Cauze si manifestari ale colitei ulcerative

Generalitati

Colita ulcerativa este o boala inflamatorie intestinala care provoaca inflamatii si leziuni, ulceratii la nivelul intestinului gros. Aceste ulceratii se formeaza in zonele in care celulele mucoasei intestinale au fost distruse de infectie.

Colita ulcerativa este mai des intalnita la femei cu varste cuprinse intre 15 si 50 de ani. De cele mai multe ori apare insa dupa varsta de 30 de ani.

Studiile recente estimeaza ca bolile inflamatorii intestinale afecteaza intre 2,5 - 3 milioane de persoane in Europa.

Colita ulcerativa este o afectiune care alterneaza intre constipatie si diaree, scaunele au mucozitati si o parte din alimente sunt partial digerate.

De asemenea, aceasta boala afecteaza de regula numai partea interioara a colonului si a rectului, spre deosebire de boala lui Crohn, care se poate manifesta in orice parte a tractului digestiv.

Simptome

• durerile abdominale

• prezenta scaunului diareic cu sange

• anemie

• stare de oboseala sau epuizare

• pierdere in greutate

• scaderea apetitului

• sangerari rectale

• leziuni ale tegumentului

• dureri articulare

• afectarea hepatica

• manifestari cutanate

• tahicardie.

Cauze

Nu se cunosc cu exactitate cauzele care o declanseaza. Colita ulcerativa nu este declansata de stres sau de sensibilitatea la anumite alimente, insa acesti factori pot declansa simptomele specifice bolii la unii pacienti.

Diagnostic

O serie de analize se vor efectua pana la stabilirea cu certitudine a diagnosticului de catre medicul specialist gastroenterolog. Astfel, se vor efectua analizele de sange pentru depistarea anemiei, apoi examenul materiilor fecale.

Colonoscopia si sigmoidoscopia sunt cele mai indicate metode de diagnosticare a colitei ulcerative.

Tratament

Tratament nechirurgical

Tratamentul va fi in functie de severitatea bolii, scopul acestuia este de a creste calitatea vietii pacientului si de a tine boala in remisie.

Important de mentionat este ca boala are diferite perioade de remisie (cateva luni sau chiar cativa ani), dar si altele de exacerbare a bolii, insa simptomele colitei reapar la majoritatea pacientilor.

Pacientii cu aceasta afectiune de cele mai multe ori vor primi tratament medicamentos.

Din tratament face parte obligatoriu un regim alimentar strict. Acesta consta in: alimente fierte, supe din legume strecurate – dovlecei, morcov, salata, spanac, fasole, sfecla rosie, piure de cartofi, iaurt, branzeturi nefermentate, telemea desarata, urda, budinci, paine alba prajita, biscuiti de casa, ceaiuri de plante.

Grasimile, afumaturile, laptele si produsele lactate, prajelile si dulciurile sunt contraindicate.

Nu se recomanda consumarea fibrelor deoarece in cazul acestor pacienti ele pot duce la diaree si dureri abdominale.

Sunt cazuri in care mucoasa digestiva se poate reface in doua-trei luni cu ajutorul regimului alimentar.

Tratamentul chirurgical

Necesitatea acestuia va fi stabilita de o echipa multidisciplinara medicala, iar decizia interventiei va tine cont de stadiul in care se afla boala.

Datele statistice arata ca pana la 30% dintre pacientii cu colita ulcerativa necesita indepartarea colonului prin operatie din cauza complicatiilor precum sangerarile masive, perforatia de colon sau riscul de cancer.