Boala de reflux gastroesofagian - simptome si tratament

Generalitati

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este una dintre cele mai frecvente patologii digestive, milioane de romani fiind inregistrati la medicul de familie cu aceasta boala.

BRGE este o afectiune digestiva cronica determinata de refularea continutului gastric acid din stomac in esofag, din cauza relaxarii inadecvate a sfincterului esofagian inferior.

Concret, refluxul acidului gastric inseamna ca acidul din stomac se ridica in esofag si sunt cazuri in care ajunge inclusiv in gat sau in gura.

Sunt pacienti care au reflux de acid gastric ocazional, insa boala de reflux gastroesofagian devine o patologie grava, care necesita tratament in clipa in care refluxul de acid este des si se cronicizeaza.

Mai mult, datele statistice arata ca 10% dintre pacientii cu BRGE pot dezvolta boala numita esofag Barrett, adica celulele mucoasei esofagului se transforma in celule care pot fi mai des observate in intestine, crescand riscul de cancer esofagian.

Cauze

Principala cauza a refluxului gastroesofagian este contractia insuficienta a sfincterului esofagian inferior si relaxarea patologica tranzitorie a acestuia.

Astfel, persistenta refluxului permite contactul prelungit al continutului gastric cu esofagul inferior, determinand aparitia unor simptome, asociate uneori cu leziuni ale mucoasei esofagiene. Totodata, obezitatea, fumatul, consumul de alcool, hernia hiatala, astmul, diabetul sunt cauze ale acestei bolii.

Simptome

Cele mai comune simptome sunt: arsurile la stomac, balonarea, halena, un gust acru sau amar in partea din spate a gatului, inghitirea deficitara, intoarcerea mancarii, raguseala, tuse neproductiva, astmul bronsic, durerea toracica, scaderea in greutate, anemia.

Uneori are loc si regurgitarea alimentelor sau lichidelor. Majoritatea pacientilor au o simptomatologie usoara, cu absenta leziunilor mucoasei esofagiene.

Tratament

Tratamentul bolii de reflux gastroesofagian este de cele mai multe ori medical - modificarea stilului de viata cu adoptarea unui regim alimentar strict si tratamentul medicamentos. Interventiile chirurgicale sau endoscopice antireflux sunt indicate unui numar mic de pacienti.

Regim alimentar

Persoanele care sunt diagnosticate cu boala de reflux gastroesofagian trebuie sa aiba un anumit regim alimentar, uneori destul de strict. Este indicata renuntarea la fumat. Mancarea trebuie gatita fara sosuri sau prajeli si faina, iar painea nu trebuie sa fie proaspata sau calda.

Alimente permise

- Supele, ciorbele de legume

- Bananele

- Migdalele

- Carnea fiarta sau gatita la cuptor - carne de vita

-  Apa plata

- Laptele slab si iaurt fara grasimi

- Legumele fierte, coapte - cartofii, morcovii, broccoli, conopida, mazarea

- Biscuitii simpli, nu dulci sau sarati, covrigi.

Alimente interzise

- Cafeaua, ciocolata, inghetata

- Alimentele de tip fast-food

- Condimentele puternice

- Carnea prajita sau afumata

- Mezelurile

- Produsele de cofetarie

- Maioneza

- Sosurile grase

- Portocalele, afinele, lamaile, lime

- Rosiile si cartofii

- Usturoiul, ceapa, ardeii, ridichile

- Smantana grasa

- Laptele gras sau cel cu cacao

- Alcoolul, sucurile carbogazoase, sucul de portocale, de afine, limonadele.