Lucruri mai putin cunoscute despre ciocolata

Generalitati

Ciocolata este poate cel mai indragit si consumat desert din lume. Mai mult, ciocolata neagra este foarte benefica pentru sanatate.

Astfel, ciocolata neagra, cea care contine minimum 65% cacao, este un tip de ciocolata foarte naturala, care are o concentratie ridicata de antioxidanti si flavonoizi, spre deosebire de alte tipuri de ciocolata, ce contin o cantitate mare de zahar adaugat si grasimi nesanatoase.

Beneficiile ciocolatei negre

Antioxidanti. O serie de studii atesta faptul ca ciocolata neagra contine de opt ori mai multi antioxidanti decat capsunile si de doua ori mai multi decat un pahar de vin.

Previne bolile de inima. Oamenii de stiinta au facut cercetari in urma carora a reiesit faptul ca ciocolata neagra reduce riscul aparitiei unor boli de inima.

Oamenii care au mancat ciocolata neagra saptamanal si-au micsorat riscul aparitiei oricarei boli de inima cu un procent de 37%.

Reduce tensiunea arteriala. In urma unui studiu realizat de cercetatorii germani a reiesit faptul ca ciocolata neagra poate reduce tensiunea arteriala si, implicit, riscul aparitiei unor boli cardiovasculare.

Creste colesterolul bun datorita untului de cacao, care contine acid oleic, regasit si in uleiul de masline. O serie de studii au demonstrat faptul ca acidul oleic creste nivelul colesterolului bun din sange.

Un excelent antidepresiv natural. Ciocolata neagra contine serotonina, un antidepresiv natural, avand un efect benefic asupra dispozitiei, somnului si a altor functii ale organismului.

Pe langa aceasta, ciocolata stimuleaza productia de endorfine, care ofera senzatia de placere si fericire.

Contribuie la dezvoltarea creierului. Mai multe studii au aratat ca ciocolata neagra este buna pentru creier. De asemenea, imbunatateste memoria, datorita unei substante numite epicatechina.

Lucruri mai putin stiute

• Primul baton de ciocolata a fost inventat in anul 1847.

• Pe glob, in fiecare zi sunt vandute produse de ciocolata ce valoreaza aproximativ 110 miliarde de dolari.

• Datele statistice arata ca americanii sunt cei mai mari iubitori de ciocolata din lume, consumand 50% din ciocolata produsa intr-un an.

• Primul arbore de cacao descoperit a fost localizat pe raul Amazon. De asemenea, un arbore de cacao poate trai 200 de ani, iar primele boabe de cacao apar dupa 25 de ani.

• Pentru prima data, Ziua Internationala a Ciocolatei s-a sarbatorit in Franta, iar acum se sarbatoreste in toata lumea.

• Ciocolata a fost inventata de azteci, care au numit-o "mancare pentru zei".

• Belgia este liderul mondial al productiei de ciocolata. Anual, belgienii produc 170.000 de tone de ciocolata. Sunt peste 2.000 de magazine si 16 muzee de ciocolata in Belgia.

• Ciocolata merge cel mai bine consumata alaturi de un vin rosu, niciodata sampanie sau vin spumant.

• Ciocolata consumata la micul dejun te ajuta sa slabesti. Motivul pentru care rasfatul dulce de dimineata nu ingrasa este faptul ca metabolismul este la nivel maxim in primele ore dupa ce te-ai trezit si este capabil sa arda caloriile in plus pe parcursul zilei.