Cat de eficient este sapunul antibacterian?

Generalitati

Sapunul antibacterian a invadat acum ceva vreme piata de profil, insa potrivit unor cercetari, acesta nu este pe atat de sanatos si de eficient pe cat sustin producatorii.

Analize de specialitate au aratat ca aceste sapunuri ar contribui la aparitia unor superbacterii.

Mai mult, se pare ca substantele care se gasesc in acest produs nu ajuta in prevenirea infectiilor mai mult decat cele din sapunul normal.

Efectele negative ale sapunurilor antibacteriene

Cele mai multe sapunuri si produse pentru curatenie existente pe piata in acest moment au ingrediente antibacteriene. Totusi, antibacterian nu inseamna neaparat mai bun sau mai eficient. Acelasi efect de curatire il au si produsele fara substante antibacteriene.

Mai mult decat atat, expertii avertizeaza ca o serie de chimicale existente in sapunurile sau produsele antibacteriene actioneaza negativ asupra mediului inconjurator si, pe termen lung, dauneaza sanatatii.

De asemenea, numerosi cercetatori sustin ca triclosanul, cel mai intalnit agent antibacterian, poate reduce eficacitatea antibioticelor.

Se pare ca, daca astfel de sapunuri care contin substanta mai sus amintita sunt des utilizate, bacteriile devenind rezistente la sapunul antibacterian.

In plus, triclosanul poate patrunde in organism prin piele si ajunge in microcapilarele sangvine, de aici raspandindu-se si la alte organe.

In acelasi timp, exista cercetatori care sustin ca aceste sapunuri ar putea perturba sistemul endocrin, lucru fiind dovedit de mai multe studii realizate pe soareci, broaste si alte animale.

Astfel, este posibil ca triclosanul sa interfereze cu hormonii tiroidieni, fapt care poate duce in timp la aparitia infertilitatii, la obezitate sau chiar la anumite tipuri de cancer.

Nici copiii nu sunt feriti de efectele negative ale acestor sapunuri antibacteriene. Astfel se pare ca cei mici, care au fost expusi la triclosan pentru o perioada mai lunga de timp, prezinta un risc mai ridicat de a dezvola alergii sau de a face febra.

Pe de alta parte, un studiu prezentat in vara anului trecut la o conferinta a Asociatiei Americane de Endocrinologie a demonstrat ca mai multi cobai care au fost supusi la triclocarban – un ingredient care se afla in sapunuri antibacteriene – au transmis compusul si puilor.

Triclocarbanul afecteaza microbiomul intestinal al mamei si pe cel al copilului, un lucru destul de grav daca tinem cont de cat de importante sunt bacteriile pentru sanatatea organismului.

Solutii alternative

• O solutie alternativa si mult mai sanatoasa este cea a utilizarii sapunurilor cu ingrediente naturale precum: ulei de masline, miere, galbenele, ulei de morcovi.

• Spalati-va pe maini foarte des.

• Spalati-va pe maini pentru cel putin 30 de secunde cu apa si sapun si clatiti mainile foarte bine.

• Este de preferat sa achizitionati produse bio pentru spalarea mainilor. De asemenea, este util sa cititi eticheta fiecarui produs cumparat si sa le evitati pe cele care contin: triclosan, triclocarban, clor, amoniac sau eteri de glicol.