Guta - simptome, cauze si tratament

Generalitati

Guta este o afectiune complexa, care se poate intalni atat la femei, cat si la barbati. Cu toate acestea, barbatii sunt mult mai expusi riscului de a suferi de guta comparativ cu femeile, ele fiind supuse acestui risc abia dupa menopauza.

Guta este un tip de artrita cu microcristale, care apar ca urmare a depunerii cristalelor de acid uric la nivelul tesuturilor, inclusiv la nivelul articulatiilor, provocand inflamatie si durere locala.

Aceasta afectiune a cunoscut in ultimele decenii o crestere a prevalentei si incidentei la nivel global. De asemenea, boala este insotita de o multime de comorbiditati precum insuficienta renala, hipertensiune, sindrom metabolic, diabet zaharat, insuficienta cardiaca.

Semne si simptome

Simptomele gutei sunt acute, bruste, de cele mai multe ori se manifesta noaptea. Astfel, noaptea pacientul isi simte picioarele umflate si extrem de sensibile la durere, iar atingerile, oricat ar fi de usoare, sunt dureroase.

Acestea sunt semne ale instalarii bolii sau a unei forme de artrita a gutei, caracterizata prin durere puternica si brusca, ce apare la nivelul articulatiilor, fiind uneori insotita si de inrosirea picioarelor.

De regula, guta afecteaza articulatia de la degetul mare al piciorului, dar poate sa apara si la glezna, maini si la incheieturi. Netratata, durerea poate persista zece zile, disparand ulterior.

Factori de risc

• Consumul de alcool (mai ales berea, deoarece are un continut crescut in guanozina, substanta care ulterior este metabolizata in acid uric). Consumul de alcool este cel mai cunoscut factor de risc pentru guta, acesta crescand nivelul de acid uric.

• Starea de sanatate, fiindca anumite boli pot predispune la aparitia gutei. Astfel, afectiuni precum hipertensiunea, diabetul zaharat, nivelul crescut de grasimi si de colesterol din sange – hiperlipidemia si arterioscleroza pot fi unii dintre factorii de risc ai gutei.

• Administrarea anumitor medicamente. Folosirea anumitor diuretice, prescrise pentru tratarea hipertensiunii, pot duce la cresterea nivelului de acid uric din corp si implicit la aparitia gutei.

• Istoricul medical al familiei. Astfel, daca un membru al familiei a suferit sau sufera de guta, exista o predispozitie spre aceasta afectiune.

• Varsta si sexul. Guta apare de regula la barbati, pentru ca femeile au un nivel mai scazut de acid uric decat barbatii. Cu toate acestea, dupa instalarea menopauzei, nivelul de acid uric incepe sa creasca si la femei.

Barbatii sunt predispusi la a suferi de guta intre varsta de 40 si 50 de ani, in timp ce femeile sufera de guta dupa instalarea menopauzei.

Principalele cauze

Hiperuricemia este principala cauza a gutei. Ea se poate dezvolta in multiple contexte si avand printre cauze alimentatia, predispozitia genetica, excretia redusa a acidului uric (90% din cazurile de guta), sau supraproductia de acid uric (<10% din cazuri).

Altfel spus, guta apare in situatiile in care cristalele de acid uric se acumuleaza in jurul incheieturii, provocand inflamarea si intensificarea durerii.

De asemenea, cristalele de acid uric se formeaza atunci cand exista un nivel crescut de acid uric in sange. Trebuie mentionat ca nu toti pacientii cu hiperuricemie vor dezvolta guta.

Tratament

Acesta are ca obiectiv central reducerea simptomatologiei. Ulterior este importanta prevenirea progresiei bolii si reducerea depunerilor de acid uric in sistemul colector renal.