative multiple.

O serie de studii recente trag un puternic semnal de alarma referitor la riscurile la care va supuneti sanatatea in cazul in care consumati aceasta bautura pe stomacul gol.

Mai exact, cercetatorii sustin ca antioxidantii din cafea pot avea efecte adverse asupra organismului in cazul in care bautura este consumata pe stomacul gol, deoarece pot sa apara tot felul de probleme digestive, cum ar fi inflamarea intestinelor, balonare, colon iritabil, inclusiv cresterea riscului de aparitie a cancerului de colon.

Consumul regulat de cafea poate crea dependenta. O persoana care este dependenta de cafea are un sistem nervos vegetativ care va avea nevoie mereu de cofeina pentru a se trezi.

Este foarte greu pentru o persoana care este dependenta de cafea sa se trezeasca dimineata si sa plece la serviciu fara a consuma macar o ceasca de cafea.

Totusi, pentru a ramane sanatosi este indicat sa beti cafeaua la o ora dupa ce v-ati trezit si neaparat dupa ce ati mancat ceva, spre exemplu, o felie de paine, un sendvis sau o mica gustare.

Efectele neplacute asupra sanatatii

• Cafeaua poate cauza indigestie, mai ales daca este bauta dimineata, pe stomacul gol. Studiile arata ca acest simptom poate aparea la consumul a peste 240 de miligrame de cofeina pe zi.

• Cafeaua provoaca infertilitate. Femeile care consuma cafea in exces, precum si bauturi energizante, risca sa dezvolte in timp diferite probleme de fertilitate, scazandu-le cu o treime sansele de a avea copii.

De aceea, daca doriti sa ramaneti insarcinate, ati fi bine sa reduceti numarul cestilor de cafea consumate intr-o zi sau macar sa nu beti inainte de micul dejun.

• Cafeaua bauta fara sa fi mancat nimic in prealabil stimuleaza secretia acidului clorhidric.

De aceea, pacientii diagnosticati cu gastrita se vor simti destul de repede rau, inclusiv persoanele care nu au probleme cu sistemul digestiv pot sa intampine dificultati in urma consumului de cafea inainte de micul dejun.

• Cafeaua pe stomacul gol poate provoca varsaturi si dureri abdominale.

• Persoanele care au obiceiul de a savura cafeaua dimineata fara a manca in prealabil se pare ca isi dubleaza riscul de a dezvolta cancer de colon.

• Cofeina poate contribui, de asemenea, la durerile acute de stomac, mai ales ca aceasta stimuleaza sistemul nervos central, care poate provoca dureri de stomac, in baza excesului de acid gastric.

De asemenea, cofeina poate sa provoace crampe la nivelul muschilor abdominali, iar acestea sunt cu mult mai accentuate daca ati baut cafeaua pe stomacul gol.