Modalitati de prevenire a meningitei

Generalitati

Meningita este o boala infectioasa, o afectiune extrem de periculoasa care, atunci cand nu este tratata corect si la timp, se poate complica, provocand septicemie sau chiar decesul unei persoane.

Fiind o boala infectioasa, meningita apare de cele mai multe ori din cauza unor infectii virale, putand fi cauzata de bacterii sau de fungi. Cei mai predispusi sunt copiii, tinerii si adolescentii.

Principalele simptome

• Prezenta febrei;

• Durere de cap foarte puternica;

• Stare generala de rau;

• Disconfort vizual la lumina;

• Ocazional, aparitia unei eruptii cutanate;

• Somnolenta;

• Convulsii.

Mod de transmitere

Meningita se poate transmite prin tuse, stranut, sarut, daca utilizati aceleasi tacamuri sau obiecte de igiena personala cu pacientii infectati.

Tipuri de meningita

Meningita bacteriana. Bebelusii sunt cei mai predispusi la acest tip, care este cauzat de bacterii precum Escherichia coli si Listeria monocytogenes. De asemenea, atat copiii, cat si adultii pot lua Streptococcus pneumoniae, imbolnavindu-se de meningita.

Meningita virala. Printre virusurile care pot provoca meningita se numara: virusul Herpes simplex de tip 2, virusul varicelo-zosterian, virusul urlian, HIV si virusul citomegalic (VCM).

Meningita cauzata de fungi. Scaderea imunitatii organismului, anumite tratamente pentru afectiuni precum HIV/SIDA sunt considerati cativa dintre factorii declansatori ai meningitei provocate de fungi.

Evitarea imbolnavirii

Vaccinati-va! Bacteriile si virusurile care provoaca meningita - o boala care duce la inflamatia creierului si a maduvei spinarii - se raspandesc rapid in spatiile publice cum sunt, de exemplu, salile de clasa.

Adolescentii pot transmite acesti germeni prin impartirea obiectelor personale - cum ar fi ochelarii si instrumentele de scris - si prin sarut. Una dintre metodele optime de prevenire a meningitei bacteriene este vaccinarea.

Pentru meningita de tip B se va face primul vaccin copiilor de 8 saptamani, urmand sa li se mai administreze o doza la 16 saptamani, iar apoi la 1 an.

Mai exista si vaccinul care se face bebelusilor la 8, 12 si 16 saptamani. Totodata, copiii primesc, de obicei, o doza a vaccinului meningococic conjugat la varsta de 11 sau 12 ani.

Deoarece protectia se estompeaza cu timpul, adolescentul are nevoie de o noua doza la 16 ani.

Medicul va stabili situatia in care copilul va avea nevoie de o protectie suplimentara, pe langa vaccinul meningococic B, pe care il va primi la 16 sau la 18 ani.

Spalati-va mainile. Meningitele se pot raspandi prin aer si pe obiectele pe care persoana infectata le-a atins. Acesti germeni pot ajunge de pe mainile adolescentului, in nas sau in gura.

De aceea, este extrem de important sa se spele pe maini cu apa si sapun inainte de a manca.

Nu impartiti obiectele de igiena. Nu este indicat sa folositi aceleasi pahare, furculite sau aceeasi periuta de dinti impreuna cu alte persoane. In cazul in care o persoana este bolnava, acesta este un mod sigur de transmitere a bolii.

Nu va atingeti fata cu mainile. Pentru a evita contactul cu boala nu este indicat sa va atingeti fata cu mainile murdare, facilitand in acest mod transmiterea bolii.

Consumati alimente sanatoase. Evitarea bolii inseamna si consumul alimentelor care stimuleaza sistemul imunitar.

De aceea, este indicat consumul de spanac, broccoli, nuci, seminte, produse lactate, portocale si pepene galben.

Dormiti suficient. Copiii si adolescentii au nevoie de 8 pana la 10 ore de somn in fiecare noapte pentru a se simti bine si a fi sanatosi. Asadar, nu neglijati orele de somn.