Ministerul Sanatatii a inceput procedurile pentru suspendarea exportului paralel de vaccinuri

Ministerul Sanatatii a inceput procedurile pentru suspendarea exportului paralel de vaccinuri, astfel incat sa fie asigurat necesarul de doze pentru imunizarea copiilor.

In acest sens, Ministerul Sanatatii a demarat procedurile de notificare a Comisiei Europene, un pas necesar in acest sens, deoarece limitarea exporturilor poate fi considerata o ingradire a liberei circulatii a marfurilor in spatiul Uniunii Europene. Masura luata acum de Ministerul Sanatatii este justificata din motive de sanatate publica.

In paralel cu aceasta masura, Ministerul Sanatatii a solicitat Agentiei Nationale a Medicamentului sa notifice distribuitorii de medicamente in legatura cu aceasta decizie, iar dozele de vaccin impotriva rujeolei au fost deja blocate in depozite.

Ministerul Sanatatii a finalizat procedurile pentru achizitionarea vaccinului tetravalent i hexavalent i a inceput distributia lor in tara.

De asemenea, este in curs de finalizare procedura de achizitie de urgenta a vaccinului impotriva rujeolei. Ministerul Sanatatii va achizitiona 109.000 de doze.

Legea vaccinarii, care este acum in dezbatere publica, va rezolva problema stocurilor de vaccin. Actul normativ va impune Ministerului Sanatatii asigurarea in depozitul national a unui stoc de rezerva de vaccinuri i consumabilele aferente cel putin egal cu necesarul anual cu termen de valabilitate de minim 18 luni.

Sursa: Ministerul Sanatatii