Poti avea hepatita C si sa nu stii?

Generalitati

Hepatita C este o boala des intalnita in ultimele decenii. Din nefericire, multi pacienti nici nu stiu ca sufera de aceasta boala, deoarece simptomele apar atunci cand boala este intr-un stadiu destul de avansat.

Hepatita C nu este o boala rara

In jur de 3,9 milioane de americani sufera de hepatita C, iar aproximativ 30.000 de persoane au o infectie acuta in fiecare an.

Hepatita C este cea mai frecventa infectie transmisa in sange din SUA. Expunerea la sange infectat va creste riscul raspandirii acestui virus.

Principalii factori de risc

Factorii de risc includ consumul intravenos de droguri, infectia cu HIV, hemodializa si transfuzia de sange inainte de anul 1982.

Mai mult, copiii nascuti de mame care au hepatita C sunt, de asemenea, expusi unui risc mai ridicat de a dobandi infectia.

Ce inseamna hepatita C

Hepatita inseamna practic inflamatia ficatului. Functia ficatului este aceea de curatare a sangelui, de a contribui la digerarea grasimilor, de a depozita si de a elibera zaharul.

Un ficat afectat cu hepatita C nu mai functioneaza asa cum ar trebui.

Hepatita C poate ramane activa in organism si poate leza in timp ficatul. Aceasta se numeste hepatita cronica C.

Aceasta poate cauza ciroza, o afectiune in care cea mai mare parte a ficatului a fost distrusa, devenind tesut cicatricial.

Este asimptomatica

Hepatita C de obicei nu prezinta simptome. Daca nu este diagnosticata la timp, leziunile hepatice se pot dezvolta chiar si dupa 30 de ani.

Principalele semne

• Greata, varsaturi,

• Urina inchisa la culoare,

• Ingalbenirea pielii,

• Durere abdominala superioara.

Se recomanda testarea pentru oricine a injectat droguri ilegale, a efectuat o transfuzie de sange inainte de 1982, este infectat cu HIV sau prezinta functii hepatice anormale.

Toti copiii nascuti de mamele cu hepatita C trebuie testati.

Mod de transmitere

Nu este usor sa va infectati cu hepatita C prin sex, insa exista aceasta probabilitate, mai ales daca aveti mai multi parteneri sexuali.

Mult mai posibil este sa contractati boala daca impartiti ace sau alte echipamente pentru a injecta medicamente. Inclusiv tatuajele sau piercing-urile efectuate cu instrumente nesterile pot raspandi hepatita C.

Atentie! Hepatita C nu se poate transmite prin imbratisare, sarut, tuse, stranut sau alaptare.

Nu exista vaccin

Exista un vaccin pentru hepatita A si B, dar nu exista unul pentru hepatita C. Pentru a evita infectarea, feriti-va de contactul cu sangele altor persoane.

Nu impartiti obiecte personale, cum ar fi masinile de ras si periutele de dinti, in special cu cineva care sufera de hepatita C.

Tratament

Mai mult de 75% pana la 85% dintre persoanele infectate cu hepatita C au devenit infectate cronic. Fara tratament, vor avea hepatita C intreaga lor viata.

Cu cat este depistata mai devreme hepatita C si este inceput tratamentul, cu atat mai mult cresc sansele de a preveni mai multe leziuni hepatice.

Tratamentul hepatitei C a suferit o schimbare revolutionara odata cu dezvoltarea de antivirale cu actiune directa.

Important de retinut este si faptul ca trebuie sa discutati cu medicul inainte de a lua orice medicamente, suplimente sau vitamine, chiar daca acestea nu se elibereaza pe baza de prescriptie medicala.

Totodata, nu aveti voie sa beti alcool, fiindca poate accelera leziunile hepatice.