Vitamina C pentru sanatatea organismului

Introducere

Vitamina C este una dintre vitaminele solubile in apa. Se descompune foarte repede in organism si se consuma rapid, ceea ce ramane constant in organism fiind intre 1,5 la 3,5 grame. Aportul de vitamina C trebuie sa fie, prin urmare, regulat. Pentru asta, ideal este consumul de alimente proaspete, bogate in vitamina C: coacaze, kiwi, citrice, macese, legume verzi si rosii, piper rosu, de doua-trei ori pe zi. In organism, vitamina C are efecte benefice pentru creier, ficat, ochi, dinti, splina, plamani i pentru sange.

Beneficiile vitaminei C

• Vitamina C actioneaza cel mai bine atunci cand vorbim despre o dieta echilibrata, in care si alte substante, vitamine si minerale precum vitamina E, fierul, calciu exista in cantitati suficiente in organism.

• Vitamina C este unul dintre antioxidantii (alaturi de vitamina E) care protejeaza celulele de radicalii liberi. Administrarea de suplimente orale de vitamina C in combinatie cu alte vitamine si minerale pare sa previna agravarea degenerescentei maculare asociate cu varsta. Unele studii sugereaza, de asemenea, ca persoanele care au niveluri mai mari de vitamina C in dieta lor au un risc mai mic de a dezvolta cataracta.

• Corpul se detoxifica mai bine cu vitamina C. In ficat, vitamina C activeaza o enzima, care curata sangele de toxine, care sunt apoi eliminate de catre organism.

• Vitamina C contribuie la sanatatea oaselor. Fara vitamina C, sinteza fibrelor de colagen este perturbata. Aceste fibre formeaza un fel de retea de sprijin pentru oase, tendoane, cartilagii si dinti.

• Vitamina C mentine, de asemenea, vasele de sange sanatoase si previne un atac de cord. Una dintre cauzele unui atac de cord este calcifierea arterelor. De-a lungul timpului, se acumuleaza pe peretii interiori ai arterelor celule grase. Sangele curge mai greu si pot aparea cheagurile. Vitamina C mentine peretii interiori sanatosi, in colaborare cu suficienta vitamina E si beta-caroten.

• De asemenea, la vindecarea ranilor, Vitamina C poate avea un efect pozitiv.
Administrata intravenos, vitamina C ucide celulele canceroase, lasand celulele sanatoase nevatamate. Datorita succesului o concentraie foarte mare de vitamina C, a fost necesara pentru a nu absorbita de catre organism prin sistemul digestiv. O dieta bogata in fructe si legume iti poate reduce riscul de a face multe tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de san, de colon si de plaman. Cu toate acestea, nu este clar daca acest efect protector este legat de continutul de vitamina C din alimente. Luarea de suplimente orale de vitamina C nu pare sa ofere acelasi beneficiu.

• Vitamina C ne protejeaza impotriva frigului. Administrarea de suplimente orale de vitamina C nu va preveni raceala obisnuita. Dovezile arata, de asemenea, ca beneficiile luarii regulate de suplimente de vitamina C pentru a reduce durata sau severitatea unei raceli sunt minime.

Cantitatea de vitamina C de care avem nevoie zilnic, pentru ca organismul sa functioneze bine, este de 80 pana la 100 mg. In caz de boala, stres, fumat, consum de alcool, nevoia de vitamina C creste, deoarece ea se consuma/se pierde mai repede.

Exista si cercetatori care recomanda cantitati chiar si de pana la 100 de ori mai mari – adica 10.000 de mg pe zi. Acest lucru este posibil folosind pastile sau pulbere sau siropuri.

Deficitul de vitamina C se manifesta prin sangerarea gingiilor, predispozitia la viroze si infectii, lipsa apetitului, depresie, tulburari digestive, schimbari bruste de dispozitie, cicatrizarea lenta a ranilor, lipsa de energie.

Siguranta si efecte secundare

Atunci cand sunt luate in doze adecvate, suplimentele orale de vitamina C sunt in general considerate sigure. Luarea prea multa vitamina C poate provoca reactii adverse, inclusiv:
-Greata, varsaturi si diaree
-Arsuri la stomac
-Crampe de stomac sau balonare
-Oboseala si somnolenta, sau uneori insomnie
-Durere de cap
-Inrosirea pielii

La unii oameni, suplimentele orale de vitamina C pot provoca pietre la rinichi, mai ales atunci cand sunt luate in doze mari. Utilizarea pe termen lung a suplimentelor orale de vitamina C de peste 2.000 de miligrame pe zi creste riscul de efecte secundare semnificative. Spuneti medicului dumneavoastra ca luati suplimente de vitamina C inainte de a va face orice analiza medicala. Nivelurile ridicate de vitamina C pot interfera cu rezultatele anumitor teste, cum ar fi testele de scaun pentru sange ocult sau testele de screening pentru glucoza.

Interactiuni

Interactiunile posibile includ:

-Aluminiu. Luarea vitaminei C poate creste absorbtia de aluminiu din medicamentele care contin aluminiu, cum ar fi liantii de fosfat. Acest lucru poate fi daunator pentru persoanele cu probleme renale.
-Chimioterapia. Exista ingrijorarea ca utilizarea antioxidantilor, cum ar fi vitamina C, in timpul chimioterapiei ar putea reduce efectul medicamentelor pentru chimioterapie.
-Estrogen. Luarea vitaminei C cu contraceptive orale sau terapie de substitutie hormonala va poate creste nivelul de estrogen.
-Inhibitori de proteaza. Utilizarea orala a vitaminei C ar putea reduce efectul acestor medicamente antivirale.
-Statine si niacina. Atunci cand sunt luate impreuna cu vitamina C, efectele niacinei si statinelor, care ar putea aduce beneficii persoanelor cu colesterol ridicat, ar putea fi reduse.
-Warfarina (Jantoven). Dozele mari de vitamina C ar putea reduce raspunsul la acest anticoagulant.

Concluzie

Vitamina C (acidul ascorbic) este un nutrient de care corpul dumneavoastra are nevoie pentru a forma vase de sange, cartilaj, muschi si colagen in oase. Vitamina C este, de asemenea, vitala pentru procesul de vindecare al corpului.

Vitamina C este un antioxidant care va ajuta sa va protejati celulele impotriva efectelor radicalilor liberi – molecule produse atunci cand corpul dumneavoastra descompune alimentele sau este expus la fumul de tutun si radiatiile de la soare, razele X sau alte surse.

Radicalii liberi ar putea juca un rol in bolile de inima, cancer si alte boli. Vitamina C ajuta, de asemenea, organismul sa absoarba si sa stocheze fierul. Deoarece corpul nu produce vitamina C, trebuie sa o obtinem din dieta. Vitamina C se gaseste in citrice, fructe de padure, cartofi, rosii, ardei, varza, varza de Bruxelles, broccoli si spanac. Vitamina C este disponibila si ca supliment oral, de obicei sub forma de capsule si tablete masticabile. Majoritatea oamenilor primesc suficienta vitamina C dintr-o dieta sanatoasa.