Afectiuni cronice care se pot agrava vara

Generalitati

Zilele caniculare, cu un grad ridicat de umezeala in aer, cu presiune atmosferica fluctuanta au un efect negativ asupra starii de sanatate, mai ales in cazul persoanelor cu afectiuni cronice.

Astfel, o serie de afectiuni precum diabetul, artrita, afectiunile cutanate, pneumonia, varicele se pot agrava din cauza caldurii.

Principalele afectiuni

Bolile de inima. Soarele si zilele caniculare nu au un efect pozitiv pentru cei cu afectiuni cardiovasculare. O presiune atmosferica mare scade frecventa respiratorie, iar una scazuta poate declansa crize de tahicardie si poate agrava hipertensiunea arteriala.

De asemenea, riscul de infarct sau accident vascular cerebral este, in zilele caniculare, mai ridicat in randul cardiacilor.

Artrita. Tratamentele pentru artrita sensibilizeaza pielea si cresc riscul de insolatie.

Diabetul. Este o afectiune care are sanse mari sa se agraveze in sezonul estival, din cauza caldurii, dar si a transpiratiei abundente, acestea putand cauza deshidratarea persoanei respective.

Este indicat ca pacientii care sufera de diabet sa consume cat mai multe lichide si sa nu omita tratamentul zilnic prescris de medicul diabetolog.

Astmul. Temperaturile caniculare, praful, umezeala, poluarea pot cauza agravarea astmului in timpul verii. Pacientii cu astm trebuie sa evite expunerea indelungata la aerul conditionat sau sa se asigure ca filtrele acestuia sunt curatate si ca aparatul functioneaza optim.

De asemenea, sunt recomandate cat mai multe excursii in zona montana, acolo unde aerul este curat, mai putina poluare, iar temperaturile nu sunt atat de ridicate.

Varicele. Zilele caniculare agraveaza varicele, de aceea este recomandat ca pacientii diagnosticati cu boala varicoasa sa nu se expuna pentru mult timp la soare.

Acestia trebuie sa poarte incaltaminte cat mai comoda, sa evite statul pentru mult timp in picioare sau pe scaun, iar seara sa stea in pozitie orizontala, cu picioarele sprijinite pe o perna. Tot acestor pacienti le este recomandata si o dieta bogata in alimente ce contin seleniu, zinc, vitamina A si E.

Herpesul. Virusul herpetic existent in stare latenta in organism se reactiveaza sub efectul razelor soarelui, ducand la aparitia de vezicule pe buze.

Folosirea unei creme de protectie solara cu factor 40 sau a unui balsam de buze poate preveni aparitia veziculelor.

Lupusul. Majoritatea pacientilor care au acest diagnostic se lupta vara cu agravarea afectiunii. Pentru a evita acest lucru, pacientii trebuie sa-si acopere cat mai bine pielea cu haine lungi, sa poarte o palarie de protectie si ochelari de soare.

Micozele. Fungii se dezvolta mai usor la caldura si intr-un mediu umed, favorizat de transpiratie. De aceea, micozele sunt mai frecvente in anotimpul estival.

Pitiriazisul versicolor. Expunerea la soare fara protectie adecvata poate duce la aparitia acestei afectiuni de piele, ce se caracterizeaza prin prezenta unor pete mici, rotunde, brune sau decolorate.

Principalele simptome sunt mancarimea si cojirea pielii. Preventia consta in purtarea hainelor din bumbac si evitarea bailor in bazine.

Vitiligo. Aceasta boala cronica, care se manifesta prin aparitia pe piele a unor pete albe, se poate agrava la soare. Efectuarea sedintelor de ultraviolete in cabinetul medicului dermatolog, administrarea de suplimente cu seleniu pot reduce riscul extinderii petelor pigmentare.